Šverc oružja na Kosovo

Актуелне теме везане за живот Срба на КиМ и будућност јужне српске покрајине

уредници: deda, orijent, BANIC

Šverc oružja na Kosovo

Порукаод nikola18 » 26 Јул 2005, 06:07

Pre neki dan sam gledao na televiziji ovde u Americi jedan dokumentarni film o nekom Albancu koji snabdeva UCK i ANA sa oruzjem i parama.


Kupovao je snajperske puske .50 kalibra, i slao ih preko Albanije u Kosovo!


Kaze da ce rat dole ponovo da pocne, i da bi bio ponosan kad bih ubijo Srpskog vojnika!!


PS- Nesto sta sam nasao smesno jeste da oni misle da su pobedili nekakav rat 99/00 godina!!! Majku im jebem, bili su proterani sa celog Kosova, a jedino ih spasila njihova avijacija, mislim NATO!!
nikola18
Vojnik
 
Поруке: 5
Придружен: 25 Јул 2005, 22:06

Порукаод Buduci Rendzer » 26 Јул 2005, 06:43

Brate bude li to rat izmedju nas i njih ima da ih otjeramo na kavkaz, odakle su i dosli. Nadam se da se niko nece mjesati, al' Sipci su picke tako da ce tesko uci u ratr znajuci da im niko nece pomoci. Mada ne vidim kako bi Amerika mogla, logisticki i finansijski izdrzi jos jedan rat pored Iraka.
Корисников грб
Buduci Rendzer
Zastavnik I klase
 
Поруке: 154
Придружен: 05 Јул 2005, 19:47

Порукаод KiK bOkSeR » 26 Јул 2005, 09:46

Pa da ja sam to napomenuo u tekstu
Nasoj zemlji predstoji sudbonosna 2005.godina
oni se uveliko spremaju dobice zastarelo naoruzanje od
Amerike i Nemacke
mada ja kazem neka krenu
zna se ko su junaci a ko pi..ke.Tajne akcije i planovi Albanaca na Kosovu i Metohiji
Da li ima spijuna OVK u Srbiji?
Planovi za destabilizaciju Srbije i okolnih zemalja


Lideri albanskih politickih partija na Kosovu i Metohiji ocekuju da sledece godine juzna srpska pokrajina zvanicno postane nezavisna republika Kosovo. U prilog toj ideji je i ponasanje medjunarodne zajednice koja smanjuje broj vojnika na Kosovu, pravdajuci se statistickim podacima o uspesnoj normalizaciji zivota posle ratnih godina. Albanski lideri zacrtani cilj zele da ostvare prvenstveno nenasilnim putem, uz povremene vece i manje provokacije i progon preostalih Srba. Za nove radikalne postupke (slicne dogadjajima od 17. marta), Albanci od pripadnika KFOR i UNMIK ocekuju toleranciju.

U slucaju da ne ostvare cilj relativno mirnim putem, priprema se i scenario novog nasilja i krvoprolica. Naime, odredjene teroristicke akcije izveli bi pripadnici Kosovskog zastitnog korpusa (KZK), zvanicne vojne formacije koja je nasledila teroristicku OVK. KZK, ciji je komandant bivsi oficir JNA i bivsi general Hrvatske vojske Agim Ceku, poznat po zverstvima nad Srbima u Krajini, broji oko 16.000 ljudi i po zoni odgovornosti podeljen je u sedam operativnih grupa. Deo pripadnika redovnog i rezervnog sastava KZK priprema se u kampovima za ucesce u eventualnoj oruzanoj pobuni i nasilju nad Srbima. Navedene formacije obucavaju placeni mudzahedini iz arapskog sveta, koji poseduju drzavljanstvo BiH i grupa Cecena, koji su s pocetkom jeseni 2004, preko Albanije, dosli na Kosovo. Oruzje i oprema sakriveni su od javnosti i predstavnika medjunarodne zajednice. Instruktori i oruzje placeni su novcem koji albanska mafija zaradjuje na evropskom trzistu narkotika, belog roblja i svakojakim svercom.

Pripremljeno je i nekoliko scenarija, cija ce realizacija inicirati oruzane pobune sirih razmera (slicna akcija izvedena je uoci 17. marta kada su utopljeni albanski decaci navodno bili povod za oruzanu akciju terorista, ubijanje i progon Srba). Jedna od ideja Albanaca je da tzv. bajgorska grupa, kojom komanduje Rahman Rama, preobucena u uniforme srpske policije, upadne u neko albansko selo. Tom prilikom "policajci" bi ubili grupu mestana, sto bi podmetnutim plasiranjem izazvalo ogorcenje javnosti i dalo povod za siroku oruzanu akciju terorista.

Takodje, kao inicijalna kapisla pominju se demonstracije nekog od udruzenja nestalih lica. Potencijalni organizator demonstracija je izvesna Nekiba, predsednik Udruzenja nestalih Albanaca iz Djakovice.

Terorizam u regionu takodje je opcija grupe militantnih Albanaca. U tom cilju formiran je kamp za obuku samoubica. Regrutuju se uglavnom deca palih boraca, koja se obucavaju za samoubilacke aktivnosti na teritoriji Kosova, Srbije i Makedonije, po uzoru na tzv. crne udovice, odnosno cecenske devojke kojima su poginuli rodjaci-teroristi. Omladinci-samoubice uce srpski i makedonski jezik, rukovanje eksplozivom i oruzjem. Instruktori su zavrsili obuku u nekoliko arapskih zemalja i u Ceceniji.

Kao vid zastrasivanja stanovnistva, radikalni Albanci planiraju ubistva vidjenijih Srba (Olivera i Milana Ivanovica), ali i sudiju UNMIK-a Barutija.

Formirana je i tajna policija. Odlukom vlade Kosova, tajnu policiju cine bivsi pripadnici bivse JNA, RDB i ostalih sluzbi bezbednosti nekadasnje Jugoslavije, albanske nacionalnosti. I oni su pohadjali odredjene kurseve u centrima bezbednosti pod nadzorom stranaca. Postoji ideja da se takvi tajni agenti ubace u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, kroz predstavnistva nevladinih organizacija, Crvenog krsta, Crvenog polumeseca i slicnih humanitarih organizacija. Pored obavestajnih, tako ubaceni agenti bi izvrsavali i divezantsko-teroristicke zadatke s ciljem stvaranja pometnje, nesigurnosti i neizvesnosti buducnosti civila koji bi mogli uticati na formiranje srpskog politickog misljenja.Tajnom policijom rukovodi tzv. Lapska grupa (iako je deo celnika Lapske grupe na izdrzavanju kazne zatvorom – Remijeva najuza ekipa) ali njom sada rukovode pripadnici KPS-a: Nuredin Ibishi – Leka i Seremet Ahmeti. Najveci broj operativaca Lapske grupe jos uvek se nalazi u rejonu Drenice ali ih ima i po zabacenim selima na planini Goles.

Sa zapadne strane Golesa se nalaze vojni hangari KZK koji su prava "enigma" za KFOR. Tokom martovskog nasilja vodjeni su pregovori sa pripadnicima ANA koji su tu dovukli minobacace i artiljerijska orudja i zaposeli artiljerijske polozaje, s ciljem da granatiraju Lepinu i Dobrevo. U pregovorima koji su trajali citava dva dana, pripadnici KFOR-a su uspeli da ih ubede da ce zaista odgovoriti silom, kako su rekli: u slucaju da otpocnu sa granatiranjem, bombardovace polozaje ANA. Ne treba prenebregnuti cinjenicu da se pri reorganizovanim komandno-operativnim centrima KZK (ANA) kojih ima 59 (ukupan broj) formiraju i ilegalni pritvorni centri, s ciljem da posluze za stacioniranje buducih talaca – kako bi se stvorili uslovi za pregovore pod pretnjom ubistva civila. Prema izvorima iz americkog KFOR-a i amerikanaca pripadnika UNMIK policije na Kosovu se nalazi najmanje 150 pripadnika Al-Kaide, koji su trebali da se spoje sa grupom iz Makedonije. Meta im je bila vojna baza Bondstil. Uspesnom akcijom grupa iz Makedonije je uhapsena, a ambasada SAD-a u Skoplju je zatvorena iz bezbednosnih razloga. Medjutim, posebno je zabrinjavajuca situacija sa "spavacima" na Sandzaku. Koliko god se glavna paznja usmerava (fokusira) na Kosovo i Jug Srbije, toliko se prikriva tendencija izvora opasnosti za centralnu Srbiju, koja prema operativnim podacima dolazi upravo sa Sandzaka. Ove grupe su obucene za urbana teroristicka dejstva i dejstva po strateskim objektima. Ukoliko razvoj situacije na Kosovu ne bude dao zeljene rezultate, cilj ovih grupa je izvodjenje teroristickih akcija u centralnoj i severnoj Srbiji. Nije nemoguce da se na njihovoj listi nadju zvanicnici SCG, javne licnosti, pa i odredjeni strateski objekti (npr. brane na vestackim jezerima i slicni objekti). Sekundarni cilj je otvaranje novog zarista (Sandzak), pa bi time citava kopnena zona bezbednosti u stvari posluzila kao obruc oko Kosova – cime bi bio gotovo onemogucen kontakt Srba sa Kosova sa ostatkom Srbije, i obratno. Niz nedavnih misterioznih nestanaka (otmica) i navodnih kriminalnih radnji pojedinih visokih zvanicnika i pripadnika MUP-a Srbije, imaju velike veze sa ovim navodima, iako zvanicne verzije potvrdjuju suprotno. Odredjene albanske grupe sa Sandzaka i Kosova vec su izvele nekoliko probnih akcija u ovom smislu, kojom prilikom su na meti imale odredjene pripadnike policije.

