Нови авиони за Војску Србије

Упркос кризи, Војска Србије, први пут у последњих 30 година, купује нове авионе. До краја 2010. године, уз четири домаћа школска авиона, планирани и најсавременији вишенаменски борбени ловци. Опречни ставови економиста и војних стручњака о куповини авиона.

До краја године, српско војно ваздухопловство добија прва четири домаћа школска авиона „ласта-95“ из панчевачке фабрике „Утва“.

То ће бити прве нове летелице које Војска купује у последње три деценије. И поред економске кризе, Војска Србије планира да купи и нове, најсавременеије вишенаменске борбене авионе.

Конкретне понуде достављене су свим значајнијим светским произвођачима.

Тактичка студија која дефинише потребе Србије за новим вишенаменским борбеним авионима израђена је још 2008. године.

Почетком ове године послате су захтеви за информацијом Сједињеним Државама за авионе „фантом Ф16“ и „фантом Ф18“, шведској за „грипен“, Француској за „рафал“, Европском конзорцијуму за „јурофајтер“ и Русији за авионе „миг 29 М“ и „сухој 30“.

„Потреба за набавком вишенаменског борбеног авиона је дефинисана потребом пре свега да ми као држава штитимо свој суверенитет, односно контролишемо свој ваздушни простор и да заједно са осталим земљама које у Европи,, такође штите свој ваздушни простор будемо равноправни партнери“, каже командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал Ранко Живак.

У плану је и модернизација авиона „галеб Г4“, како би се и обука пилота прилагодила новом авиону.

„Летело је већ неколико наших пилота на авионима „фантом Ф16″ , и ја сам имао ту срећу да летим у ваздухопловној бази у Охају у Спрингфилду. То је свакако за нас једно велико искуство да видимо управљање тим савременим авионима и сматрам да наши пилоти неће имати никакав проблем у савладавању тог авиона, који год да је“, каже потпуковник Милан Мајкић, начелник штаба 204. авијацијске базе.

Неопходност модернизације борбених авиона

Мађарска се, на пример, определила за шведски „грипен“, а уговор вредан око милијарду евра највећим делом покривен је индустријском компензацијом.

Аустрија је издвојила милијарду и 600 милиона евра за авионе „јурофајтер тајфун“. Пољска је од Америке купила 48 нових авиона „фантом Ф16“ за око 4 милијарде долара, а више од 60 одсто платила је робном разменом.

„Са једне стране, руски авиони су јефтинији али Руси очекују конкретан новац. С друге стране на западу су авиони скупљи, али су могући преговори о индустријској размени, а то је заправо у овом тренутку једини прави начин како да се плати авион“, каже Александар Радић, војни аналитичар.

Док економисти постављају питање колико је, у овом тренутку за презадужену Србију, оправдано куповати војне авионе, војни стручњаци ипак сматрају да је инвестиција у војно ваздухопловство оправдана.

Упозоравају да би, у супротном, биле потребне деценије да се оно поново створи и да наша земља није толико мала да не треба да има своје ваздухопловство.

Војска Србије сада има стотинак авиона од којих једна трећина није у летном стању. За две године истећи ће ресурси и за 14 „мигова 21“ уместо којих би требало да се купе нови авиони. За то би држава требало да издвоји око милијарду долара.

Аутор: Славица Глигоровић (РТС)

6 thoughts on “Нови авиони за Војску Србије

 1. Погрешна су размишљања да је милијарду долара много за набавку авиона. Много је и један једини долар који оде у потрошњу, а не конкретно у подизање производње или бар у одбрану земље. За сада се не можемо похвалити начином задуживања, а према свим показатељима одавно смо банкротирали. Наилазе веома тешка времена и потребно је брзо реаговати и припремити се иначе…?

 2. VOLEO BIH DA MI ODGOVORITE AKO MOZETE STA JE SA SRPSKIM AVIONONOM I NJEGOVIM TAJNIM PROJEKTOM? JEL TO SASVIM PROPALO ILI CE SE I DALJE RADITI NA TOME? PREDRAG NOVI SAD

 3. projekat i dalje postoji ali se ne razvija zbog nedostatka NOVCA naravno inace svedjani su od nas otkupili taj projekat i zavrsili ga i to je jas39 grippen koji su nasi zainteresovani da ga kupe i taj jas 39 grippen je maltene nas avion jer ima isti izgled ko avion iz tog projekta „novi avion“

 4. Nije Fantom F-16, vec Fighter F-16.
  Inace, nama je F-16 preskup kroz eksploataciju, a i ko zna kakve bi smo konkretno varijante dobili.
  Verovatno reparirane stare model sto je bedno.
  Kad bi se bez obzira na cenu i uslove placanja, vratili na Ruse, bilo bi idealno.
  Bolji su, ekonomicniji, a i nasa vojska vec ima poprilicno iskustva sa MiG 29 familijom.

Comments are closed.