Отворен 17. вишебој јединица специјалне намене

viseboj-2014На војном аеродрому у Нишу данас је свечано отворен 17. Отворени вишебој јединица специјалне намене, на ком ће се ове године надметати најспремнији припадници Специјалне бригаде Војске Србије, која је и организатор овог јединственог војног такмичења.

Домаћин, 63. падобрански батаљон представљаће две екипе, док ће 72. извиђачко-диверзантски батаљон и Батаљон за противтерористичка дејства представљати по један тим.

И поред тога, вишебој неће изгубити на тежини и разноликости дисциплина.

– Успели смо да одржимо континуитет и припремимо вишебој, чији ће садржај потпуно бити у складу са досадашњом традицијом – рекао је данас на отварању вишебоја бигадни генерал Јелесије Радивојевић, командант Специјалне бригаде. – Вишебој је веома значајан за подизање психичке и физичке кондиције припадника специјалних јединица. Успех организатора је тим већи, што је паралелно са припремама, наставио са обуком војника и тренажом у падобранству.

Вишебој се ове године одржава у реону Малог Јастрепца. Стаза је дуга између 25 и 30 километара, са висинском разликом од 520 и највишом надморском висином од 850 метара.

На 13 радних тачака биће изведено 14 дисциплина. Екипе ће извести хеликоптерски десант, после ког их очекују извлачење рањеника, оријентација, гађање аутоматском пушком, пиштољем, бомбом и ножем, савлађивање контаминираног земљишта, извлачење возила, савлађивање жичане препреке пузањем, савлађивање препреке конопцем, прелаз преко водене препреке чамцем, пењање уз конопац и претрес терена.

Генерал Радивојевић је овом приликом најавио могућност да се припадници Специјалне бригаде, уколико то буде потребно, укључе у спасавање људи и имовине од поплава и клизишта.