Zabrinjavajuca je cinjenica da se za sada ovim problemom niko ozbiljnije nije pozabavio, ne dovodeci u vezu teroristicku grupu ANA za pracenje, otmice i likvidacije sa pomenutim dogadjajima. Procenjuje se da ova grupa broji najmanje 200 pripadnika ANA (KZK), koji su iste akcije uspesno izvodili na Kosovu neposredno nakon povlacenja nacionalnih snaga bezbednosti 1999. godine.

Od posebnog su znacaja "markeri" koji se nalaze u redovima snaga bezbednosti SCG i Republike Srbije, a koji za ogromne sume novca rade za pripadnike ovih teroristickih grupa. Povezani su sa albanskim narko-kartelima i kriminalnim grupama za trgovinu oruzjem i ljudima. Veze su utemeljene jos 1998. / 1999. godine, te se, imajuci u vidu ovu cinjenicu, data skupina moze identifikovati.

Ideja za preoblacenje u srpske uniforme je davno oprobani recept inicijalno je dosla od pripadnika OVK iz Djakovice, koji su u reonu Junika i Ereca citavih nedelju dana nakon povlacenja tadasnjih jugoslovenskih i srpskih snaga bezbednosti sa Kosova, na ovu prevaru otimali Albance i Rome, dok je u javnost proturana lazna informacija da se radi o pripadnicima srpske policije.

U buducim borbenim dejstvima pored pripadnika KZK i ANA bice ukljucena i KPS, tajna policija, udruzenja boraca OVK, unija studenata i udruzenje nestalih lica albanske nacionalnosti. Postojace zvanicne (oficijelne) vojne formacije koje se po medjunarodnom i ratnom pravu nece tretirati kao teroristicke, zatim teroristicke (ANA i tajna policija kao okosnica dejstva) i civilne (teritorijalne) formacije koje ce biti zaduzene za propagandu i izvodjenje specijalnih dejstava. Ne treba prenebregnuti ni euforicnu podrsku javnog mnenja, koja ce svemu dati poseban okvir. Tako kreirana atmosfera bila bi do sada nevidjeni scenario u kojem bi ucesce uzelo (sveukupno) vise od 80.000 ljudi.Imam jos puno dokaza za to u mojoj Arhivi pa predocicu vam to i neki drugi put.


poz pravim Srbima :D :D
Srbijo! Kunem ti se Bogom, sta god da se desi, ja ostajem s tobom!!!
Корисников грб
KiK bOkSeR
Vojnik
 
Поруке: 4
Придружен: 04 Јун 2005, 08:54

Порукаод nikola18 » 26 Јул 2005, 23:06

u obilasku, ti pricas o meni???
Ja sam u Americi camo za skolovanje, ja se uskoro vracam u Srbiju. Moja familija ima tri restorana u Novom Sadu, pa tako cu imati sta da radim.


Ja sam drzavljanin SCG, pa da sluzicu vojsku, i necu biti jedan od onih pedera sta idu u civilnu sluzbu!!

63 je moja buducnost, pa onda sa srecom 72!!Oh i ja znam nekoliko ljudi koji su ostavili sve stvari ovde i isli na Kosovo, ili RSK i RS, rada su tamo ratovi bili.


I ako ponovo dodje do rata, ponosno bih isao tamo gde mi je mesto kao Srbin, a to je naratiste!
nikola18
Vojnik
 
Поруке: 5
Придружен: 25 Јул 2005, 22:06

Порукаод Poncho » 29 Окт 2005, 14:01

Oglasila se nova albanska vojska
Proterali Srbe na redu je KFOR


Uniformisani, maskirani i naoruzani muskarci albanske nacionalnosti presreli su nedavno vozilo NATO-a (KFOR-a) na putu Djakovica-Decani. Vojnici KFOR-a u okolini Djakovice naterani su da se vrate i obustave patroliranje. Ovaj dogadjaj prva je ozbiljna potvrda dosadasnjih obavestajnih podataka stranih sluzbi da na prostoru Kosova deluju jedinice koje sebe nazivaju armija za nezavisnost Kosova (UPK), saznaje „Blic" od visokopozicioniranog sluzbenika UNMIK-a u Pristini.

- Po nasim dosadasnjim saznanjima, kao meta oznaceni su UNMIK, KFOR i Albanci koji rade u ovim institucijama i ostalim medjunarodnim organizacijama. Medjutim, meta su i albanski politicki predstavnici. Politicki cilj im je trenutno proglasenje nezavisnosti Kosova - ali, naglasavam, bez pregovora. U UNMIK policiju vec su stigle pretnje da ce „poceti sa otmicama medjunarodnih policajaca i predstavnika". Pretpostavljamo da misle da ih uzimaju kao taoce - kaze „Blicov" izvor iz UNMIK-a, koji iz razumljivih razloga zahteva anonimnost. Dodaje da u UNMIK-u i KFOR-u vlada blaga panika te da se osoblju UNMIK-a savetuje da se ne krece nocu. Mefjutim, u KFOR-u niko ni nezvanicno ne zeli da odgovori na pitanje da li na Kosovu osim NATO-a deluju i albanske naoruzane jedinice - UPK, i sta ce preduzeti.

Nas sagovornik internacionalac iznosi da u UNMIK i KFOR poseduju dokument sa jasno iskazanim stavovima i nastojanjima armije za nezavisnost Kosova. Sastavljen je na takozvanom specijalnom sastanku glavnog staba UPK-a odrzanom 5. oktobra u Pristini. Ovo saopstenje u koje je i „Blic" imao uvid sadrzi 15 tacaka.

UNMIK kao talac

U prvoj se kosovski parlament uslovljava da do 15 ovog meseca proglasi nezavisnost Kosova. UPK preti poslanicima koji ne budu glasali za nezavisnost i u dokumentu se navodi da ce biti kaznjeni „smrtnom kaznom na prekom sudu." Takodje, UPK najavljuje proglasenje vanrednog stanja i opste mobilizacije ukoliko parlament ne izglasa nezavisnost.

- Armija za nezavisnost Kosova poslednji put apeluje svim saradnicima medjunarodnih institucija na Kosovu da se do 15. oktobra odvoje od medjunarodnih institucija i ako to ne urade da ce jezik komunikacije sa njima biti metak - stoji u tacki cetiri.

Jedna od pretnji direktno je usmerena na UNMIK na koga se „apeluje" da pusti iz zatvora sve, kako kazu, ratne zarobljenike koji su zatoceni od dolaska medjunarodnih snaga na Kosovo. Ukoliko se to ne dogodi, 50 nevinih UNMIK-ovih oficira ce patiti kao i oni koji nastave da postuju zakone i pravila modernog okupatora UNMIK-a, stoji u dokumentu armije za nezavisnost Kosova. Dalje se preti i Kosovskoj policijskoj sluzbi i njenim oficirima koji slusaju naredjenja UNMIK-a. Posebna stavka se odnosi na medjunarodne sudije i tuzioce na Kosovu kojima se „prijateljski" savetuje da napuste, kako pise, takticki Kosovo.

- Upozoravamo poslednji put albanske prevodioce da za svoj zivot zaradjuju posteno, a ne da se pretvaraju u agente i UNMIK-ove dousnike. UPK sada poseduje prosirenu listu albanskih prevodilaca koji svoje aktivnosti skrivaju iza profesije prevodioca. Ako sa tim nastave, drugacije ce izgledati (fizicki) - stoji u tacki deset.

Meta nisu Srbi


Nas sagovornik iz UNMIK-a kaze da po sadasnjim saznanjima kao meta nisu oznaceni Srbi, niti se u bilo kom kontekstu posebno parafiraju kao ugrozavajuci faktor po njihove ideje. To na neki nacin potvrdjuje i dokument sa sastanka u kome se kaze da su „vojna snaga koja ce postovati i zastititi sve kosovske gradjane... Nezavisnost Kosova nece biti dobra samo za jednu naciju, vec je to opste dobro. Nezavisno Kosovo bice sunce gde ce se grejati Albanci, Srbi, Turci, Romi, Hrvati..."

- Posle 15. oktobra necemo ispisivati grafite ili prosipati boju po zidovima da bi obelezili otpadnike, vec cemo se bez milosti boriti protiv svih onih koji koce proglasavanje nezavisnosti Kosova - stoji u taèki 15. i dodaje da su spremni i za Hag.

