Основе падобранства I

Да бисте се бавили овим спортом треба да будете пунолетни или да имате најмање 16 година и писмену дозволу родитеља. Морате да урадите и лекарски преглед и да завршите обуку. Обука се састоји од 20 часова што теоријске што практичне наставе. Постоје школе које обуку раде доста креће, чега сам изричити противник, али нећу о томе.

Области које сачињавају падобранску обуку су:
– Ваздухопловна правила и прописи
– Основе теорије скока падобраном
– Познавање опреме, падобрана и ваздухоплова
– Техика скока падобраном
– Безбедност и ванредни поступци

Ово је програм обуке по коме сам се ја обучавала. Тренутно ових дана ступа на снагу нови правилник и нови начин обуке, али у сваком случају ће и по новом правилнику све ове области бити „покривене“.

После завршене обуке ради се тест и ако наставник установи да сте савладали све потребне вештине и знање које је неопходно можете да скочите. Првих десетак скокова, понекад мање понекад више, зависи од човека до човека и од његовог напредовања, се скаче на гуртну. Приликом извођења ових скокова главна купола падобрана је закачена гуртном за авион и ваше је само да искочите. Када искочите гуртна отвара падобран.

Да би један падобрански скок у опште био изведен неопходни су падобран, висиномер, кацига, радио станица и гардероба са дугим рукавима и ногавицама. Наравно и авион, као превозно средство до одређене висине.

Сваки падобран поред главне куполе има и резервну. Резервна купола, као што и само њено име каже, служи да у случају ако се појави неки проблем са главном куполом, је замени. Процес одбацивања главне куполе и отварања резерве је нешто што се учи и вежба. Постоји посебна област приликом обуке која се зове “Безбедност и ванредни поступци”, коју је неопходно и обавезно савладати. Сваки падобранац је дужан према себи и свима осталима да ову област савршено савлада. Уколико се појави неки проблем, да проблем на време препозна и да га реши.

Поред главне и резервне куполе сваки ђачки падобран мора да буде обезбеђен аутоматом. Постоје две врсте аутомата Виџил и Сајпрес. Просто речено, аутомат је мали компјутер који на одређеној висини, тј. при одређеној брзини сам отвара резервни падобран уколико то не учини падобранац из неког разлога.

Минимална висина започињања процеса отварања главног падобрана за ученике падобранце износи 1200 метара. Најважнији задатак сваког падобранца у току скока је свест о висини на којој се налази и касније када сам почне да отвара падобран, отварање на задатој висини.

Падобранство је заиста широка област, тако да све оно што је важно не могу да напишем одједном, али зато можете да питате све што вас занима. Радо ћу вам одговорити.

Ивана Момчиловић („Небески дијамант“)

One thought on “Основе падобранства I

Comments are closed.