Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Црква и њени верници доживљавају централни догађај Христове победе над смрћу, јер је Васкрсење догађај на основу којег је установљена хришћанска вера

Христос ВаскрсеСрпска православна црква и њени верници данас прослављају Васкрсење Господа Исуса Христа – Васкрс.

Васкрс је највећи и најзначајнији хришћански празник, који се назива и празник над празницима и славље над слављима, јер својим значајем превазилази све друге светковине.

На Васкрс, Црква и њени верници доживљавају централни догађај Христове победе над смрћу, јер је Васкрсење догађај на основу којег је установљена хришћанска вера.

„Ако Христос није васкрсао, узалуд је проповед наша, узалуд и вера наша, бесмислен и живот наш“, каже свети апостол Павле.

Васкрс је дан вечне радости, јер је тада Господ Исус Христос показао своју Божанску моћ савладавши смрт снагом свог Божанства и подаривши људима вечни живот.

После Христовог страдања, распећа и смрти у петак на Голготи, његово тело скинуто је с крста и положено у гроб. Надгробни камен био је запечаћен а споља је постављена стража.

Своју троипогодишњу проповед на земљии Христос је поновио и душама прародитеља и праведника Старога завета, за три дана колико је провео у Аду, од смрти до Васкрсења. Силу Христовог Божанства Ад није могао задржати, адска врата су попуцала и Спаситељ је пошао у реалност царства Божјега, тамо уводећи људе.

У недељу, пре зоре, Христос је васкрсао из мртвих, а стражари који су били око гроба то нису ни приметили. Кад су жене мироносице дошле до гроба у намери да Христово тело намажу мирисним уљима, анђео Господњи – који је у нашем народу познат под називом Бели анђео – слетео је с неба и сео на гроб.

Како је записано у Јеванђељу, „лице његово блисташе као муња, а одело његово беше бело као снег“. Кад га видеше, чувари се силно уплашише и разбежаше, а анђео благовести мироносицама: „Не бојте се, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овде, јер устаде као што је казао… Идите брже и кажите ученицима његовим да је устао из мртвих“…

И док су жене хитале да апостолима јаве прерадосну вест, на путу их срете Исус и рече им: „Здраво“. А оне приступивши ухватише се за ноге његове и поклонише му се. Тада им Христос рече: „Не бојте се. Идите јавите браћи мојој нека иду у Галилеју и тамо ће ме видети“.

На вест од мироносица, апостоли Петар и Јован одмах су дошли на Голготу, и видевши празан гроб, уверише се у Христово васкрсење. У недељу вече, у соби где су се окупили апостоли Христови, Спаситељ уђе кроз затворена врата и рече им: „Мир вам“. Угледавши живог Христа, апостоли се силно обрадоваше. Христ им показа руке и ноге и ребро које је било копљем прободено.

Да би их потпуно уверио у стварност Васкрсења, Исус им затражи нешто за јело, а они му дадоше рибе и меда. Кад пред њима поједе храну, Христос им рече: „Ово су речи које сам вам говорио још док сам био са вама, да све треба да се изврши као што је за мене написано“.

Тек тада апостолима потпуно бехоше јасна све древна пророчанства о Христу страдалнику, који је као јагње Божје принео себе на жртву, а својим чудотворним васкрсењем отворио људима пут у вечни живот.

Ветерани 63. падобранске бригаде свима који славе Васкрс честитају највећи хришћански празник уз сверадосни хришћански поздрав: ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!