Jednomesečna zajednička padobranska obuka pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i Vojske Crne Gore, koja je od 7. maja realizovana na niškom vojnom aerodromu, danas je privedena kraju.

Osnovna padobranska obuka realizovana je u dve celine i to tako što su se u prvoj specijalci iz Crne Gore tri sedmice upoznavali sa osnovnim karakteristikama padobrana i načinom eksploatacije, vredno radili na padobranskom poligonu i testirali se iz poznavanja pomenutih sadržaja, dok su u drugom realizovali program padobranskih skokova.

Oni su izveli šest različitih vrsta padobranskih skokova, nakon čega su osposobljeni za izvršenje padobranskog desanta okruglim kupolama, sa opremom i naoružanjem, i u dnevnim i noćnim uslovima.

„Nema sumnje da su pripadnici Vojske Crne Gore došli sa željom da završe kompletnu obuku, bez ikakvih izuzetaka – kaže zastupnik načelnika Grupe za operativne poslove i obuku u 63. padobranskom bataljonu Specijalne brigade major Ivan Stojanić – i mi smo zadovoljni po pitanju njihove motivisanost za rad, želje za usvajanjem znanja i vojničkim ponašanjem“.

Tim Vojske Crne Gore činili su četiri pripadnika Pomorskog odreda iz Bara i šesnaest pripadnika Čete specijalnih snaga iz Danilovgrada.

Komandir tima poručnik fregate Vladan Burić tvrdi da je svaki sledeći skok bio složeniji i zahtevniji i da je posebno zadovoljan što su se oprobali u onom što odvaja vojno od civilnog padobranstva, a to su, svakako, skokovi sa opremom, naoružanjem i rancem u kome se nalazi dvadeset kilograma municije, sredstava radio-tehnike, hrane i druge opreme.

Ukupna težina opterećenja padobranca pri takvim skokovima je oko pedeset kilograma. Zanimljivi su bili i visinski skok sa 2.000 metara i noćni sa 800 metara.

„Zadovoljni smo načinom izvođenja obuke, prijemom i profesionalnim odnosom – govori poručnik fregate Vladan Burić – Skokovi su bili uzbudljivi, interesantni i tražili su ulaganje maksimuma psihofizičkih napora, ali nije nam žao, jer je svaki gram znoja vredeo. Posebno bih zahvalio našim instruktorima padobranstva starijim vodnicima Vladimiru Bjeliću i Dejanu Maloboviću i logističaru zastavniku Bobanu Rašiću.“

Pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i Vojske Crne Gore nisu se do poznavali međusobno, ali sada su već sklopljena velika drugarstva i razmenjena značajna iskustva. Izlasci u grad su bili retki i ograničeni, ali su se crnogorski specijalci ipak dovoljno upoznali sa lepotama grada na Nišavi i gostoprimstvom lokalnog stanovništva.

Obuku specijalaca vojski Crne Gore i Srbije obišli su komandant Specijalne brigade brigadni general Ilija Todorov i komandant 63. padobranskog bataljona major Nenad Zonić.

– Pripadnici Vojske Crne Gore su došli na obuku jako motivisani i dobro pripremljeni, tako da su zahvaljujući dobro organizovanoj padobranskoj obuci u padobranskom bataljonu Specijalne brigade uspešno savladali sve sadržaje i obuku uspešno priveli kraju. Utisci su jako povoljni i postoji obostrana želja i volja da se i dalje sarađuje, istakao je tom prilikom general Todorov.

Saradnja Vojske Srbije i Vojske Crne Gore sve je bolja i sadržajnija, što se posebno ogleda na aktivnostima zajedničke obuke specijalnih jedinica. Prošle zime su srpski specijalci planirali izvođenje zajedničke obuke u skijanju sa crnogorskim specijalcima, a evo, posle samo nekoliko meseci, izvedena je još značajnija zajednička aktivnost u vidu zajedničke padobranske obuke. Postoje namere da se obuka proširi pre svega u delu obuke u ronjenju.

Cilj saradnje specijalnih jedinica dveju oružanih snaga je razmena iskustava u stručnospecijalističkoj obuci specijalnih jedinica i zajednička obuka tamo gde postoje bolji uslovi za realizaciju konkretne obuke, s tim da su padobranska obuka, obuka u skijanju i ronjenje za sada centralni modaliteti saradnje specijalaca Vojske Srbije i Vojske Crne Gore.

Povezani članci: