Војска побољшава слику Србије кроз мировне операције

БЕОГРАД – Влада Србије је одлучна у настојању да поправи нарушену слику српске војске у свету, а основна тактика за остварење тог циља је учествовање у међународним мировним мисијама, пише данас америчка агенција АП.

Српске трупе су, не тако давно, биле озлоглашене због национализма, агресије и ратних злочина, а данас желе да буду познате као међународни чувари мира, пише АП.

Подсећајући да су српски војници деведесетих година, за време режима Слободана Милошевића, бомбардовали хрватске и босанске градове и подржавали групе које су нападале цивиле, агенција додаје да су мировњаци Уједињених нација били послати на Балкан да заштите људе од напада под вођством Срба.

Дојучерашњи нападачи данас постају заштитници, учествујући у мировним мисијама широм света, под окриљем УН.

У истом војном центру, на периферији Београда, где су војници некада обучавани за ратове у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову, неколико десетина локалних и страних инструктора сада тренира војнике за мисије у Чаду, Кипру, Либану или Сомалији.

Међу инструкторима су и саветници из САД и других земаља чланица НАТО-а, који је бомбардовао Србију 1999. године, наводи АП.

Неколико десетина војника из Србије у оквиру трупа УН служи у Конгу, Чаду, Либерији, Обали Слоноваче, Кипру и Либану.

Подофицир Александар Беочанин, који је део седмочлане екипе из Србије који учествују у мисији УН на Кипру, нада се да ће њихова дела променити представу коју у свету имају о Србији.

„Ми смо први војници из наше земље. Надамо се да ће после ове мисије слика Србије бити боља“, изјавио је за АП Беочанин, који са кoleгама патролира у тампон зони која је под контролом УН, а која раздваја грчки југ и турски север острва.
„Имамо толико много искуства из рата. Сада желимо мир“, рекао је Беочанин.

Осим повећања већ постојећих снага распоређених у иностранству, Србија планира и да се један батаљон придружити снагама УН у Либану, где та мисија надгледа границу са Израелом последње 32 године.

Планови о међународним мировним мисијама иницирани су 2003. године, у оквиру ширих реформи војних снага, које су подразумевале смањење броја војника са скоро 100.000 на 35.000, као и унапређење младих официра који су земенили генерале из времена Милошевића, пише америчка агенција. Српска војска је од тада остварила блиске контакте са војним снагама Велике Британије, Норвешке и САД.

Уредник београдског месечника „Балкан интелиџенс“ Данијел Сантер сматра да то представља повратак војним везама које је Југославија имала са Западом за време Хладног рата, када је била веома активна у мировним операцијама у Африци и Азији.

У првим модерним мировним снагама УН, које су 1956. биле распоређене у тампон зони између египатских и израелских војски на Синајском полуострву, војници једног батаљона су били из Југославије, подсетио је АП.

Фокус на мировне мисије део је напора српског председника Бориса Тадића да побољша међународну репутацију Србије, закључује АП. Британски лист „Економист“ је прошле седмице писао о великом повратку српске војне индустрије на светску сцену, наводећи да би ова година могла да донесе велики профит.

Северна Африка је главна мета српског извоза, навео је „Економист“, подсећајући на уговоре вредне више стотина милиона долара које је Србија потписала, или ће тек потписати, у војној области.

Извоз оружја и војне опреме прошле године био је двоструко већи него две године раније, када је износио 200 милиона долара, а индустрија наоружања постаје и софистициранија, навео је биртански лист.