Treba podsetiti da je u poslednje vreme na Kosovu dignuto u vazduh nekoliko automobila UNMIK policije.

Izvor: Dnevni list "Blic" www.blic.co.yu od 14. oktobra 2005. godine.
Generali uce mladice kako da bacaju napalm na druge ljude.Ali ima zabranjuju da na bombe napisu rec "Fuck".Ipak je to prosta rec

http://www.youtube.com/watch?v=4ADTPYAEi80
Корисников грб
Poncho
Porucnik
 
Поруке: 386
Придружен: 05 Мар 2005, 18:24
Место: zapadno od raja

Re: Albanci se spremaju za rat!!

Порукаод Poncho » 01 Нов 2005, 15:10

Kontinuitet antisrpske politike na Kosovu i Metohiji
Terorizam i ekstremizam na Kosovu i Metohiji –trece tromesecje 2005. godine


Demokratska partija Albanije Saljija Berise ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji 3. jula, ali to ne znaci da treba ocekivati znacajne promene u zvanicnoj spoljnoj politici Albanije.

U tom pogledu, prioriteti ce i dalje ostati evropske i evroatlantske integracije, a na unutrasnjem planu ekonomske teme i tranzicija, nezaposlenost, kriminal i borba protiv korupcije. Jasno je da ce doci do preraspodele moci na svim nivoima vlasti i odgovarajuce kadrovske promene u albanskom drzavnom aparatu. Sigurno ce se na drzavnim funkcijama smanjiti broj pravoslavaca, koji su u velikoj meri okupljeni oko SPA Fatosa Nanoa, a povecace se broj muslimana, koji su i onako vecina u zemlji, uz proporcionalnu zastupljenost katolika.

Nova vlada postavice nova tezista regionalne politike i igrati mnogo aktivniju ulogu, posebno na Kosovu i Metohiji.

Poznato je da Berisa i njegova partija ima jako uporiste na severu i u pogranicnim oblastima Albanije, u kojima dominira muslimansko albansko stanovnistvo, sa jakim plemensko-rodovskim vezama i u mnogo vecoj meri povezano je sa albanskom populacijom na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Makedoniji. Berisa je izrazito nacionalisticki orijentisan, zbog cega uziva mnogo vecu popularnost medju Albancima van Albanije - u Makedoniji, a narocito na Kosovu i Metohiji, nego sto je to bio slucaj sa Nanoom.

Ako se tome doda i njegov karakter veoma impulsivnog politicara, sklonog populizmu, jasno je da ce stil albanske politike, narocito prema Kosovu i Metohiji, biti promenjen. U tom kontekstu, moze se ocekivati intenzivnija saradnja sa Albancima na KiM i u Makedoniji, kao i vece prisustvo albanskih zvanicnika i nezvanicnih emisara na ovim prostorima.


Jasno je da nijedna vlast u Albaniji, pa ni Berisina, nece privlaciti paznju na sebe sistematskim zahtevima za nezavisnost vise nego sto je to prisutno kod drugih medjunarodnih aktera. Oni ce se u prilog takvog resenja, kao i do sada, zalagati ostrom retorikom u javnim izjavama, onoliko koliko to bude zahtevao aktuelni politicki momenat resavanja krize na KiM i koliko im se, sa strane, to bude savetovalo, a u meri u kojoj je to nuzno za unutrasnju potrebu.

Svakako se moze ocekivati jos intenzivniji angazman lobistickih proalbanskih grupa u inostranstvu, sa kojima su Berisa i njegovi ljudi mnogo bolje povezani od Nanoa. To se narocito odnosi na SAD i zemlje EU i Svajcarsku. Jasno je da ce bez kooperativne Albanije biti jos tezi izazov za Makedoniju da integrise Albance.

Medjunarodna zajednica ima odredjene rezerve prema nepredvidljivom Berisi, sklonom nedemokratskim politickim metodama, cija ostra retorika moze podgrevati aspiracije Albanaca na KiM i u Makedoniji i time dodatno komplikovati procese koji se odvijaju. Pored toga, jos nisu izbledela secanja na doba njegove vladavine, koja je zavrsena 1997. izbijanjem opsteg haosa u zemlji.


Bice zanimljivo pratiti postavljanje nove albanske vlade u odnosu na islamski identitet zemlje i njene ukupne aktivnosti prema islamskim zemljama i Organizaciji islamske konferencije (OIK). U medjunarodnim krugovima postoji izvesno podozrenje prema Berisinoj proislamskoj orijentaciji, kao i mogucem priblizavanju Albanije islamskim zemljama.

Situaciju dodatno komplikuje prisustvo i delovanje brojnih islamskih fondacija u Albaniji. Svojevremeno je vlada Fatosa Nanoa, na osnovu podataka iz SAD da su povezane sa globalnom teroristickom mrezom, zabranila rad nekih od ovih fondacija, zaplenila njihovu imovinu i blokirala bankarske racune. Odlucne akcije koje je tokom svog mandata Nano preduzimao u ovom pravcu nailazile su na veliku podrsku i simpatije SAD i u tom kontekstu moze se tumaciti poseta direktora CIA - Portera Gosa, koja je imala za cilj izrazavanje zahvalnosti premijeru Nanou za veoma uspesnu saradnju i angazovanje Albanije u borbi protiv terorizma, uz uporedni zahtev da se jos ostrije reaguje na pojavu i aktivnosti islamskih terorista kojih, prema americkim podacima, jos uvek ima u Albaniji u dosta velikom broju.

Aktivnosti na terenu (na Kosovu) islamski fundamentalisti su sprovodili preko NVO mreze , i to dve vrste:

- NVO iz Republike Albanije,

- Arapskih i NVO iz drugih islamskih zemalja.

Duhovni vodja je skopski muftija, i glavni centar za indoktrinaciju je u Prizrenu, gde se nalazi vise radikalnih muslimanskih vodja, koji su u direktnoj vezi sa skopskim muftijom.

Aktivnosti koje su izvodili odnosile su se na raspodelu materijalnih i finansijskih sredstava , prvenstveno celijama ANA, a zatim ulaganja u buduce kadrove, tako sto su sponzorisali odredjene porodice i osnovne i srednje skole na Kosovu. U programu su imali sponzorisanje izgradnje dzamija, posebno tamo gde ih nikada pre nije bilo. Inicijatori su da se veronauka (Islam) uvede ne kao izborni, vec obavezni predmet u skolama na Kosovu.

U Prizrenu su koristili prostorije NVO koje su bile javne, ali i prostorije ratnih veterana OVK, koje su zapravo aktivni centri tajne policije ANA. Finansijski su potpomagali sve (manje poznate) politicke partije na Kosovu koje imaju islamski background, a takodje imaju jake veze sa bosanskom SDA i AID, ciji se centri nalaze u Peci. Glavesine se sastaju periodicno, ali ne na Kosovu, zbog velike koncentracije operativaca stranih obavestajnih sluzbi koje istrazuju prisustvo islamskih ekstremista povezanih sa svetskim terorizmom. Koriste Makedoniju i Albaniju, u poslednje vreme vise Makedoniju.

U svim vecim gradovima na Kosovu imali su restorane ili kafane u kojima bi se sakupljalli, ili koji su sluzili da se roba ili informacije distribuiraju. Osoblje u njima je po pravilu uvek bilo stranog porekla (Iracani, Iranci, Pakistanci). Samo u Pristini ih je bilo desetak, a koristili su i privatne kuce u zabacenim gradskim naseljima.

Najvise su se kretali po Drenici i pravcima prema Peci, Djakovici, Decanima, Orahovcu i Prizrenu. Najmanja frekvencija je bila u istocnom delu Kosova.

Bilo je grupa koje su zivele (namenski) u mesanim sredinama sa Srbima. Po pravilu, svi su bili Pakistanci, Iranci, Iracani i Ceceni, ozenjeni sa Bosnjakinjama iz Bosne. Zene su bile tradicionalno obucene, a oni su govorili srpskim jezikom. Uglavnom su studirali na nekim od ex-jugoslovenskih univerziteta, po cemu im se moze uci u identitet, a prosecna starost im je bila od 35-45 godina. Jedna takva grupa je radila za neku NVO koja je registrovana u Republici Albaniji, a nesto malo pre martovskog nasilja prosle godine, preko noci su nestali iz jedne srpske zgrade u kojoj su ziveli dve godine.

Retko su se kretali na javnim mestima, a nikada sami (bez pratnje nekih lokalnih Albanaca), najcesce se krecuci vozilima (po dva vozila). Prosecna grupa (u kretanju) je brojala od 4-6 clanova.

