„Словенско братство“ против екстремиста

Десантне јединице из Србије, Русије и Белорусије у заједничким вежбама у близини Новоросијска. Циљ је да се специјалци увежбају како би спречиле евентуалне државне ударе

НА полигону „Рајевски“ у близини Новоросијска први пут заједно десантне јединице из Русије, Белорусије и Србије учествују у вежбама чији је циљ спречавање масовних нереда. Руководилац вежбе „Словенско братство – 2015“, командант Ваздушно-десантних снага Русије генерал-пуковник Владимир Шаманов рекао је да је замишљена ситуација у којој „наоружане групе“ организују провокације и терористичке акције. Полиција то не може да спречи и онда се у акцију укључују десантне јединице.

dru-desantОко 60 припадника Специјалне бригаде Војске Србије на маневерима на југу Русије користи руско наоружање и опрему. Ова вежба наставак је њихове прошлогодишње обуке десантирања руским падобранима Д-10, која је спроведена у ваздушно-десантној академији у Рјазању. Домаћин вежбе је 7. гардијска ваздушно-десантна дивизија руске војске, специјализована за планинско ратовање, а командант дивизије пуковник Роман Бреус један је од стратега маневара.

Циљ заједничке вежбе је увежбавање десантних јединица за реаговање у покушајима државних удара, попут оног који се догодио у Кијеву када је због неодлучности председника Јануковича полиција била немоћна пред агресивним демонстрантима. Пре тога сличан преврат се догодио у Грузији и Киргизији. Задатак армије у таквим ситуацијама је да стабилизује ситуацију у земљи.

Генерал Шаманов је рекао да на заједничкој вежби учествује појачани батаљон руске десантне дивизије, по чета десантних снага Србије и Белорусије и по две чете специјалаца. Укупно ће бити око 700 војника, 20 авиона и хеликоптера руске армије, као и сто јединица војне технике.

У Москви истичу да се морају извући поуке из украјинског Мајдана али и других „цветних револуција“ које су стимулисане и потпириване из иностранства. Због тога у Министарству одбране Русије сматрају да морају имати припремљене јединице које ће притећи у помоћ ако полиција не може да спречи нереде. Генерал армије Валериј Герасимов сматра да се радикалним групама кад затреба мора супроставити и војска.

– „Цветне револуције“ се спроводе и уз употребу силе, зато војска мора бити спремна да заштити земљу и не дозволи хаос – рекао је начелник руског Генералштаба Валериј Герасимов.

Генерал-лајтнант Јуриј Неткачев објаснио је да су „цветне револуције“ и разни протести где се примењује сила заправо елементи тзв. хибридног рата. Тај генерал мисли да руски Генералштаб са пуним правом сматра да су „цветне револуције“ форма оружане борбе за освајање власти, па се зато морају обучавати специјалне војне јединице.

ХЕРОЈИ РУСИЈЕ

Ослонац руске војске у вежби јесте 7. ваздушно-десантна дивизија, која још носи префиксе „козачка“ и „планинска“ и зона одговорности јој је Северни Кавказ. Ова јединица била је најактивнија у борбама у Чеченији од 1995. до 2004. године, у рату са Грузијом 2008. године. Осамнаест припадника ове дивизије носи највиши војни орден „Херој Русије“. У оквиру вежбе, изводи се комбиновани марш возила и пешака од око 250 километара, са могућношћу борбе у покрету, што је у Србији тешко изводљиво без опсежних и скупих припрема.

ПРОТЕСТ БРИСЕЛА

Учешће Војске Србије на вежбама у Русији трн је у оку Европској унији. То је недавно јасно рекла портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич, када је осудила српско учешће у маневрима. Вежба „Словенско братство 2015“, која се нашла на тапету Брисела, само је увод у велику заједничку вежбу руских и српских специјалних снага, која би требало да буде одржана 2016. године. Српски специјалци у овим маневрима добили су позив од руског министра одбране Сергеја Шојгуа, током последње посете министра Братислава Гашића Русији.

 

Извор: Новости