Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Подфорум о специјалним јединицама света

уредници: deda, orijent, BANIC

Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод BANIC » 29 Јан 2009, 22:14

Specijalna brigada je elitna jedinica Vojske Srbije, s tradicijom protivdiverzantskih, protivteroristickih, izvidjackih, padobranskih i ronilackih sastava.
Komanda brigade je u Pancevu, a jedinice su stacionirane u Nisu i Pancevu.

ISTORIJAT

Specijalna brigada je formirana 29. septembra 2006. godine. Nastala je preformiranjem i objedinjavanjem 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade i delova 82. Pomorskog centra i Protivteroristickog odreda „Kobre“.

Te jedinice su spadale u vrhunski obucene specijalne snage za izvrsavanje tzv. nemogucih misija :

1. Sezdeset treca padobranska brigada bila je namenjena za izvodjenje specijalnog padobranskog desanta, koji se koristi prilikom izvidjacko-diverzantskih dejstava u operativno-strategijskoj dubini neprijatelja.

Kada se analizira osposobljenost pripadnika 63. padobranske brigade, posebno se istice koeficijent bezbednosti padobranske obuke, parametar koji, i pored vise desetina hiljada izvedenih skokova u poslednjih 15 godina, znatno nadmasuje slicne pokazatelje bezbednosti u padobranskim jedinicama najmocnijih armija sveta. To govori o vrhunskoj obucenosti i osposobljenosti padobranaca i visokom stepenu sigurnosti obuke i potvrdjuje da ispred najviseg profesionalnog rizika u miru stoje gvozdena radna disciplina, izuzetna sposobnost staresina - padobranskih instruktora, najvisa psihofizicka i strucna pripremljenost i uvezbanost ljudi, rigorozne kontrole ispravnosti padobranske opreme, uzoran moral svakog pojedinca i vojnicki kolektivi za primer.

Sezdeset treca padobranska brigada je primila brojna priznanja kojima se njen vojnicki i komandni kadar ponosi:

- Orden narodnog heroja koji krasi ratnu zastavu, zatim sest Ordena za hrabrost i preko stotinu drugih ordena i medalja koje su dobili pripadnici 63. padobranske brigade za ucesce u borbenim dejstvima, dokaz su da su padobranci svih ovih godina ziveli i borili se za prave vrednosti !

- 46 vojnika-padobranaca dalo je svoje zivote u toku izvrsavanja padobranskih skokova i ostalih zadataka.

- 63.padobranska brigada je poznata i respektovana jedinica u celom svetu. U njoj su obucavani u padobranskoj vestini i pripadnici stranih oruzanih snaga. Padobransku brigadu su posetile i mnoge strane delegacije koje su se uverile u mogućnosti i kvalitet padobranaca - elitnih vojnika svoje zemlje.

2. Kao visenamenska jedinica, 72.specijalna brigada je bila namenjena za izvodjenje ofanzivnih zadataka u neprijateljevoj pozadini (prepadi, zasede, diverzije, izvidjacki i obavestajni zadaci i slicno), ali i za borbu sa ubacenim neprijateljevim izvidjackim jedinicama, diverzantima i teroristima u sopstvenoj pozadini. U skladu sa zadacima je i raspored podjedinica unutar brigade: izvidjacko-diverzantska, prepadna i antiteroristicka.

Brigada je imala posebnu organizaciju, specificnu selekciju ljudstva, poseban program i nacin obuke, naoruzanje odabrano prema nameni jedinice i nacela dejstva i upotrebe shodno zadacima i nameni jedinice.

Osnovni principi na kojima se zasniva i izvodi akcija su brzina, iznenadjenje, snaga, vrhunska obucenost ljudstva i licna neustrasivost i hrabrost svakog pripadnika jedinice. Osnovnu borbenu snagu brigade cinili su profesionalni i vojnici po ugovoru, mada ima i vojnika na odsluzenju

redovnog vojnog roka. Kandidati koji zele da stupe u redove ove brigade, moraju da uspesno zavrse selekcioni kurs u trajanju od tri meseca. Selekcija pocinje medicinskim pregledima, psiho-fizickim testovima i stalnim fizickim opterecenjima tokom dana. Zatim se vrsi provera opstih znanja uz postepeno povecavanje intenziteta psiho-fizickih opterecenja ( savladjivanje raznih prepreka, dugi i iscrpljujuci marsevi, borilacki sportovi i slicno) pod punom ratnom opremom. Vec u drugom mesecu kursa izvodi se mars provere izdrzljivosti na 30 km sa stalnim opterecenjem od 25 kgr, da bi u trecem mesecu duzina marseva bila povecana na 40 km. Pri svemu, nastoji se da se stalnom koncentracijom ocuva sposobnost psihicke stabilnosti i logicnog razmisljanja.

Procenjuje se da svega 20 do 30% kandidata uspesno zavrsi kurs, posle cega se primaju u sluzbu po osnovu ugovora i upucuju na dalju obuku.

