Отворен вишебој специјалних јединица

Отворени вишебој јединица специјалне намене отворен је данас у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.

На петнаестом такмичењу које ће се одржати на Фрушкој гори, а чији је организатор Специјална бригада Војске Србије, осим јединица те бригаде и припадника Удружења ветерана 63. падобранске бригаде, учествоваће и екипе oружаних снага Бугарске и Румуније.

Свечаном отварању присуствовали су командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, представници Војске Србије и локалне самоуправе.

-Вишебој није само такмичење. Реч је о сусрету младих људи, љубитеља спорта, адреналина и изазова. То је сусрет елитних војника који су спремни да кроз часно и спортско ривалство покажу колико могу и умеју – да победе секунде, минуте и кругове, да искажу прецизност, вештину и брзину при великом психичком и физичком напору, а то је одлика малог броја људи, истакао је генерал Тодоров отварајући такмичење.

Ове године вишебој се организује у рејону Фрушке горе. Током два дана 53 такмичара разврстаних у 9 екипа, на стази дугој 40 километара надметаће се у 14 дисциплина. Старт такмичења биће падобрански скок, а војници ће до циља кроз низ задатака, међу којима су извлачење рањеника, савлађивање различитих препрека, гађање бомбом, ножем, пиштољем и аутоматском пушком, претрес терена, одмерити снаге и показати ниво спремности и обучености.

Први вишебој одржан је 1997. године. Такмичење је традиционално организовала 63. падобранска бригада, а ту традицију, после трансформације Војске наставила је Специјална бригада. Током година постао је традиција и добија међународни карактер.