СВЕЧАНА ПРОСЛАВА У НИШУ: 70 година од формирања падобранских јединица у Србији!

НИШ – Полагањем цвећа и венаца на спомен-обележје падобранцима који су своје животе положили на браник отаџбине, свечаним стројем припадника 63. падобранског батаљона и демо падобранским скоковима, у недељу је на нишком војном аеродрому обележено седамдесет година од формирања падобранских јединица.

70-goina-od-osnivanja-padobranskog-bataljona-padobranci-63-padobranska-foto-v-1414397659-584679Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Илија Тодоров, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Јелесије Радивојевић, представници локалне самоуправе, удружења падобранаца и летача из Ниша и Новог Сада, МУП-а, СПЦ, припадници резервног састава, ветерани и породице погинулих припадника јединице.

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Јелесије Радивојевић подсетио је на историјат падобранских јединица на овим просторима и посебно на септембар 1944. године, када је у Барију формирана падобранска јединица, и 1967. годину, када је формирана легендарна 63. падобранска бригада. Он је подсетио на учешће падобранаца у заједничкој обуци са припадницима оружаних снага других земаља и пружању помоћи становништву приликом елементарних непогода, док је посебно апострофирао учешће на војној паради.

70-goina-od-osnivanja-padobranskog-bataljona-padobranci-63-padobranska-foto-v-1414397659-584681– Своје способности падобранци су показали и на недавно одржаној војној паради у Београду, када су током припрема извели низ захтевних скокова на терен малих димензија, а на самој војној паради извели падобранске скокове у веома сложеним метео условима и својом храброшћу и спремношћу демонстрирали своје способности и представили лик падобранца и припадника Војске – истакао је генерал Радивојевић.

За изузетно залагање и пожртвованост током реализације падобранских скокова на војној паради, командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић наградио је заставнике Мирољуба Јанићијевића, Синишу Мићића и Душана Панића и старије воднике прве класе Дарка Качавенду и Владимира Кржалића, док је за допринос унапређењу и промовисању војне падобранске службе звање „Почасни инструктор падобранства“ доделио епископу славонском Јовану (Ћулибрку) и заставнику прве класе у пензији Горану Тодоровићу.

70-goina-od-osnivanja-padobranskog-bataljona-padobranci-63-padobranska-foto-v-1414397659-584682Бригадни генерал Илија Тодоров и представници ветерана 63. падобранске бригаде открили су спомен-плочу на уласку у спомен-собу, у славу падобранаца који су своје животе положили на браник отаџбине у периоду од 1944. до 1999. године.

Поводом значајног јубилеја наших падобранаца, делегација Специјалне бригаде одлази у понедељак у Гравину, у Италији.