Tokom agresije NATO-a na SRJ, na prostoru Kosmeta, pripadnici brigade vodili su zestoke borbe sa albanskim teroristima, po tesko prohodnim vrletima Prokletija i pogranicnom pojasu, neprestano zasipani vatrom od strane avijacije i artiljerije Alijanse. Tom prilikom nekoliko komandosa je stradalo od snajperskih hitaca i gelera bombi, no, i nemali broj separatista je "izgubio glavu" u pokusaju da probije njihove polozaje. U dejstvima, akcije su najcesce izvodili samostalno ili u sadejstvu sa drugim elitnim jedinicama : "bratskom" 63. padobranskom brigadom.

Jedinica je bila veoma aktivna i sve vreme krize na jugu Srbije, gde je, po pravilu, predvodila snage bezbednosti tokom postepenog zaposedanja Kopnene zone bezbednosti, a uestvovala je i u deblokadi sela Oraovica. Tek tada se predstavila javnosti, pokazujuci umece na atraktivnim vezbama kao sto je "Stit 2001", iako je vecina akcija jos uvek obavijena tajnom iz razumljivih razloga.

3. 82. pomorsko-diverzantska jedinica bila je druga na Kontinentu po vojnickim kvalitetima - odmah iza cuvenog francuskog "Huberta".

Pripadnici pomorske diverzantske jedinice bili su iskljucivo aktivni oficiri i podoficiri.

Jedinica je bila namjenjena za dejstva po neprijateljskim brodovima, uredjenim rejonima baziranja, elementima borbenog poretka protivnika u zoni RM i do 50 km u dubini teritorije, kao i artiljerijskim ili raketnim baterijama, zatim nanosenju selektivnih gubitaka, udaru po neprijateljskoj infrastrukturi i izvidjanju za potrebe visih komandi, na kopnu i moru. Ovo su ofanzivni zadaci, koji, u principu, ne ukljucuju kontradiverzantsku ili antiteroristicku borbu i obezbedjenje objekata ili licnosti. To ne znaci da borci "osamedesetdruge" nisu vrhunski osposobljeni i za takve zadatke.

Diverzanti su, u nacelu, bili stacionirani na maticnom brodu i barkasama (BRM, naoruzanim PAT 20/1 mm M55 ili M71). Do zone dejstva prevoze se na vise nacina. Uobicajeno je da se grupa u siri rejon transportuje tzv. dzepnim podmornicama klase "UNA" M 110 D (88 t, nosi 5 clanova posade, 8 ronilaca, 4 ronilice R-2 i magnetnu minu). Posle toga, diverzanti prilaze cilju brzim gliserima (cesto i aluminijumskim čamcima BAC sa ravnim dnom, na koji moze da se montira teski mitraljez .50 Browning M2 HB) ili naplavljivim diverzantskim ronilicama R-2 (klasa "Mala", prima dva ronioca i maksimum dve mine - odnosno,ukupnu masu od 250 kg), sposobnim da, zahvaljujuci mogucnosti rada u tri razlicita rezima, na zeljena rastojanja, odabranim brzinama, transportuju dva diverzanta i dve podvodne mine od po 50 kg.

U zavisnosti od zadatka, diverzanti se neposredno do cilja ili rejona izvidjanja prebacuju ili podvodnim "skuterom" (diverzantskom ronilicom) tipa R-1 ili samostalnim ronjenjem ("na noge"), pomocu borbenog kompleta za disanje sa zatvorenim (na kiseonik) ili kombinovanim krugom ( na mesavinu, "nitrox"). U siri rejon grupa moze da se transportuje i helikopterom, sto podrazumeva slobodne skokove u vodu pod punom opremom, sa visina od oko 10 m, ili avionom - kada se izvode padobranski skokovi.

4. "Kobre" su namenjene za obezbedjenje visokih licnosti iz drzavnog, politickog i vojnog vrha.

Dan Specijalne brigada KoV Vojske Srbije, nastale sazimanjem specijalnih jedinica Vojske Jugoslavije, obelezava se 29. septembra. Tog dana 2006. godine, naredbom ministra odbrane Republike Srbije, formirana je sadasnja specijalna brigada.
ZADACI

Izvidjanje u strategijskoj, operativnoj i taktickoj dubini, za potrebe izvodjenja protivteroristickih i protivpobunjenickih dejstava, ucesce u obavestajnim i kontraobavestajnim akcijama, resavanje talackih situacija,

razoruzavanje teroristickih, odmetnickih i kriminalnih naoruzanih grupa,
ucesce u blokadi rejona i objekata, ugusenje oruzane pobune,

obezbedjenje najvisih vojnih i drzavnih funkcionera, otkrivanje i obelezavanje ciljeva za dejstvo avijacije i dalekometne artiljerije u taktickoj i operativnoj dubini protivnika spasavanje oborenih pilota i izvidjacko-diverzantskih grupa i pojedinaca u pozadini protivnika, desantiranje i snabdevanje iz vazduha.


