G0064830U Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu danas je, kao jedna u nizu manifestacija kojima se obeležava Dan veterana, otvorena izložba fotografija „Srpski junaci i heroji od 1914. do 1999. godine”.

Otvarajući izložbu, ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da su zaposleni u Vojnom muzeju počeli projekat koji se planira godinama – izrada postavke u kojoj će se naći slika svakog stradalog srpskog vojnika u periodu od 1914–1999, istakavši da je Vojni muzej pravo mesto da se u njemu čuva sećanje na sve one koji su život dali za našu zemlju.

– Jedna od mojih važnijih misija je da kao što u svakoj kasarni u Srbiji imamo spomen-sobu u znak sećanja na naše prijatelje, drugove, rođake, braću i sestre, tako da i u našem Muzeju imamo jedan zid sa slikama svih poginulih srpskih vojnika u proteklih sto godina, rekao je ministar podsećajući da su nam vojnici koji su život položili na branik otadžbine u amanet ostavili ne samo zemlju već i decu i njihovu budućnost.

Ministar Gašić izrazio je nadu da će današnja izložba biti početak postavke koja će već sledeće godine za Dan veterana biti završena i u kojoj će se naći svaki poginuli srpski vojnik, podsećajući da je, nažalost, takvih u prethodnih 100 godina bilo mnogo.

G0074863Načelnik Vojnog muzeja pukovnik Dragan Radenković naglasio je da izložba obuhvata oko 90 fotografija koje posmatrača treba da upoznaju sa junacima i herojima oslobodilačkih i odbrambenih ratova. On je pojasnio da je postavka hronološki koncipirana u četiri tematske celine – Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, ratni sukobi devedesetih godina na teritoriji bivše SFRJ i NATO agresija 1999, prikazujući neke od najznačajnijih trenutaka srpske istorije 20. veka.

Osim značajnih dokumentarnih fotografija, posetioci imaju priliku da vide orginalne komade oružja, zastave i odlikovanjlja koje su srpske jedinice i pojedinci dobijali u prethodnih 100 godina.

Autorski tim izložbe su vojni službenici kustosi Vojnog muzeja Nataša Tomić i Vuk Obradović i fotograf vojna službenica Duška Stefanović iz Medija centra „Odbrana“.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima, v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Miloš Janković, državni sekretari Zoran Đorđević i Nenad Nerić, kao i mnogobrojni veterani.

Povezani članci: