Београдско признање Падобранском клубу „Бања Лука“

Vazduhoplovni savez Srbije je 03.03.2011. godine organizovao Svečanu akademiju i izbor najboljih sportista kao i dodjelu ,,Zlatnog orla“ za 2010. godinu. Predsjedniku Padobranskog kluba „Banja Luka“ Dušku Grmuši i direktoru Padobranskog školskog centra „Banja Luka“ Nemanji Goronji u četvrtak su u Beogradu uručena specijalna priznanja Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Na svečanoj akademiji organizovanoj u beogradskom „Aeroklubu“, Grmuši je uručeno specijalno priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije za izuzetan doprinos u razvoju vazduhoplovnog sporta u oblasti padobranstva, a Goronji za postignute izvanredne rezultate u padobranstvu. Predsjednik Padobranskog kluba „Banja Luka“ Dušan Grmuša veteran je čuvene 63. padobranske brigade, učestvovao je u ratu i ratni je vojni ivalid. U klubu je od 1980. godine i ostvario je 1 124 skoka.

Nemanja Goronja je i nastavnik padobranstva i tandem majstor sa više od 1 100 skokova. Rukovodstvo Republike Srpske odlikovalo ga je Ordenom Njegoša Trećeg reda za izuzetan podvig koji je postigao 2008. godine, kada je u samo jednom danu skočio padobranom čak 60 puta.
Ovaj podvig Goronja je izveo povodom „Kupa Nene Ličine Majc“ organizovanog 31. avgusta 2008. godine kojim je obilježeno 60 godina od prvog skoka Nevenke Ličine Majc, koja je izvela prvi skok padobranom u BiH sa nepunih 15 godina. Nevenka Ličina Majc takođe je prisustvovala današnjoj svečanosti u Beogradu, gdje joj je uručeno specijalno priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije za dugogodišnji doprinos razvoju vazduhoplovnog sporta.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade i priznanja najboljim sportistima iz oblasti vazduhoplovstva. Najprestižnija nagrada – statua „Zlatni orao“ za 2010. godinu pripala je pilotu paraglajdera Goranu Đurkoviću koji je trenutno drugoplasirani na listi Međunarodne vazduhoplovne federacije, kao i modelaru Živanu Josipoviću koji je trostruki pobjednik svjetskog kupa u generalnom plasmanu, dvostruki državni rekorder i višestruki prvak države.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Komande vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije, Vazduhoplovnog zavoda, Muzeja Vazduhoplovstva, predstavnici ambasade Slovenije i brojni drugi gosti.