NAORUZANJE

U jedinicama Specijalne brigade koristi se razlicito pesadijsko oruzje i specificno naoruzanje specijalnih jedinica.
OBUKA

U specijalnoj brigadi se realizuju sadrzaji borbene obuke protivteroristickih, padobranskih, izvidjacko-diverzantskih, ronilackih i jedinica za ucesce u mirovnim operacijama. Spektar borbene obuke je veoma sirok i podrazumeva takticku, vatrenu i fizicku obuku najviseg profesionalnog rizika. Pored veoma zahtevne selektivne obuke, koja predstavlja prvi eliminacioni kriterijum za ulazak u specijelnu brigadu, u jedinici se realizuje:

1. osposobljavanje pripadnika jedinica u koriscenju hladnog oruzja, primeni borilackih vestina, upotrebi naoruzanja sa velikom vatrenom moci;

2. uvezbavanje slozenih radnji taktike specijalnih dejstava;

3. osposobljavanje iz padobranstva, ronjenja, plivanja, veranja i sluzbe spasavanja.

Videti opsirnije :

http://www.vs.rs/index.php?content=0d4d ... 672172d7df
Vrlo lako i jednostavno kad zakljucim da nema smisla da se puca malim kalibrom a meta daleko i da je to samo rasipanje municije ima da zakljucam ili obrisem ko od sale ...A sad vodnice daj ljudima voljno!
Корисников грб
BANIC
General
 
Поруке: 4084
Придружен: 23 Сеп 2005, 21:44

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод Viljuska » 29 Дец 2009, 13:37

mozda je sve to bilo nekad Sad su neka druga vremena i drugi ljudi
Viljuska
Mladji vodnik
 
Поруке: 43
Придружен: 25 Нов 2009, 15:12

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод shomy » 29 Дец 2009, 23:09

Viljuska пише:mozda je sve to bilo nekad Sad su neka druga vremena i drugi ljudi

А то значи?
Док не пробам лава, за мене је и даље прасе Краљ животиња
Корисников грб
shomy
Kapetan I klase
 
Поруке: 651
Придружен: 06 Апр 2008, 12:04
Место: Nis

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод Viljuska » 30 Дец 2009, 05:43

Svrati do aerodroma pa ces da vidis.....
Viljuska
Mladji vodnik
 
Поруке: 43
Придружен: 25 Нов 2009, 15:12

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод Sim.a » 30 Дец 2009, 13:07

od hladnog oružja ostala samo viljuška :lol:
Lakše je razbiti atom nego predrasude
Корисников грб
Sim.a
Pukovnik
 
Поруке: 1386
Придружен: 05 Јун 2006, 21:42

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод DVC virus » 30 Дец 2009, 17:48

Papir sve trpi,ali je stvarnost nesto drugo.
Dovoljno je da se svrati do aerodroma(Niskog) i da sve bude jasno.(tuga)
Napravili su od tri relativno dobre jedinice jednu kilavu.
Umesto da njih dogradjuju,formiraju zandarmeriju i slicne prilepke.
Spremaju nas ko ovcice za .....
81/82 3PPC
Корисников грб
DVC virus
Zastavnik I klase
 
Поруке: 165
Придружен: 31 Мај 2009, 18:40
Место: Srbija

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод Viljuska » 31 Дец 2009, 05:58

zna li neko razloge zasto je tako uradjeno :?:
Viljuska
Mladji vodnik
 
Поруке: 43
Придружен: 25 Нов 2009, 15:12

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод DVC virus » 31 Дец 2009, 15:49

Razlog se zna(znam ga i ja),samo je pitanje ko ce da ga objavi narodu i kad.
81/82 3PPC
Корисников грб
DVC virus
Zastavnik I klase
 
Поруке: 165
Придружен: 31 Мај 2009, 18:40
Место: Srbija

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод CaneBSD » 25 Јул 2010, 12:12

DVC virus пише:Papir sve trpi,ali je stvarnost nesto drugo.
Dovoljno je da se svrati do aerodroma(Niskog) i da sve bude jasno.(tuga)
Napravili su od tri relativno dobre jedinice jednu kilavu.
Umesto da njih dogradjuju,formiraju zandarmeriju i slicne prilepke.
Spremaju nas ko ovcice za .....tuga brate moj, ja ne znam razlog mogu samo da ga pretpostavim a to sto mislim da jeste razlog nikako nije dobro
Корисников грб
CaneBSD
Mladji vodnik
 
Поруке: 42
Придружен: 02 Јул 2005, 02:35

Re: Specijalna brigada KoV Vojske Srbije

Порукаод kaval » 17 Авг 2010, 21:52

Postoje dva osnovna razloga,prvi je da nam onesposobe odbranu a drugi da nam vojska bude topovsko meso u Iraku i Avganistanu a mozda i Iranu.Da ne okolisemo vise.
kaval
Kapetan I klase
 
Поруке: 520
Придружен: 15 Нов 2007, 02:16

Следећа

Повратак на СПЕЦИЈАЛНЕ ЈЕДИНИЦЕ

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron