Kraljeva agentura Kraljevine Jugoslavije

Форум који се бави првим великим ратом који је обухватио читав Свет

уредници: deda, orijent, BANIC, nemo

Kraljeva agentura Kraljevine Jugoslavije

Порукаод BANIC » 19 Дец 2007, 23:48

Milan V. Petkovic

Stvaranjem Kraljevine Jugoslavije, udareni su i novi temelji jugoslovenskog obavestajno - bezbednosnog sistema, koji su sacinjavali: Vojna obavestajna sluzba, Kontraobavestajna sluzba i Sifarsko odeljenje u Ministarstvu vojske i mornarice, zatim Kontraobavestajna sluzba i Politicka policija u Ministarstvu unutrasnjih dela. Zandarmerija je predstavljala okosnicu unutrasnje i javne bezbednosti.

Kako su poslovi unutrasnje bezbednosti bili skoncentrisani u ministarstvu policije, to je ono bilo podeljeno na dva sektora - Direkciju javne bezbednosti i Direkciju nacionalne bezbednosti. Druga direkcija je zadatke drzavne bezbednosti izvrsavala kroz tri odeljenja: politicko, specijalno-obavestajno i specijalne bezbednosti. Politicko odeljenje je, zapravo, bilo centar tajne policije Kraljevine Jugoslavije, iz koga se rukovodilo kontrolom i suzbijanjem aktivnosti politickih stranaka i njihovih pristalica. Ono je vodilo istrage protiv uhapsenih lica i predavalo ih drzavnom tužiocu. U svom sastavu Politicko odeljenje je imalo politicki odsek za obavestajnu sluzbu, odsek za udruzenja i odsek za kontrolu stampe i stampariju. Ovo odeljenje je bilo srz politicke policije i zato je bilo najjace u Kraljevini Jugoslaviji, jer je pokrivalo teritoriju citave zemlje. Specijalno - obavestajno odeljenje rukovodilo je kontraobavestajnim poslovima jugoslovenske tajne policije, koji su bili podeljeni u pet referata: bugarsko - albanski, madjarski, italijanski, nemacki i za ostale drzave. Odeljenje specijalne bezbednosti staralo se o evidentiranju svih osoba cija je aktivnost bila bitna za sam rezim, kao i o vrsenju analitickih poslova u tajnoj sluzbi. U odsecima na terenu formirani su i posebni dosijei za pracena lica, cije su kopije obavezno morale da se salju za Beograd, gde je osnovana Centralna kartoteka jugoslovenske politicke policije.

Najpoznatiji policajac Beograda bio je u to vreme Dragoljub Dragi Jovanovic, sef Srpske drzavne bezbednosti, a kasnije i specijalni savetnik Ministarstva unutrasnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. Iza njegovog napredovanja u policiji, stajali su i Anton Korosec, i Milan Acimovic, ministri policije, kao i premijeri Milan Stojadinovic i Dragisa Cvetkovic.

Kralj Aleksandar je na dvoru imao dve svoje obavestajne suzbe, koje je vodio Petar Zivkovic. Ovaj iskusni obavestajac, ugradio je kraljevu licnu tajnu sluzbu u sve jugoslovenske politicke stranke i na vezi drzao kao agente, spijune ili saradnike mnoge ugledne licnosti: dr Dragutina Kojica, dr Milana Srskica, Momcila Nincica, Voju Marinkovica, dr Ninka Perica, dr Nikolu Preka, dr Nikolu Nikica, Ivana Radica, Jovana Djonovica... Vladar je imao i svoje obavestajne centre u svim vecim gradovima, a u Beogradu je formirao i spijunsku mrezu za stampu, koju su vodili Toni Slogl i Milan Divjak. Beogradska tajna sluzba tog doba, imala je pet odseka - administrativni, politicki, defanzivno - obavestajni protiv inostranaca, antimarksisticki i za kontrolu stampe. Kartoteka je bila zasebno odeljenje.

