Од 2011. у војску добровољно

Београд — Од 1. јануара 2011. године Војска Србије ће годишње примати до 2.000 младића на добровољно служење војске.

Министарство одбране припремило је Нацрт одлуке о обустави служења војног рока по коме ће децембарска класа бити последња која ће бити упућена на одслужење.

Од 1. јануара 2011. у војску ће ићи само они који то желе, док ће остали морати да буду уведени у војну евиденцију када напуне 18 година, чиме улазе у резервни састав који ће бити активиран само у случају тешког угрожавања безбедности земље.

„ Добровољно служење војног рока трајаће између три месеца, колико траје основна обука, и шест месеци, колико данас траје војни рок. Коначну одлуку о томе доноси министар одбране, на предлог начелника Генералштаба“, каже за „Политику” пуковник Драгосав Лацковић, начелник Управе за обавезе одбране Министарства одбране.

Војска неће само апеловати на патриотизам и традицију, већ ће заинтересованим младићима понудити и низ практичних користи – сертификат о оспособљености за руковање ватреним оружјем на основу којег би могли имати предност при запошљавању у МУП-у Србије или службама за физичко-техничко обезбеђење, полагање возачког испита, добијање информатичких лиценци.

Истовремено, ови младићи ће стећи увид у војнички живот, па ће они који желе моћи да заснују радни однос као професионални војници.

Војска Србије имаће систематизованих око 2.000 места за војнике на добровољном служењу војног рока. Ови регрути биће упућивани на служење у две годишње класе – мартовској и септембарској.

Нацрт одлуке о обустави служења војног рока један је од најважнијих докумената који је до сада припремио радни тим за професионализацију војске којим руководи др Зоран Јефтић, државни секретар у Министарству одбране. Он је и на челу владине радне групе за подршку професионализације војске у којој су представници Министарства одбране, МУП-а, Министарства правде, Министарства финансија и Министарства рада и социјалне политике.