„Балкански скок пријатељства 2015“ надмашио очекивања!

Балкански скок пријатељства 2015Од 19. до 24. маја на аеродрому Лисичји Јарак крај Београда, одржан је „Балкански скок пријатељства 2015“, традиционална манифестација која окупља ветеране, резервне и активне припаднике специјалних јединица из целог света. Организатори скупа били су ветерани 63. падобранске бригаде, са својим падобранским клубом „АРХИСТРАТИГ“. На њихов позив и у част 70 година победе над фашизмом, у Београд су дошли војни падобранци из Русије, Француске, Велике Британије, Шпаније, Швајцарске, Аустралије, Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније и Србије, као и специјални гости Његово краљевско височанство Принц Анри Сикст Бурбон из шпанске краљевске породице и пуковник Жак Огар, некадашњи вођа француских специјалаца и носилац ордена „Светог Саве“.

Церемонији свечаног отварања присуствовао је министар Александар Вулин, који је том приликом између осталог изјавио:

– Ови људи су бивши борци и држава не сме да их заборави, већ мора да буде поносна на њих. Ја сам данас овде да им се захвалим на храбрости и пожртвованости и свему што су урадили за ову земљу. – истакао је Вулин.

Окупљеним падобранцима и свим гостима обратио се и Његово преосвештенство Епископ славонски Јован (Ћулибрк) који се осврнуо на претходни дан, у којем је сахрањен падобранац који је живот изгубио управо на том аеродрому неколико дана раније.

Подршку скупу дао је и Лабуд Булатовић, председник Ваздухопловног савеза Србије, који се присутнима обратио речима:

– Ви, храбри падобранци, чините велику инспирацију и узор свим другим ваздухоплвним спортистима у Србији, зато Вам преносим њихове поздраве и жељу за што бољим скоковима.  – кратко је истакао јединственост падобранског спорта Булатовић.

Први Балкански падобрански скок пријатељства, одржан је давне 1994. Годинама касније прерастао је у традиционални догађај, али се због дешавања у региону прекинуо. Један од главних криваца за поновно окупљање падобранаца је пуковник Ненад Кузмановић:

– У самом почетку, ове сусрете смо реализовали као Војска Републике Србије и уз велику подршку Уније грчких падобранаца у резерви. Касније, након распада СР Југославије, та традиција је замрла. Сада, када смо отишли у пензију, решили смо да оживимо ово окупљање, јер је падобранско братство изузетно јако и превазилази државне границе. Основали смо клуб „Архистратиг“ чији сам председник, а где је Владика Јован члан управног одбора и кренули са реализацијом. Да није било помоћи Министарства омладине и спорта и Ваздухопловног савеза Србије, ово се не би могло реализовати.

Церемонији су присуствовали и Генерал Јелесије Радивојевић, командант 63. падобанског батаљона ппук Ненад Зонић, ппук Васић Лазар и ппук Саво Иришкић.

На шестодневном окупљању учествовало је укупно 97 бивших и активних падобранаца из Русије, Француске, Велике Британије, Шпаније, Швајцарске, Аустралије, Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније и Србије. Извршена су 33 авио полетања авионом Цесна 182 и реализовано 89 падобранских скокова гуртном и 43 падобранска скока „на слободно“. Авионом Цесна 206 извршено је 21 авио полетање и реализовано 105 падобранских скокова „на слободно“ и 6 тандем скокова. УКУПАН број извршених падобранских скокова је 237. Висине искакања падобранаца биле су од 1200 до 3000 метара.

Манифестацију су помогли, подржали и извршили: Министарство омладине и спорта, Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство одбране, Ваздухопловни савез Србије, САЈ, ПТЈ, ГШ ВС, Команда КоВ, Команда РВиПВО, Команда за обуку, Команда Специјалне бригаде и 63.падб, Падобрански клубови „Феникс“, „Сребрни змај“, „Грифон“ „Бања Лука“, „Титоград“ и „Подгорица“, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде у Црној Гори, Удружење РВиВ „Душан силни,“ Беокетеринг, Хотел „Тара“, Крав Мага-Србија, ресторан „Лисичји Јарак“, ресторан „Кнежев лад“, оркестар Славише Савића Шодера, Кока Кола Хеленик и много други.

СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТИ

Његово краљевско височанство Принц Анри Сикст Бурбон између осталог изјавио је:

– Ово ми је други пут да сам у Србији. Био сам овде пре три године и заиста сам срећан што могу поново бити у земљи коју искрено волим свом својом душом. Моје везе са Србијом датирају из давне прошлости моје породице, када је ваша краљица, а наша принцеза Јелена Анжујска постала краљица Србије удавши се за вашег краља Уроша првог. Она је својим пореклом из моје краљевске куће, тако да вашу земљу осећам као једно лично место на које сам дошао трагом тих породичних веза.

Други разлог, али ништа мање вредан него први, због којег сам овде је то што ми у Шпанији изузетно ценимо Србију као храбру земљу, не само у Европи, већ и на целом истоку. Дошао сам да одам признање, поштовање и почаст овом храбром народу који је у историји победио  и Турке и Немце и све друге агресоре и окупаторе овог простора.

У вашој земљи посебно поштујем вашу традицију коју у даље храбро чувате, док се ми у Шпанији ње само са носталгијом присећамо јер смо је изгубили. Битно је одвојити конзерватизам и традиционализам, поготово у западним земљама. Бити традиционалиста значи не само очувати старе вредности, него их надоградити и унапредити као што ви у Србији то радите.

Некада сам летео параглајдером, али сам после саобраћајне несреће, на жалост, престао да се бавим било каквим спортом. Волео бих када бих имао могућности да управо у Србији поново полетим. – са смешком, пожелео је Принц Анри.

 

Жак Огар, пуковник НАТО војске који је рекао „не“ и за време ратних дешавања на Косову и Метохији, мимо инструкција својих команданата, стао на српску страну. Он је истакао своје импресије и објаснио шта га веже за Србију и српски народ:

– Након свих ратних дешавања, често долазим у Србију. То ми представља велико задовољство јер имам заиста много пријатеља овде. Понекад помислим, можда чак више него у Француској. Србија је моја друга домовина, истински је волим, као и српски народ, чак и самог себе сматрам Србином. Допада ми се ваш начин живљења који је много хуманији, него што то ми имамо сада у Француској. Ми све више губимо нашу традицију и душу народа, а ви то овде и даље чувате. На позив мојих пријатеља пуковника Кузмановића и Владике Јована, дошао сам на овај скуп. Желим да са својим колегама падобранцима, поделим ваздухопловне вредности. Једноставно, падобранци у свим деловима света, имају исте системе вредности и увек имају шта да поделе са другим заљубљеницима у овај спорт. Та осећања и пријатељства су за мене јако важна и желим да наставим да их делим са својим колегама из Србије, Русије и свих других земаља. – рекао је Огар.