Отворена изложба „Српски јунаци и хероји“ од 1941-1999.године

G0064830У Галерији Војног музеја на Калемегдану данас је, као једна у низу манифестација којима се обележава Дан ветерана, отворена изложба фотографија „Српски јунаци и хероји од 1914. до 1999. године”.

Отварајући изложбу, министар одбране Братислав Гашић рекао је да су запослени у Војном музеју почели пројекат који се планира годинама – израда поставке у којој ће се наћи слика сваког страдалог српског војника у периоду од 1914–1999, истакавши да је Војни музеј право место да се у њему чува сећање на све оне који су живот дали за нашу земљу.

– Једна од мојих важнијих мисија је да као што у свакој касарни у Србији имамо спомен-собу у знак сећања на наше пријатеље, другове, рођаке, браћу и сестре, тако да и у нашем Музеју имамо један зид са сликама свих погинулих српских војника у протеклих сто година, рекао је министар подсећајући да су нам војници који су живот положили на браник отаџбине у аманет оставили не само земљу већ и децу и њихову будућност.

Министар Гашић изразио је наду да ће данашња изложба бити почетак поставке која ће већ следеће године за Дан ветерана бити завршена и у којој ће се наћи сваки погинули српски војник, подсећајући да је, нажалост, таквих у претходних 100 година било много.

G0074863Начелник Војног музеја пуковник Драган Раденковић нагласио је да изложба обухвата око 90 фотографија које посматрача треба да упознају са јунацима и херојима ослободилачких и одбрамбених ратова. Он је појаснио да је поставка хронолошки конципирана у четири тематске целине – Први светски рат, Други светски рат, ратни сукоби деведесетих година на територији бивше СФРЈ и НАТО агресија 1999, приказујући неке од најзначајнијих тренутака српске историје 20. века.

Осим значајних документарних фотографија, посетиоци имају прилику да виде оргиналне комаде оружја, заставе и одликовањља које су српске јединице и појединци добијали у претходних 100 година.

Ауторски тим изложбе су војни службеници кустоси Војног музеја Наташа Томић и Вук Обрадовић и фотограф војна службеница Душка Стефановић из Медија центра „Одбрана“.

Отварању изложбе присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, в.д. помоћника министра за људске ресурсе Милош Јанковић, државни секретари Зоран Ђорђевић и Ненад Нерић, као и многобројни ветерани.

One thought on “Отворена изложба „Српски јунаци и хероји“ од 1941-1999.године

  1. Kneze, ostarilo se, a Albanci ne znaju da si im kontaminirao teritoriju. I jos nesto, nemij da mi kvaris sliku . Pozdravi sve, a ako bude „nesto“ zovi (sad mogu da radim samo u kuxinji sa Lazinom, i Mandom)

Comments are closed.