Специјалац опет добио пензију

После три године борбе са администрацијом заставник Радослав Кораћ остварио право које из бирократских разлога изгубио после распада СЦГ

Ниш – Ових дана, после трогодишње борбе са администрацијом, заставник Радослав Кораћ, вишеструки најбољи спортиста падобранац наше земље и некадашњи члан елитног тима падобранаца „Небеске видре”, добио је решење о пензији. Тиме је стављена тачка на тежак период у његовом и животу његове породице, јер му је, после раздруживања заједничке државе Србија и Црна Гора у једном тренутку додељена заслужена пензија, а потом и одузета.
– Био сам професионални војник од 1980. године. Био сам у Дивуљама код Сплита, па сам прекомандован у легендарну 63. падобранску бригаду у Ниш где од тада имам стално пребивалиште и ту живим са породицом – супругом Светланом, сином Миљаном и кћерком Бојаном. Привремено сам био прекомандован 2003.године у 82. поморски центар Војске СЦГ у Црној Гори, где сам се затекао у тренутку раздруживања Србије и Црне Горе. Разрешен сам дужности професионалног војника августа, а већ септембра 2006.године, од надлежних органа Србије добио решење за пензију са напоменом да ће ми је исплаћивати Црна Гора. Уредно сам примао пензију из црногорског фонда годину дана, али је потом обустављена са образложењем да немам пребивалиште у Црној Гори – објашњавао је Кораћ.
Ко зна када би и како врхунски падобранац остварио право на пензију да није било велике помоћи јавности и медија, што не крије:
– Захвалан сам пре свега „Политици” која је прва објавила моју причу, али свакако и људима у Министарству одбране и министру Драгану Шутановцу који су показали слуха за мој проблем. Искрен да будем, ниједног тренутка нисам сумњао у правду, која је, ето, коначно стигла и мени. У једном периоду, то никада нећу заборавити, над мојом породицом надвила се још мрачнија сенка – некоме је било пало на памет да ми одузме и стан, који сам добио после три деценија рада у војсци. Јер, у време када нисам примао пензију и практично није било разрешено питање да ли сам бивши или активни припадник наше армије, било је тумачења да немам право ни на регуларно добијени стан у Нишу. Ипак, овај проблем је брзо решен.
Заставник Кораћ био је троструки првак државе у скоковима на циљ, двоструки државни првак у класичним падобранским дисциплинама, првак у дисциплини пара-ски, учесник у обарању четири државна рекорда, члан падобранске државне репрезентације у скоро свим дисциплинама. Он је у Ваздухопловном савезу Србије три пута проглашаван за најбољег спортисту падобранца … Био је учитељ и тренер падобранцима, рониоцима, спелеозима. Током професионалне каријере остварио 4.400 скокова падобраном и 1.000 часова роњења. У међувремену направио је још 250 успешних скокова, а ове године, на основу изузетних резултата на врхунским такмичењима, поново је најозбиљнији кандидат за најбољег спортисту падобранца Србије.
– Преостаје ми нова борба да покушам да остварим надокнаду за период од септембра 2007. до краја новембра прошле године, када ми није исплаћивана никаква принадлежност – рекао је Кораћ.

Тома Тодоровић (Политика)

2 thoughts on “Специјалац опет добио пензију

  1. i ja sam imao slicni problem kada ti nesto uzmu oni to odrade za cas, ali kada treba to da vrate prodje vecnost. Meni su ukinuli uts cetrnaest meseci ga nisam primao,toliko je trajala prepiska, a sve se to desavalo u vreme moje teske operacije mozga.To je sve zbog toga jer nemamo nikoga u tim strukturama.

  2. A sta je sa onima koji su rame uz rame ,aktivno sa aktivnim staresinama i vojnicima rizikovali glavu,a nista nisu dobili od drzave?Neko grdna unapredjenja,do generala, a neko dva puta isti cin u rezervi.I pride ogroman racun za porez u vremenu provedenom u borbi.

Comments are closed.