Osim rejona Kosovske Kamenice, nisu se kretali po istocnom Kosovu, a pretpostavka je bila da su i dalje odrzavali kontakte sa pripadnicima Handzar divizije (u kojoj su bili mudzahedini iz arapskih i kavkaskih zemalja), koja je inace bila aktivna u Bosni, ali i na Kosovu, u sklopu OVK. Tokom 2002. godine je pracena informacija koja je dosla iz stranih vojnih obavestajnih sluzbi da se u reonu Kosovske Kamenice i podno Mokre Gore nalaze kampovi za obuku mudzahedina. Za lokaciju kod Mokre Gore su postojale veoma jake indicije (preliminarni dokazi), da takav kamp zaista postoji. Istraga je, od strane KFOR-a, kasnije napustena bez logicnog objasnjenja.

Inace, najveca koncentracija mudzahedina je zabelezena u Kacaniku, Prizrenu, Velikoj Krusi, Decanima, Malisevu i Peci.

Neke od organizacija koje su bile zapazene su: Saudi Joint Relief Committee for Kosova (ciji je rad bio zabranjen od strane americkog KFOR-a i americkih sluzbi bezbednosti nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine), Islamic Green Belt, Global Relief Foundation, Islamic Thought Revival, Media Committee, Furqan, Al-Haramein i druge.

Na Kosovu je zapazeno vise lica za koja se (prema stranim obavestajnim izvorima) pretpostavljalo da pripadaju Iranskoj obavestajnoj sluzbi (VEVAK), a povezuju se sa organizacijom celija tzv. bele Al-Kaide na Balkanu. Logicno je da su se za ove potrebe angazovali Albanci sa Kosova i iz Makedonije, ali i Bosnjaci iz Sandzaka. Ceni se da su organizovane celije bele Al-Kaide na Balkanu oformljene u Bosni, Makedoniji i na Kosovu. Potencijalno najugrozenije zemlje su: Srbija, Grcka, Turska, Bugarska i dalje zemlje Zapadne Evrope, ali i SAD (obzirom na identitet terorista koji je otkriven u istragama povodom vec izvedenih teroristickih akata, do sada).

Prema operativnim podacima obavestjne sluzbe KFOR-a, postoji 19 islamskih organizacija koje deluju na Kosovu, a koje su direktno vezane sa Afganistanom i sa Cecenijom (sa celijama Al-Kaide). Zanimljivo je da se centri od ovih organizacija ne nalaze na samom Kosovu, vec u Makedoniji.

Posebno su bila znacajna saznanja vezana za organizaciju OIC – Organization of the Islamic Conference, koja broji oko 60 zemalja clanica i ima izuzetnu moc veta pri OUN! Ova organizacija je karakteristicna zbog demonstracije svoje moci u medjunarodnim odnosima i zbog toga sto na odredjen nacin stiti teroriste ali se zbog verske osnove okupljanja zemalja u njoj, protiv nje ne mogu preduzimati mere te se ona, na taj nacin, nalazi pod medjunarodnom zastitom.

Sto se tice Albanaca koji imaju dodirnih tacaka sa Al-Kaidom i njenim celijama, u takvu vezu se dovode sledeca lica: Ramush Haradinaj, Hashim Taqi, Ilaz Selimi, Ahmed Krasniqi (inace predstavnik klana koji je u sukobu sa klanom Haradinaj), Setmir Krasniqi (vodja mreze organizovanog kriminala), Muxhar Basha, Snu Lumaj, Ismet Bexhet, Remi Mustafa, Nazmi Bekteshi, Xhimshit Osmani, Ramadan Dermaku, Luzim Aliju i Baylush Rustemi. Glavna veza im je imam Omar Behmen. Povezani su sa celijama u Svedskoj, a kao glavni finansijer i logisticar za Zapadnu Evropu se pojavljuje Qazim Osmonaj (ili Osmanaj). Cela grupa je direktno povezana sa davno poznatom grupom koja je delovala u Kosovskoj Mitrovici (Abu Bekir Sidik), i svakako sa Abdullah Dahayman-om (sto je poznato i KFOR-u i UNMIK Policiji). Ono sto je bilo naspram svega zacudjujuce, je sto su neki italijanski EU zvanicnici i NVO kojima su oni rukovodili, svojevremeno podrzavali rad nekih islamskih organizacija u regionu, kao sto je na primer to bila NVO "No Peace Without Justice", koja je satanizovala Srbe u ratovima u ex-Jugoslaviji. Ovom NVO je rukovodila Emma Bonino.

Od nedavno je u regionu aktivna i islamska fundamentalisticka mreza mladih " LIVO network", koja se prema nekim informacijama spremala i da izvede teroristicke akte na olimpijskim igrama odrzanim u Atini.

U intervjuu za list "Lajmet", jedan od osnivaca teroristicke organizacije ANA, Gafur Adili, izrazio je nadu da ce u novembru 2012. godine, u kojoj ce Albanija obelezavati sto godina postojanja, svi prostori na kojima ima albanskog stanovnistva biti ujedinjeni u jednu jedinstvenu albansku drzavu. To ce se, kako on tvrdi, ostvariti politickim i demokratskim sredstvima.

"Albanija je jedina drzava u svetu koja se sa sve cetiri strane granici sa albanskim teritorijama i Albancima. Ne samo da ce Kosovo uskoro biti nezavisna drzava vec ce se uskoro i Srbija odreci Preseva, Medvedje i Bujanovca i podrucja Toplice i Sandzaka", zakljucio je svoj intervju Adili, politicki lider organizacije ANA.

Sve ove promene na politickom planu prate i odredjene oruzane aktivnosti albanskih ekstremista. Tako je naoruzana grupa od 16 Albanaca, u petak 18. jula oko podne, na planini Bogicevica na spoju granica Crne Gore sa Kosovom i Albanijom, napala trojicu pripadnika pogranicne jedinice MUP-a Crne Gore. Albanci, koji su na konjima natovarenim sanducima, dosli iz pravca Kosova otvorili su paljbu na pripadnike pogranicne policije. Pod konstantnom vatrom su ih drzali vise od tri sata. Nije poznato koja je bila krajnja namera naoruzanih Albanaca, da li ilegalni prelazak granice, sverc ili pak nesto drugo. Dva sata posto su se trojica granicara uspesno odbranili i u trocasovnoj pucnjavi sprecili prodor naoruzane grupe od 16 Albanaca, na lice mesta stigli su pripadnici KFOR-a, a u akciju je pored specijalne jedinice medjunarodnih snaga koji su dosli sa desetak oklopnih vozila "defender", bila ukljucena i helikopterska jedinica. Zvanicno saopstenje povodom incidenta nije objavljivano.

Prema svedocanstvu svestenika Dragana Kojica iz Kosovske Vitine, u noci izmedju 29. i 30. jula u dvoriste kuce Milivoja Nisica u selu Cernica kog Gnjilana, nepoznata lica su podmetnula minobacacku minu za koju je izolir-trakom bila privezana rucna bomba, koja je trebalo da posluzi kao detonator. Na srecu, ova eksplozivna naprava nije eksplodirala. UNMIK Policija, niti KPS, nisu imali nikakav komentar.


Da se duh ekstremnog islamizma prenosi iz Albanije i ponovo razbuktava na Kosovu i Metohiji svedoci i to sto se pocetkom jula pojavila informacija da je u nekoliko mesta u Kosovskoj Vitini istaknut spisak nepozeljnih osoba sa 84 imena, medju kojima su cetvorica Srba i 80 Albanaca. To je prvi put da se na Kosovu pojavljuje multietnicki spisak nepozeljnih osoba. Proteklih dana isticani su spiskovi nepozeljnih Srba i u Kosovskoj Kamenici. Spisak u Vitini u kojoj zivi jos oko stotinak Srba izazvao je uznemirenje medju Srbima, ali i medju Albancima, jer se pretpostavlja da ga je istakla grupa koja ne zeli dobro ni jednima ni drugima.

Ponovno brisanje srpskih naziva, koji po odredbama misije UN treba da stoje na svakoj tabli pored albanskih naziva gradova i sela, i pojava zastrasujucih spiskova Srba "za odstrel", izazvali su dodatnu brigu preostalih Srba u Metohiji i deluju obeshrabrujuce na moguce povratnike.

Nazalost odluka UNMIK-a i Privremenih institucija Kosova da se postave ponovo dvojezicni natpisi nije bila pracena odgovarajucom medijskom i edukativnom kampanjom na opstinskom nivou, pa je vrlo lako za ocekivati da ce se isto desiti i sa novim natpisima koji budu postavljeni.

Dvojezicni natpisi i postovanje prava na upotrebu srpskog jezika predstavljaju znacajan deo standarda koje Privremene kosovske institucije treba da ispune.

U pravcu podgrejavanja tenzija ide i najnovija izjava Adema Demacija, politickog analiticara i predsednkka Unije knjizevnika Kosova, data beogradskom listu "Blic", 14. jula 2005. godine, u kojoj on, izmedju ostalog, kaze:

- Albanska vecina osetila je da niko ne mari za njihove zahteve. Na Kosovu vladaju nezaposlenost, kriminal i sve vrste nevolja, a svi pricaju o decentralizaciji i interesima sest-sedam odsto Srba. Masa je zaslepljena, misle da su im krivi Srbi a ne Beograd i UNMIK - istice Demaci i dodaje da bi nasilje moglo biti usmereno i prema „korumpiranim albanskim liderima" koji „nemaju petlju" da se suprotstave srpskim zahtevima.

