Горан је пре 15 година остао инвалид, али то га не спречава да обара рекорде

Горан Тодоровић Фаца, бивши припадник 63. падобранске бригаде Војске Србије добитник је специјалног признања за допринос развоју ваздухопловних спортова и унапређење падобранства.

Ово признање Фаци, који је последњих 15 година у инвалидским колицима, уручено је недавно у Лесковцу, за постављени светски рекорд 9. сепембра 2018. године када је у једном дану извео пет тандем скокова падобраном са висине од 6000 метара.

– Испред зграде Општинске управе у Лесковцу дочекале су ме колеге из аероклуба „Саша Митровић“. Неколико добрих момака и девојака, пилоти, једриличари, падобранци и будући професионални војници; професори, дугогодишњи школски другови окупљени да са мном поделе парче истог неба и радост, успеха за који се годинама боримо – прича Фаца.

Награду је примио из руку председника општине Лесковац, др Горана Цветковића.

– Било је дивно примити ово признање, поново бити у свом родном граду, који ме никада није заборавио, и видети ову сјајну екипу. Поносан сам што никада нисам одустао од својих снова. И захвалан свим присутним људима, који су доделу испратили невероватним аплаузом. Моје неуморно срце им је захвално и испуњено. У 2019. ме очекују нове битке и победе, и надам се још успешнијим резултатима – додаје наш саговорник.

Горан је на ареодрому у одмаралишту „Бовец“ у Словенији са својим тандем инструктором пилотом Нерц Јурчецом успешно извео пет тандем скокова падобраном чиме је оборио и светски рекорд. Фаца је том приликом у своју књижицу уписао и 1.014 скок падобраном.

– Шта рећи после 15 година инвалидитета, борбе сваког дана, на хиљаде непроспаваних ноћи и снова да ћу сам поново ходати по земљи. Срећан сам јер имам прилике да још увек обарам рекорде, винем се међу облаке и осетим живот. Све је могуће. Потребна је само жеља и воља да је остваримо. Радујем се сваком новом дану, новој прилици за следећи скок падобраном – додаје наш саговорник.

Фаца је остао у инвалидским колицима пре 15 година, после несреће која му се догодила на војном аеродрому у Нишу приликом скока са 1.200 метара, када му се умрсио падобран након чега је ударио у земљу брзином од 120 километра на час и правим чудом преживео. Пре несреће поред падобранства, бави се и спелеологијом, слободним пењањем, аплинизмом, планинарством, био је члан Горске службе спасавања, тренирао аикидо и таеквондо.

У рату је одликован медаљом за заслуге у областима одбране и безбедности III степена. Више од 40 пута је добровољно дао крв, а Војска Србије доделила му је раније специјалну награду у оквиру избора за спортисту године у ВС а награду је добио и од Ваздухопловног Савеза Србије. Горан је и први параплегичар Србије који је икада заронио.

Извор: БЛИЦ