Njihovi sefovi su bili Radomir Jovanovic, Veceslav Montanja, Kosta Tasic, Kazimir Magasic, Slobodan Vujkovic, Konstantin Zaho. Pod Jovanovicevom komandom u tajnoj policiji bilo je dvadeset pet cinovnika i stotinu agenata. Za rad protiv radikala, na primer, bio je zaduzen agent Steva Savkovic, novinar. Njegov kolega Josip Barisic, pratio je hrvatske stranke i politicare, a Bosko Radovanovic je kontrolisao demokrate i Zemljoradnicku partiju.

I posle okupacije Jugoslavije, dinasticka sluzba je nastavila da deluje, ali u sastavu kraljevske vlade u izbeglistvu i kvislinskog aparata u zemlji. U samoj Srbiji, na primer, delovali su Obavestajno odeljenje Komande srpske drzavne straze, pa Obavestajni odsek u stabu Srpskog dobrovoljackog korpusa, Poglavarstvo policije, a narocito je bilo aktivno Odeljenje specijalne policije Uprave grada Beograda i njegov cetvrti Antikomunisticki odsek, koji je vrlo tesno saradjivao sa Gestapoom. Gradska policija je tokom okupacije imala trista agenata, a Antikomunisticki odsek devedeset. Sef specijalne policije bio je 1941. prvo Mija Petrovic, a posle Ilija Paranos. Prvi odsek je u to vreme vodio Bora Mitrovic, drugi Josip Vucinic, treci Nikola Gubarev, cetvrti Bozidar - Bosko Becarevic i peti Milan Jelovac. Vecina njih su istovremeno bili i nemacki spijuni, dok je sam nacelnik Dragi Jovanovic sa Nemcima i Drazom Mihailovicem odrzavao direktne veze. Od toga je Jovanovic imao velike koristi, jer mu je, na primer, samo Gestapo u fond za progon komunista dao 1,4 miliona ondasnjih dinara.

Dragi Jovanovic je bio upravnik, ali i glavni policajac Beograda, pa i Srbije sve do 1944. godine. Njegovi najverniji agenti i istrazitelji bili su Becarevic, Grujicic, Steric, Golubjev, Pavlovic, Pantelic, Jeremic, Kosmajac, Miloradovic i Zlatar, a njihovi dousnici medju komunistima, po secanju samog Jovanovica, bili su Jovanovic, Buha, Zuti, Klonfer i Mali. Za cetiri godine borbe sa komunistima, tajna sluzba Dragog Jovanovica uhapsila je i saslusala 1.500, a zatim streljala 600 simpatizera KPJ. Odeljenje specijalne policije uspelo je da razbije organizacionu strukturu Komunisticke partije u Beogradu i Srbiji, a okupatori su uspeli da u Jugoslaviji instaliraju 669 nemackih centara, 102 centra italijanske i na desetine madjarskih i bugarskih centara tajne sluzbe.

NAPOMENA:

*Tekst predstavlja odlomak iz knjige "Obavestajci Jugoslavije 1918-1945.)"
Vrlo lako i jednostavno kad zakljucim da nema smisla da se puca malim kalibrom a meta daleko i da je to samo rasipanje municije ima da zakljucam ili obrisem ko od sale ...A sad vodnice daj ljudima voljno!
Корисников грб
BANIC
General
 
Поруке: 4084
Придружен: 23 Сеп 2005, 21:44

Порукаод Krsta_Misic » 20 Дец 2007, 15:58

Anton Korosec


Pop koji je volio srpsku slaninu i hrvatske operne pjevacice,sto mu je doslo glave.

Nikolu Nikica


Kasnije bio krilo u Zelji :lol:

Slobodan Vujkovic


Zar nije Svetozar?

Grujicic


Radan sepavi,jedini prezivio rat i poratno doba,jer je prodao arhivu CIA-i.Prvi koji je provalio da je Tito dosao u Beograd 1941.

Kosmajac


Djordje.On i Obrad Zalad,dva vjesta agenta,ali neotesani kreteni i sadisti.
Корисников грб
Krsta_Misic
Major
 
Поруке: 990
Придружен: 05 Окт 2007, 12:12


Повратак на ПРВИ СВЕТСКИ РАТ

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron