Обележен Дан Специјалне Бригаде 2013

Поводом 29. септембра – Дана Специјалне бригаде, данас је у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву одржана војна свечаност, којој су, поред команде и припадника те јединице, присуствовали бригадни генерал Жарко Лазаревић, начелник штаба Команде Копнене војске, представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије, градоначелник Панчева Павле Радованов, епископ јегарски Порфирије и бројне званице.

dan-spec-br2Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров рекао је да је јединица између два празника акценат у раду имала на оспособљавању за додељене мисије и задатке, кроз више од 1.000 гађања, више десетина вежби, специјалистичких обука и курсева. Он је истакао да тешка материјална и финансијска ситуација није спречила Специјалну бригаду да нађе начин како би најсложенији сегменти обуке били реализовани, о чему сведочи и неколико хиљада падобранских скокова и неколико стотина сати зарона.

dan-spec-br3Тодоров је као посебно важну истакао сарадњу Специјалне бригаде и Специјалне антитерористичке јединице МУП Србије, те специјалних јединица суседних држава, што ће као резултат имати организацију заједничке вежбе специјалних јединица неколико земаља, која ће се у октобру одржати у Србији.

Градоначелник Панчева Павле Радованов рекао је, обраћајући се припадницима Бригаде, да су локална самоуправа и Војска Србије одувек имали добре односе, нарочито у случајевима елементарних непогода. Он је истакао да та сарадња треба да се развија и да ће град у сарадњи са Министарством одбране учинити напор да помогне стамбено збрињавање и подизање квалитета живота њених припадника.

На крају прославе, припадници 63. падобранског батаљона извели су демонстративне скокове са заставама Војске Србије и Специјалне бригаде, а посетиоци су имали прилику да погледају и тактичко-технички збор наоружања и опреме коју користе панчевачки и нишки специјалци.