Владика Јован у посети падобранцима ВДВ

Епископ Пакрачко-славонски Јован (Ћулибрк) у периоду од 12. до 17. марта ове године боравио је у Русији, на позив Команданта Ваздушнодесантне војске Руске Федерације генерал-потпуковника Владимира Анатолијевича Шаманова и главног свештеника ВДВ протојереја Михаила Васиљева.

7Епископ Јован је у Крстопоклону недељу и на празник иконе мајке Божје Державне, 15. марта, саслуживао у храму Благовести Пресвете Бгородице у Сокољниках у Москви, Подворју патријарха московског при штабу Ваздушнодесантне војске, на литургији са Епископом Орехово-зуевским Пантелејмоном, викарним епископом Патријарха руског. Заједно са епископима, свештенством које службује у ВДВ и парохијанима храма молили су се војници и официри Ваздушнодесантне војске. Тога дана на Божанственој литургији причестило се око две стотине верника. Храму ВДВ Владика Јован је на дар предао честицу од моштију Свете Анастије Узорешитељнице које се чувају у Манастиру Ораховици, древној славонској светињи. Настојатељ подворја, протојереј Михаил Васиљев, упознао је владику Јована са обновом тог војног храма, историјом косовског крста који се чува у храму, затим је показао владикама електронски терминал уз помоћ кога се могуће упознати не само са историјом и реликвијама храма, него и са историјом Ваздушнодесантне војске и прочитати све о херојима СССР и Русије, који су служили у ВДВ.

6У понедељак, 16. марта, генерал-потпуковник Владимир Анатолијевич Шаманов примио је у свом штабу Владику Јована. Генерал Шаманов је приликом вежбе Срем 2014, одржане у Србији новембра прошле године, позвао Владику да посети ВДВ и да служи у храму Ваздушнодесантне војске. Ову прилижу је генерал Шаманов искористио да у срдачној атмосфери уручи Орден мужества свештенику 38. самосталног пука везе ВДВ, Андреју Шеломенцеву, иначе официру по образовању, а којим је оца Андреја одликовао председник Руске Федерације Владимир Путин. Посебно је било разговора о томе какву улогу у ВДВ имају ветерани, и о сарадњи ветерана ВДВ са Удружењем ветерана 63. падобранске бригаде.

9У пратњи оца Андреја, Епископ Јован је потом посетио храмове ВДВ посвећене Светом Илији и Светом Георгију, као и једну од јединица ВДВ, осведочивши се у начин духовног рада свештенства ВДВ са својим војницима. Посебна пажња посвећена је током ове посете мобилном храму који користи ВДВ а који има своју потпуну аутономију и непрекидно је спреман за богослужење. ВДВ такође поседује и храм који је предвиђен за десантирање и може да прати јединице ВДВ у сваком облику њихове употребе. Све појединачне јединице ВДВ имају своје свештенике, који су и сами падобранци. Неки од њих су оспособљени или се оспособљавају и за извођење скокова на слободно дејство падобраном типа ”крило”. Тако је отац Сава, са највећим бројем скокова међу свештеницима ВДВ, недавно учествовао на десанту на Северни пол.

2У уторак 17. марта Епископ Пакрачко-славонски Јован посетио је Епископа Моравичког Антонија, викарног епископа Патријарха Српског, који је настојатељ Подворја Српске Цркве у Москви и уживао његово гостопримство.

У оквиру своје посете Москви, на позив Православног светотихоновског хуманитарног универзитета (ПСТГУ), на коме се посебна пажња посвећује проучавању и прослављању Новомученика Московске Патријаршије, Владика Јован је у петак 13. марта на овом Универзитету одржао предавање на тему Српска православна црква и Јасеновац.