Pozivajuci vlasti Srbije da stave prst na celo i zapitaju se kuda vodi njihov projekat, sagovornik "Blica" naglasava da je jedini nacin da se spreci novo krvoprolice da Kosovo dobije nezavisnost. Upitan da li to znaci da umesto formule „standardi pre statusa" treba preci na formulu „status pa standardi", Demaci odgovara potvrdno i objasnjava:

- Mi sada nemamo uslove da obezbedimo standarde jer policija nije u nasim rukama.

Da je Demacijeva najava nasilja realna, smatra i penzionisani general Vojske SCG, Ninoslav Krstic, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju i bivsi komandant zdruzenih snaga bezbednosti na jugu Srbije.


Samo dan pre najave kosovskog politicara Adema Demacija da ce uslediti novi pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, u Beogradu je osvanuo krajnje cudan grafit koji je izazvao paniku gradjana Vracara. U ulazu zgrade u ulici Jovana Rajica, na beogradskom Crvenom krstu, neko je masnom farbom napisao: "Kosove je snazna, Kosove je mocna" Iznad poslednjih slova "e" u reci Kosove, u skladu sa albanskim pravopisom, stajale su dve tacke.


Penzionisani pravnik i predsednik NVO "Srpski korpus" iz Podgorice, Blagoje Tapuskovic, potvrdio je da je autor pisma koje je upuceno poslanicima crnogorskog parlamenta u kome se najavljuje oruzana pobuna "srpskih brigada u Crnoj Gori". Tapuskovic je za Radio Slobodna Evropa kazao da pismo nije upuceno liderima albanskih stranaka u crnogorskom parlamentu, vec predstavlja odgovor na izjavu Adema Demacija u kojoj on preti da ce se ponoviti 17. mart 2004. Tapuskovic je kazao da je "srpski narod spreman" i naoruzan, ali da je to "malo skakljivo pitanje". "Ne mogu vam detaljnije o tome govoriti, ali vam kazem da je srpski narod spreman", rekao je Tapuskovic. Istovremeno, oglasila se i organizacija SOAP sa Kosova i Metohije, kojom rukovodi izvesni Mikan Velinovic. Organizacija smatra da je KPS najveci neprijatelj Srba i da svi Albanci treba da se vrate u Albaniju. Oglasavanje organizacije je izazvalo veliko uznemirenje medju zvanicnicima UNMIK-a. Velinovic istice da najvece probleme Srbima prave pripadnici Kosovske policijske sluzbe. Kao celnike navodi lokalne KPS komandante, koji su nekada komandovali jedinicama OVK. To su Resat Malici za podrucje Gnjilana, Saban Salja za Pec, Destan Taci za Urosevac, Gani Hajdari za Prizren, kao i najodgovorniji ljudi Saban Gruda i Seramet Ahmeti.


Obavestajni izvori pojedinh drzava NATO-a u Beogradu predvidjaju da bi se mogao u Crnoj Gori desiti sukob na etnicko-verskom principu uz upotrebu sile od strane crnogorske policije i izazvali oruzani incidenti, u kojima bi akteri bili pripadnici MUP-a Crne Gore kao i vernici SPC koji nece dozvoliti rusenje "gvozdene crkve" protiv koje je albanska zajednica na Rumiji. Ocekuju se sukobi koji bi doveli do etnicke "guzve" sto bi kao rezultat imalo da MUP i tuzilastvo pokrenu hajku i hapsenje-privodjenje na informativni razgovor Mitropolita SPC Amfilofija Radovica i jednog broja svestenika SPC. Ovaj sukob bi bio povod da se za krizu u CG optuze premijer Srbije dr Vojislav Kostunica koji je u bliskim odnosima sa mitropolitom Amfilohijem Radovicem, kao i pojedine strukture Vojske Srbije i Crne Gore koje su blagonaklone prema SPC i delovanju mitropolije, racunajuci i strukture VBA (Vojno-bezbedonosne agencije).Vlast u CG optuzice SPC i Vladu Srbije da izaziva nerede i etnicko-verske sukobe kako bi otezala poziciju Crne Gore pred referendum planiran za 2006 godinu tako sto u sukob gura Crkvu i vlast u Crnoj Gori da bi intervenisala i ukazala na to da su, u stvari, Albanci iz Crne Gore ti koji su zapoceli sukob. Na taj nacin, crnogorsko rukovodstvo zeli da na svoju stranu privuce, kao eventualnog saveznika, albanske separatiste, kojima je vec tajno ponudjena pomoc u ostvarenju njihovih planova.

U Pristini, tokom 22. jula, Politicki Forum Kosova slozio se da se formiraju cetiri radne grupe za pripreme pregovora o buducem statusu pokrajine, kao i radna grupa za nestale osobe i ratne odstete. Sastanku Foruma prisustvovali su sef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, predsednik Kosova Ibrahim Rugova, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Kolj Berisa, lider Demokratske partije Kosova Hasim Taci, lider partije ORA Veton Suroji i potpredsednik Alijanse za buducnost Kosova Naim Maljoku.


Predstavnik Medjunarodne krizne grupe u Pristini Aleks Anderson ocenio je da ne postoji dobro resenje za Kosovo kojim bi bile zadovoljne sve strane. Prema njegovim recima, pregovori o konacnom statusu Kosova bice veoma komplikovani. Kako je ocenio, nece biti lako postici dogovor prihvatljiv i za Albance i za srpsku vladu. Anderson veruje da bi, mozda u narednih 12 meseci, mogao da se iskristalise plan o nekoj vrsti uslovne nezavisnosti.


Povodom potpisivanja sporazuma o koriscenju teritorije Srbije i Crne Gore od strane NATO i tumacenja da to moze da znaci da bi i Vojska SCG mogla da ucestvuje sa jedinicama NATO u dejstvima u slucaju potrebe na Kosovu i Metohiji, novi komandant KFOR-a italjanski general Djuzepe Valoto, koji ce na tu duznost stupiti u septembru, ponovio je u Pristini stav Severno-atlanske alijanse da povratak srpskih snaga na Kosovo nije moguc. Valoto je istakao da je odnos KFOR-a prema gradjanima Kosova i njegova uloga u zastiti reda najbolja poruka svetu kako se medjunarodne snage mogu angazovati na zastiti lokalnog stanovnistva. Buduci komandant KFOR-a je 23. jula razgovarao sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

Agenti italijanske vojne obavestajne sluzbe (SISMI) signalizirali su postojanje skole za kamikaze u Lombardiji, severnoj italijanskoj pokrajini, ciji je glavni grad Milano, sa instruktorima mudzahedinima i sehidima, veteranima iz ratova u bivsoj Jugoslaviji i u Ceceniji. Obavestajci SISMI-a su upalili alarm pocetkom jula, jednom informativnom notom u kojoj se kaze: „Skola za kamikaze se nalazi u pokrajini Lombardija, i u njoj obucavaju kandidate eksperti za eksploziv". U isto vreme, islamski teroristi brigada Al Masrija ponovo su zapretili Italiji. Rim cemo pretvoriti u groblje, stoji u poruci koja se pojavila na internetu, a potpisale su je brigade Abu Hafs Al Masrija, koje su preuzele odgovornost za napade u Londonu. Poruke slicne sadrzine, nalaze se i na nekim albanskim sajtovima.


Prema navedenim izvorima, teroristicki instruktori su u Lombardiju dosli sa Balkana, odnosno iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i sa Kavkaza... To nije prvi put da se dovode u direktnu vezu „Al Kaida", muslimanski fanatici sa Balkana i Ceceni. Stavise, informacije kruze non-stop i sve glasnije govore o mogucnosti da jedna od teroristickih „uspavanih celija Al Kaide" krene u sledeci napad upravo iz Bosne ili sa Kosova.


U ovoj godini je vec, u raznim zemljama sveta, tokom antiteroristickih akcija, nekoliko puta zaplenjena znacajna kolicina eksploziva, koja je dolazila sa prostora bivse Jugoslavije. Najveci ulov je zabelezen pocetkom godine kada je zaplenjeno 300 kilograma eksploziva u Bariju, a sa lisicama na rukama je zavrsilo troje Bosnjaka sa svedskim pasosima.


Tokom devedesetih godina, mnogobrojni Albanci su izbegli iz Albanije i sa Kosova i Metohije u Italiju, uglavnom u pokrajinu Pulja, odakle su, odlukom italijanskih vlasti i samostalno, prelazili i naseljavali se u Lombardiji. Brojni muslimani iz Italije, gde su se nalazili na privremenom radu, odlazili su u BiH, gde su se pridruzivali Izetbegovicevim mudzahedinima. Kako mnogi od njih nisu imali ratno iskustvo, obucavani su u kampovima dzihadista u Bosni, gde su stvarali cvrsta prijateljstva sa svojim uciteljima. Po zavrsetku rata, neki od njih su se vratili u Italiju, neki su ostali u BH federaciji, a neki su nastavili da ratuju u Ceceniji i u manjoj meri na Kosovu, do kraja devedesetih. Zahvaljujuci uspostavljenoj mrezi i bliskim odnosima terorista, kreiranim tokom rata u BiH, veruje se da su instruktori za „kandidate" kamikaze stigli u Italiju iz BiH.


