Двоје погинуло у удесу спортског авиона

Пилот Даворин Павловић (66) и његова сапутница Александра Шишковић (22) погинули су јуче око 13.30 сати када се на цивилном аеродрому у Лисичјем јарку крај Београда срушио спортски авион „злин 526“. Званичан узрок несреће још увек није саопштен, а како смо сазнали на лицу места у питању је највероватније непажња.

Несрећа се догодила петнаест минута након лета када је авион из непознатих разлога изгубио висину и директно ударио у писту. Иако полиција и Комисија за утврђивање околности несреће још увек нису званично саопштили разлог због којег је авион пао, како смо сазнали, посреди је највероватније непажња.

– У питању је био акробатски лет, а несрећна девојка је први пут ушла у авион. У таквим ситуацијама лет би морао бити што мирнији, јер није познато како неискусни сапутник може реаговати у ситуацијама када авион нагло понире, прави окрет… никада нисте сигурни шта ће урадити ако га ухвати паника. Авион на којем су летели је двосед, акробатски тренажни авион који има дупле команде на оба седишта. Павловић је био један од најискуснијих и најбољих пилота на аеродрому, па нас зато и чуди што се одлучио за такав лет – чули смо од Павловићевих колега на лицу места.
Иначе, настрадалој девојци ово не само да је био први лет, већ како смо чули на аеродрому, потпуно је био непланиран.

– Упознала сам девојку десет минута пре него што ће ући у авион. Живи у Крагујевцу, а на аеродром је дошла заједно с дечком који је авиомеханичар, и управо због њега је хтела да види како изгледа летети авионом. Замолили су Павловића да узлети с девојком и он је пристао. Након тога сам се склонила с писте, а недуго потом чула како је авион пао, када се проломио и врисак несрећног младића који је лет посматрао. Почео је да вришти, плаче, кука… Када је било јасно да ни „супер дека“, како смо га звали, ни несрећна девојка нису преживели, одјурио је у Крагујевац како би вест саопштио Александриној породици – рекла нам је жена коју смо уплакану затекли крај писте.

Павловић је иначе уче­ствовао и на аеромитингу у Костолцу пре свега недељу дана. Тада није летео овим авионом, јер је био у квару. Међутим, авион је био на ремонту, а прошао је технички преглед свега десет сати пре кобног лета. Сам Павловић је пензионисани војни пилот који има чин пуковника. Важи за једног од наших најбољих пилота. Како на аеродрому наводе, млађе колеге су баш од њега често тражиле савет, било да се ради о летењу или о техничким и административним процедурама на аеродромима. Званична потврда о разлозима због којих се авион срушио уследиће тек након што полиција и Комисија за утврђивање узрока несреће обаве увиђај. Саветница Директората за цивилно ваздухопловство за односе с јавношћу Катарина Андрић-Милосављевић само је навела да је Комисија Директората за утврђивање узрока већ на лицу места и утврђује околности ове несреће. Према њеним речима, спортски, тренажни авион „злин“ је из за сада непознатих разлога изгубио висину и ударио у писту испред хангара на аеродрому Лисичји јарак, а власништво је Аероклуба „Фалконс“из Зрењанина.

Ни у клубу нико није могао да коментарише разлоге пада авиона. Речено нам је само да је Павловић један од наших најбољих пилота који је у клубу радио као наставник.

(Извор: Блиц)