Никшић спреман за „десант“

Црна Гора: Уочи 31. Светског првенства у падобранству, на које се пријавило 30 репрезентација са око 300 такмичара

НИКШИЋ – Никшићани нестрпљиво броје сате до почетка 31. светског првенства у падобранству за сениоре и петог за јуниоре, у дисциплинама скок на циљ и фигурама, које ће се одржати од 29. августа до 4. септембра, на спортском аеродрому Капино поље. Армији врхунских летача са свих меридиријана домаћини прижељкују ведро небо и сигурно приземљење. До четврткаје учешће пријавило око 30 репрезентација са готово 300 такмичара!

– А, како и не би, када је ово историјски догађај за Никшић и Црну Гору – дочекује нас са осмехом Миодраг Грубач, прекаљени пилот који другује са облацима пуних 30 година. – До почетка првенства све ће бити онако како налажу строге међународне пропозиције.

Писта је потпуно реконструисана, уместо претходне, која је била травната.

– Ту је сада врхунска бетонска асфалтна писта, дужине 1.450 и ширине 30 метара, спојница која иде од писте до хангара од 350 метара дужине и ширине 15, као и стајанка дужине 60 и ширине 22 метра – вели Грубач.

За само 45 дана, аеродром је реконструисан, а вредност радова се процењује на око милион евра. Створени су услови да се, после светске падобранске смотре, поспеши туристичка привреда. На стази ће се обављати слетања и полетања свих ваздухоплова опште (генералне) авијације, за обављање авио такси превоза, летова пословне авијације. Дугорочно, биће могућ и јавни превоз у регионалном саобраћају, ваздухопловима капацитета до 50 седишта.

Обновљени аеродром заживеће у близини магистралног пута Рисан – Никшић – Жабљак. Уз електрификацију пруге Никшић – Подгорица, писта ће тек имати пуну функцију, а Никшић постати главни транзитни црногорски центар.

В.Кадић (Вечерње новости)