Na osnovu datih informacija, SISMI zakljucuje da se „neprijatelj" ne nalazi izvan, nego da je vec unutar Italije, bez obzira na to sto je dosao u Italiju spolja. Zato se detaljno obavlja pretrazivanje, ne samo uobicajenih sredina u kojima se skupljaju fundamentalisti, kao sto su džamije, vec se istraga vrsi i po muslimanskim mesarama, internet kafeima, telefonskim centrima i drugim mestima okupljanja potencijalnih kamikaza. U vise navrata, u racijama su hapseni ilegalno useljeni Albanci sa Kosova i Metohije, za koje je kasnije utvrdjena veza sa islamskim ekstremistickim organizacijama.


Inace, u vremenu od 26. jula pa sve do kraja jula, UNMIK je obustavio sluzbeni prevoz (nocne linije) koje su bile uspostavljene za sve zaposlene u civilnoj administraciji i policiji, posebno zbog kretanja Srba i drugih koji rade u drugoj ili trecoj (nocnoj) smeni. Poslednji prevoz polazi iz Pristine u 23:00 i do ujutru do 06:30h nema organizovanog prevoza. Mera je uvedena iz predostroznosti zbog sigurnosti ljudstva i vozila, posle ucestalih pljacki i otimanja pojedinih vozila na pustim deonicama puteva nocu, posebno izmedju Pristine i naselja u krugu od oko 30 kilometara od grada. Te akcije, prema izjavama svedoka, izvode naoruzani maskirani ljudi, obuceni u crne uniforme, sa oznakama rasformirane OVK. Odluka je direktna posledica napada albanskih ekstremista na selo Zupce, 25. jula nocu, kada je na srpske kuce ispaljeno 25 metaka i bacena rucna bomba.

Premijer Kosova i Metohije Bajram Kosumi razgovarao je 30. jula sa predstavnicima Centrale za demokratsku kontrolu vojnih snaga (DCAF) iz Zeneve o stvaranju obavestajne sluzbe na Kosmetu, pise u pristinski dnevnik na albanskom "Lajmet".

Prema izvorima lista bliskim krugovima u vladi zaduzenim za razgovore o stvaranju obavestajne sluzbe, radi se o grupi stranih strucnjaka koji su nekada bili sefovi nacionalnih ili vojnih obavestajnih sluzbi u svojim zemljama, a sada imaju zadatak da stvore jednu albansku obavestajnu sluzbu na Kosovu i Metohiji.

"Strucnjaci iz DCAF sastali su se u cetvrtak sa premijerom da bi razgovarali o pitanjima unutrasnje bezbednosti Kosmeta. Njih je angazovao sef UNMIK-a, a na zahtev premijera, da daju savete o sistemu unutrasnje bezbednosti", izjavio je za "Lajmet" portparol Vlade Kosova Daut Dauti.

Ne govoreci o cemu se konkretno radi i da li su tacne spekulacije da se radi o predlogu za formiranje obavestajne agencije, Dauti je rekao da je za sada sve u formi predloga.

"Njihova trenutna poseta je istrazivacka i ima za cilj utvrdjivanje oblika kroz koje DCAF moze da pomogne u procesu procene sektora unutrasnje bezbednosti na Kosovu", citira "Lajmet" portparola UNMIK-a Niradza Singa.

Visoki funkcioner Tacijeve Demokratske partije Kosova Jakup Krasnici potvrdio je postojanje i delovanje Informativne sluzbe Kosova (ISK), zatrazio njeno institucionalizovanje.

To, medjutim, ne znaci da su se kosovski Albanci odrekli usluga albanske obavestajne sluzbe SIK, koja ima dobro razgranatu mrezu saradnika na teritoriji Kosmeta. Uz to, u raznim strukturama tajnih sluzbi kosovskih albanskih politickih partija deluje preko 100 oficira SIK-a u svojstvu instruktora i organizatora obavestajno-bezbednosnih aktivnosti na terenu. Izmedju ostalog, tvrdi se da su oni bili glavni organizatori proslogodisnjeg martovskog pogroma.

Predstavnici kosmetskih Srba ostro su se usprotivili formiranju tajne policije (ISK) u Pokrajini. Predsednik Srpskog nacionalnog veca severnog Kosova i Metohije Milan Ivanovic optuzio je sefa UNMIK-a Serena Jesena-Petersena da sa kosovskim Albancima stvara nezavisnu drzavu i da je formiranje tajne policije i vojne garde, sto su drzavni atributi, dokaz za to.

"Dok Albanci stvaraju nezavisnu drzavu, UNMIK im u tome pomaze prenosom svih drzavnih nadleznosti na kosovske, odnosno albanske institucije i tako prejudicira konacni status Kosmeta, sto je krsenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti", rekao je Ivanovic mitrovickom radiju "Kontakt plus".

Istovremeno, sefovi misija zemalja clanica Kontakt grupe izrazili su, na sastanku sa premijerom Kosova i Metohije Bajramom Kosumijem u Pristini, uznemirenje zbog usporenog ritma u procesu decentralizacije, povratku raseljenih i stvaranju uslova za povratak.

Kosovske institucije treba da preduzmu konkretne mere da zavrse svoj deo posla, rekao je posle sastanka sef americke kancelarije u Pristini Filip Goldberg.

"Rukovodstvo Kosova, vlada i opozicija treba da stvore konsenzus o manjinama, kako bi proces decentralizacije isao dobro, bilo odrzivog povratka i manjinama garantovala prava", rekao je Goldberg. On je saopstio da Kontakt grupa priznaje napredak u ostvarivanju standarda, ali je uznemirena usporenim ritmom progresa, posebno u oblasti decentralizacije i pitanjima koja su vezana za manjine.

Novoimenovani komandant MNB-C brigade KFOR-a, ceski pukovnik Vodehnal, izjavio je da na Kosovu i Metohiji vlada virtuelni mir te da postoji rizik od ekspanzije organizovanog kriminala i sverca. On je upozorio da bi "virtuelni mir" uspostavljen zbog uverenosti kosovskih Albanaca da ce im biti priznata nezavisnost mogao da bude poremecen u slucaju da Albanci zakljuce da od nezavisnosti nema nista. Ako do toga dodje, moguce je ocekivati naglo pogorsanje situacije. Pukovnik Vodehnal smatra da ce pojacano angazovanje vojnih jedinica KFOR-a na kontroli teritorije dovesti do smanjenja tajne trgovine oruzjem, narkoticima i ljudima, pri cemu je podvukao znacaj kontrole sadrzaja tereta civilnih privatnih motornih vozila u kojima se, najcesce, prevozi oruzje i droga. Istovremeno, na vise mesta, na objektima i vozilima UNMIK-a u Pristini, Prizrenu i u drugim vecim mestima na Kosovu i Metohiji, pronadjeni su plakati u kojima se iznose pretnje Komande albanske teroristicke organizacije ANA upucene pripadnicima UNMIK-a i OEBS-a da ce biti smatrani neprijateljima Kosova i kosovskih Albanaca i "naredjuje" im se da napuste teritoriju Kosova i Metohije, kako ne bi doslo do krvoprolica.

Tekst poruke glasi:

"Glavna Komanda ANA jos jednom opominje UNMIK, medjunarodnu policiju i OEBS da napuste Kosovo jer ce, u suprotnom, biti izlozeni napadima. Zivela ujedinjena Albanije, zivela ANA, 27. jula 2005, Komandant Glavne komande ANA, Gazmend Berisa."

Lideri kosovskih albanskih partija tvrde da potpisani "komandant ANA Gazmend Berisa" nije poznat u albanskim politickim krugovima a bivsi komandant OVK Agim Ceku izjavljuje da nije iznenadjen pojavom pretecih pisama jer Albanci nisu zadovoljni postupcima UNMIK-a. On smatra da je pojava pisama samo progadandni akt ali da moze da bude uvod u konkretna dela koja ce biti bolna po pripadnike medjunarodnih snaga. Ovo utoliko pre sto su Amerikanci, navodno, pojacali potrage za clanovima Al Kaide na Kosovu i Metohiji posto su Britanci otkrili da su uhvatili vezu sa nekim teroristima povezanim sa Al Kaidom koji zive na Kosovu i Metohiji.

