Обележен Дан војних падобранаца

Припадници 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде данас су у касарни „Аеродром” у Нишу обележили 14. октобар – Дан војних падобранаца.

63_padbRСвечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, заменик команданта Специјалне бригаде пуковник Мирољуб Чупић, командант 63. падобранског батаљона потпуковник Ненад Зонић, епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије, представници Жандармерије, удружења ветерана 63. падобранске бригаде, пензионисаних пилота, летача и падобранаца из Новог Сада, затим представници нишких ослободилачких удружења, породице погинулих припадника јединице, припадници резервног састава, представници локалне самоуправе, бројни пријатељи јединице и други гости.

Делегација Војске Србије предвођена командантом Копнене војске, представници удружења и породице погинулих припадника одали су почаст погинулим падобранцима, положили венце на спомен-обележје и обишли спомен-собу 63. падобранског батаљона у касарни „Аеродром“.

Гости су на тактичко-техничком збору могли да погледају део наоружања и опреме 63. падобранског батаљона, а више падобранаца је извело демо-скокове са заставама Републике Србије, Војске Србије, Специјалне бригаде и 63. падобранског батаљона. Најистакнутијим падобранцима додељена су признања и уручене награде.

У оквиру обележавања Дана падобранаца, у недељу је у богослужбеном простору у касарни „Аеродром“ одржан парастос погинулим припадницима некадашње 63. падобранске бригаде.

Дан падобранаца се обележава у знак сећања на дан када је 1944. године у савезничком кампу за обуку командоса код Барија у Италији од бораца Народноослободилачке војске Југославије формиран први падобрански батаљон у новој Југославији.