Отворен 16. вишебој јединица специјалне намене

16viseboj-1Данас је на нишком аеродрому свечано отворен 16. отворени вишебој јединица специјалне намене. Свечаном отварању присуствовали су заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Милосав Симовић, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, командант Треће бригаде Копнене војске бригадни генерал Желимир Глишовић, заменик команданта Мешовите артиљеријске бригаде потпуковник Новица Петровић, командант одреда жандармерије у Нишу пуковник Сенад Коштић, председник нишке општине Црвени крст Дарко Булатовић, представници верских заједница, градске организације резервних војних старешина и Удружења ветерана 63.падобранске бригаде.

Отварајући вишебој, генерал-мајор Милосав Симовић пожелео је успех свим такмичарима и нагласио: „ Част ми је да сам данас са елитним и психофизички најспособнијим војницима Војске Србије, који ће учествовати на најсвестранијем и најнапорнијем војно-спортском такмичењу. Ви имате прилику да на вишебоју искажете све вештине и сву љубав према позиву којим се бавите и отаџбини Србији, а с друге стране, још боље ћете се упознати и да у вољи, а посебно у невољи очврснете ваша пријатељства“.

16viseboj-2Државну заставу Републике Србије подигао је на јарбол, по традицији, прошлогодишњи капитен победничке екипе мајор Милован Милић, док је пажњу свих посетилаца привукао наступ Културно-уметничког друштва Студентског културног центра „Оро“. Свечаност отварања такмичења заокружили су демонстративни скокови припадника 63. падобранског батаљона, који су са собом спустили и заставе Републике Србије, Војске Србије и Специјалне бригаде.

На 16. отвореном вишебоју јединица специјалне намене учествују комбинована екипа Специјалне бригаде, екипе 72. извиђачко-диверзантског батаљона и батаљона за противтерористичка дејства, три екипе 63. падобранског батаљона, екипа батаљона војне полиције „Кобре“ и екипа ветерана 63. падобранске бригаде. Педесет такмичара, разврстаних у осам екипа, такмичиће се наредна два дана у 14 дисциплина, на стази дугој око 40 километара. Висинска разлика између најниже и највише тачке такмичарске стазе је 700 метара.