Naime, prema analizama, objavljenim pocetkom avgusta od strane novinara americke televizijske stanice Fox News, njujorska policija je pre dve godine uhapsila nekoliko pripadnika teroristicke organizacije Al Muhadzerun, za koje se sumnja da su podmetnuli eksploziv u dve stanice njujorske podzemne zeleznice. Ispostavilo se da su se oni pripremali za odlazak na Kosovo gde je njihova organizacija vec imala svoje celije pod kontrolom britanske obavestajne sluzbe, koja ih je koristila da bi prodrla u islamske humanitarne organizacije na teritoriji Albanije i Kosova. Te organizacije su regrutovale ljudstvo za potrebe Al Kaide za ratista u Iraku, Avganistanu i u Ceceniji. Neki od uhvacenih terorista su nameravali da se prijave u americku armiju i tako se ubace u "srce neprijateljskih snaga", ali su na vreme otkriveni i spreceni u namerama. To, pak, ne znaci da neki od terorista nisu uspeli da se infiltriraju u americke vojne jedinice u Iraku, cime je pokusano da se delimicno objasni visok procenat americkih gubitaka u toj zemlji.

Najavljeno potpisivanje Sporazuma s NATO i Amerikom o vojnoj saradnji izazvalo je uzbunu medju albanskim liderima na Kosovu a cinjenica da NATO i Amerika ulaze u partnerske odnose sa Srbijom i privremeno stacioniraju svoje trupe na njenom tlu, bio je znak za panicno delovanje albanskih politickih lidera na Kosovu i Metohiji. Izvori bliski UNMIK-u govore da su Albanci reagovali munjevito i, 6. avgusta, u Glodjanu kod Decana, rodnom selu Ramusa Haradinaja, odrzali savetovanje svojih vojnih predstavnika.


Posle celodnevnog vecanja usvojeni su zakljucci u pet tacaka:


*Saradnja NATO, i posebno Amerike sa Srbijom na vojnom planu i dolazak njihovih trupa u Srbiju direktno su upereni protiv interesa kosovskog naroda i njegovog prava na nezavisnost.
*Svim raspolozivim sredstvima - do upotrebe oruzja, suprotstaviti se nastojanjima Srbije da sklapanjem partnerstva s NATO savezom i Amerikom, kao najmocnijom vojnom silom na svetu, preokrene situaciju u svoju korist.
*Preko albanskog lobija u Americi preduzeti sve i onemoguciti sklapanje ovih vojnih sporazuma. Za taj posao dodatno obezbediti pet miliona dolara i lobirati kod svih senatora i kongresmena koji se zalazu za albansku stvar.
*Nastaviti i pojacati vojne i policijske akcije prema KFOR i UNMIK, kako bi ih uverili da je albanski narod spreman na sve zrtve, pa i otvoreni oruzani sukob s njima do nezavisnosti Kosova.
*Svim sredstvima boriti se protiv srpskih ekstremista na Kosovu i Srbiji jos jednom pokazati da nema sta da trazi na Kosovu.

Pominju se jos i "dobro poznate metode" kojima Albanci mogu da uticu na stav medjunarodne zajednice. Albanska vecina na Kosovu je spremna da pribegne nasilju ako ta pokrajina ne dobije nezavisnost, ocenio je analiticar Instituta Srbije i Crne Gore u Briselu Aleksandar Mitic. "Ako ne dobijemo nezavisnost, postacemo isfrustrirani i toliko cemo pobesneti da ce nastati pakao za Srbe, druge nealbance i strance na Kosovu", parafrazirao je Mitic stav albanske vecine u autorskom tekstu za evropski nedeljnik "Nova Evropa" (The New Europe).

Zakljucci su upuceni svim relevantnim albanskim politickim strukturama, a dogovoreno je da ih ne treba skrivati ni od KFOR-a i UNMIK-a.

Posle toga, sef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen je poceo da govori kako rasprava o statusu ne bi trebalo da utice na usvajanje standarda posto ce "i posle usvajanja statusa, rasprava o standardima ostati kao priotitetna jer se radi o evropskim vrednostima".

U medjuvremenu, pojavili su se udzbenici istorije za srednje skole na Kosovu i Metohiji na albanskom jeziku, u kojima se Stevan Nemanja naziva Stefan Nimani a saopstava se da je manastir Decani bespravno podignut na imanju albanske porodice Gasi. Srbi su, navodno, u stalnim napadima, silazeci s planina, osvojili to zemljiste i podigli manastir, kao sto su i vecinu "srpskih manastira podigli na rusevinama albanskih hriscanskih crkava i manastira". Takav prikaz istorije posebno podrzavaju udruzenja veterana OVK, a posebno udruzenje iz Decana i Peci.

Komandant multinacionalne brigade KFOR-a u Prizrenu, Norbert Stir, izjavio je 12. avgusta da su u okolini manastira Visoki Decani i Pecka patrijarsija ponovo uvedeni kontrolni punktovi i naveo da se oni postavljaju svuda gde bezbednost "izmice iz ruku".

Tokom 23. avgusta, na vojnom aerodromu "Amiko" kod Djakovice, koji je pod kontrolom italijanskih snaga KFOR-a, odrzana je vojna vezba pod nazivom "Ponosni Orao" sa ciljem da se demonstrira spremnost i sposobnost pripadnika KFOR-a u zastiti i odbrani kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu. Vezbom je ruvodio nemacki general Norbert Stir a ucestvovalo je 750 vojnika iz raznih nacionalnih kontingenata KFOR-a (Italijani, Amerikanci, Nemci, Francuzi, Austrijanci itd). Uz upotrebu najsavremenijih sredstava za suzbijanje ulicnih nereda i drugu vojnu opremu, pripadnici KFOR-a su demonstrirali na koji nacin ce u slucaju eventualnih izbijanja novih nereda spreciti napadace da nanesu stetu kulturno-istorijskim spomenicima koji predstavljaju objekte od prvorazrednog civilizacionog znacaja na Kosovu.

Kao da prkosi KFOR-u ili, mozda, u saglasnosti sa nekim antisrpskim elementima iz KFOR-a i UNMIK-a, Avdil Muskloljaj (Avdyl Mushkolaj), sef udruzenja veterana OVK za podrucje Decana i Peci, nastavio je sa bezocnim i agresivnim napadima na stranicama albanskog lista "Epoka e re" protiv manastira Visoki Decani i Srpske Pravoslavne Crkve u celini. Citavom serijom lazi i izmisljotina Muskoljaj, koji je odgovoran za tri dosadasnja oruzana napada na manastir Decani, svesno i planski podstice mrznju protiv Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda uopste, cime se dodatno ugrozava bezbednost u citavom kraju i direktno deluje protiv nastojanja medjunarodne zajednice i kosovskih institucija da unaprede odnose izmedju zajednica na Kosovu i Metohiji.

Albanski list na engleskom jeziku "Lajmet", koji izlazi u Pristini, pise o "borcima za ‘veliku Albaniju’, politickoj grupi za pritiske ili pljackasima koji uznemiravaju stanovnike nocnim napadima". Teroristicke grupe, sastavljene od naoruzanih i maskiranih ljudi, najcesce se pojavljuju u selima i na putevima Drenice, "kolevki OVK", posebno u blizini Srbice, koja je sada prekrstena u Skenderaj. Na meti su svi koji se nadju na putu od zalaska do izlaska sunca a nisu sigurni ni seljani u svojim domovima. U jednom takvom napadu u okolini Strpca, u noci izmedju 26. i 27. avgusta, ubijena su dvojica a tesko ranjena jos dvojica srpskih mladica. Do sada, sem u ovom poslednjem slucaju, nisu preduzete mere na suzbijanju pomenutih teroristickih aktivnosti.

Istovremeno, oglasila se i organizacija SOAP sa Kosova i Metohije, kojom rukovodi Mikan Velinovic. On je izjavio, a neke novine u Srbiji prenele, da je organizacija SOAP blokirala dva albanska sela (Firaja i Brod) iz predostroznosti da do novih incidenata ne dodje. Nije, medjutim, do kraja jasna namera organizacije, niti njenog vodje Velinovica, mada obrazlozenje postupka ne izlazi iz okvira situacije na terenu. U mnogim krajevima Kosova i Metohije, u kojima zivi srpsko stanovnistvo, doslo je do masovnih demonstracija i zahteva da UNMIK i KFOR preduzmu energicne mere protiv narusilaca stabilnosti, a posebno protiv ubica Srba koji sa prostora Kosova i Metohije "nestaju jedan po jedan", kako je receno na skupu u Kosovskoj Mitrovici.


Skoro u isto vreme, objavljena je vest da je Ibrahim Rugova, predsednik Kosova, oboleo i da je prenesen u bolnicu americke vojne baze u Landstulu, u Nemackoj radi lecenja. Prema informacijama iz nemackih sredstava javnog informisanja, on je tesko oboleo od raka. Njegova porodica je uz njega. Vecina analiticara, medjutim, procenjuje da su ga Amerikanci "sklonili na sigurno mesto" jer su procenili da bi uskoro mogao otpoceti nemilosrdni obracuni izmedju vodja politickih partija kosovskih Albanaca za lidersku poziciju u Pokrajini i da bi Rugovin zivot mogao da bude ugrozen u slucaju eskalacije zategnutosti situacije, sto bi predstavljalo udarac za americku politiku na Kosovu i Metohiji, posebno ako i kad zapocnu razgovori o statusu i standardima. Medjutim, izgleda da je prevagnula ocena da je njegovo prisustvo na Kosovu delotvornije, pa je on ipak vracen u Pristinu uz odgovarajuci propagandni nastup kojim treba da se ohrabre njegove pristalice. Procenjuje se da su u vezi sa sukobima izmedju pojedinih albanskih politickih partija na Kosovu i eksplozije rucnih bombi u vise kosovskih gradova. Tako je u centru Pristine 4. septembra eksplodirala eksplozivna naprava ispod jednog automobila, kojom prilikom je jedna osoba potpuno izgorela a druga zadobila teske povrede u pozaru koji je nastao kao posledica eksplozije. Bilo je i vise pojedinacnih eksplozija u Lipljanu i Peci. Tokom 9. septembra, portparol kosovske vlade Daut Dauti dao je neopozivu ostavku na svoju funkciju zbog "nepremostivih mimoilazenja u vladi" po pitanjima informisanja javnosti o zbivanjima na Kosovu. Istovremeno, objavljena je informacija da je porusen spomenik "oslobodiocima Kosova", pripadnicima OVK kod sela Firaja, te da KPS intenzivno traga za pociniocima. Odmah zatim, objavljeno je da u blizini spomenika postavljena zaseda patroli KPS, te da su dva policajca srpske nacionalnosti, ranjena. Podatak da je ubijen jedan srpski mladic na putu izmedju srpskih sela Livadje i Dobrotin nije pomenut.

Sva paznja albanskih politickih vodja usmerena je na saopstenje specijalnog izaslanika GS OUN, Kai Aidea, koje treba da bude obelodanjeno posle njegovog povratka u Njujork. Nervozu su povecale sture i bezbojne izjave Kai Aidea i Vuka Draskovica posle susreta u Beogradu, pre polaska Aidea i srpsko-crnogorske delegacije za Njujork na zasedanje Generalne skupstine OUN. Sa nestrpljenjem se ocekuje pocetak razgovora o statusu Kosova jer, procenjuje se u kosovskim albanskim analitickim krugovima, stav medjunarodne zajednice zavisi u velikoj meri od ocene specijalnog izaslanika i stava americkog Kongresa koji treba da donese odluku o daljoj americkoj politici prema Balkanu i resavanju kosmetskog pitanja. U vezi s tim, predsednik Kosova, Ibrahim Rugova, objavio je 14. septembra da je formiran tim za pregovore o konacnom statusu Kosova, dok je istovremeno, Adem Demaci, politicki analiticar iz Pristine, saopstio sredstvima jvanog informisanja da ce "svaki ishod razgovora koji nije samostalnost Kosova" dovesti do dogadjaja slicnih onima od 17. marta sa katastrofalnim posledicama po Srbe. Da se nesto zaista i priprema, vidi se iz preporuka sluzbe bezbednosti UNMIK-a osoblju da se kroz Drenicu ne krecu posle 18,00 casova bez vojne pratnje KFOR-a. Istovremeno, portparol predsednika Kosova Muhamed Hamiti ocenio je da izjava predsednika Srbije Borisa Tadiæa o interesima Srbije na Kosovu "izražava pretenzije za vladavinom i teritorijom". On je rekao da "Beograd nema nikakvih legitimnih interesa na Kosovu" i da "ima pravo da se interesuje samo za srpsku manjinu, kao i svaka druga matièna država za pripadnike svoje manjine". Hamiti je ocenio da je "prošlo vreme kada je Beograd silom mogao da ostvari pretenzije za teritorijama i vladavinom".

Prema izvestaju novinske agencije "Beta", 28. septembra 2005. godine, oko 18,00 casova, komandant regionalnog staba Kosovske policijske sluzbe (KPS) u Gnjilanu, pukovnik Dejan Jankovic (1975) iz Strpca ranjen je u ruku u blizini Starog Kacanika, na Partizanskom putu, kada je iz zasede pucano na njegov automobil. U tom kraju zive iskljucivo Albanci. Posebna jedinica KPS-a iz Gnjilana, ubrzo posle incidenta, zapocela je istragu. Ranjeni Jankovic je Srbin sa najvisim cinom u KPS i ne iskljucuje se mogucnost da su ekstremni Albanci iz tog kraja organizovali zasedu s ciljem da ga ubiju i tako i na taj nacin daju na znanje Srbima da treba da napuste Kosovo i Metohiju.
Generali uce mladice kako da bacaju napalm na druge ljude.Ali ima zabranjuju da na bombe napisu rec "Fuck".Ipak je to prosta rec

http://www.youtube.com/watch?v=4ADTPYAEi80
Корисников грб
Poncho
Porucnik
 
Поруке: 386
Придружен: 05 Мар 2005, 18:24
Место: zapadno od raja

Порукаод sajeret » 02 Нов 2005, 13:51

Bice,samo ce biti sukob niskog intenziteta na jugu Srbije(teroristicki napadai na vojsku i policiju),i linc preostalih Srba na Kosovu.
Kad pregovori pocnu napadi na Srbe na i van Kosova ce se koristiti kao sredstvo pritiska na srpski pregovaracki tim i kao signal medjunarodnoj javnosti da albanska strana ne odustaje od proklamovane i potpune nezavisnosti i suvereniteta na tcelokupnoj teritoriji Kosova.Nece postojati ni kao mogucnost za pregovore neka podela Kosova jer tu ce eto primeniti standard nepovredivosti granica(koji su uredno izigrali kad je Srbija u pitanju) i nacinice istorijski presedan da je teroristickim metodama otet deo teritorije jedne suverene drzave,ali mi tu vise nista nemozemo.
Drugo sredstvo pritiska ce biti nemiri na jugu Srbije jer Albanci sa juga ocekuju da ce i njihovo "pitanje" biti reseno u sklopu pregovora o statusu Kosova.Naravno i tu ce da pocnu napadi na nase snage bezbednosti,najverovatnije tacke pocetka su Muhovac i Dobrosin,makar je Veliki Trnovac puno poznatiji kao uporiste UCPBM.
Na jugu srbije se javlja jos jedan faktor destabilizacije,naime Riza Halimi Predsednik SO Presevo je ispucao sve svoje mandate i treba da napusti vlast koja je kao i svaka vlast naravno vrlo slatka.i kome bi se napustala tako se ne napusta ni njemu,pa su pocele da stizu poruke pretece sadrzine da ako Riza ode sa vlasti doci ce do destabilizacije u regionu...,ko salje poruke pa vrlo verovatno njegove pristalice.
Jednog dana kada Kosovu bude data nezavisnost,a taj dan nije uopste daleko na nesrecu(ili srecu ko bi ga znao),pojavice se drugi mnogo veci problemi od genocida nad srbima,tada ce evropa imati problem sa zonom sumraka u kojoj caruju trgovina ljudima i drogama,koje je skoro nemoguce omesti radi plemenske organizacije kriminalnih bandi(nemogucnost prodora u kriminalne organizacije) i sa rasadnikom islamskih terorista na tlu Evrope,ali to ce tada vec biti njihov a ne nas problem.
Sto se mene tice Kosovo i tako vise nije nase jer cije su ovce onoga i gora,i treba samo probati izvuci sto se vise moze,jer mi smo i tako osudjeni na gubitak,onda kad nam ga uzmu treba zatvoriti sve puteve koji tamno vode podici 6m visok zid od bodljikave zice i minirati nasu teritoriju u dubinu od barem 50m,pa nek idu kuda oce ali ne preko Srbiije.
ahrei be canhanim
Корисников грб
sajeret
Potporucnik
 
Поруке: 260
Придружен: 01 Јун 2005, 10:14
Место: Beograd

Порукаод Poncho » 11 Нов 2005, 21:57

Polako ali sigurno, Kosovo dobija sve atribute drzave
Kontinuitet antisrpske politike na Kosovu i Metohiji
Terorizam i ekstremizam na Kosovu i Metohiji –trece tromesecje 2005. godine


Demokratska partija Albanije Saljija Berise ostvarila je ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u ovoj zemlji 3. jula, ali to ne znaci da treba ocekivati znacajne promene u zvanicnoj spoljnoj politici Albanije.

U tom pogledu, prioriteti ce i dalje ostati evropske i evroatlantske integracije, a na unutrasnjem planu ekonomske teme i tranzicija, nezaposlenost, kriminal i borba protiv korupcije. Jasno je da ce doci do preraspodele moci na svim nivoima vlasti i odgovarajuce kadrovske promene u albanskom drzavnom aparatu. Sigurno ce se na drzavnim funkcijama smanjiti broj pravoslavaca, koji su u velikoj meri okupljeni oko SPA Fatosa Nanoa, a povecace se broj muslimana, koji su i onako vecina u zemlji, uz proporcionalnu zastupljenost katolika.

Nova vlada postavice nova tezista regionalne politike i igrati mnogo aktivniju ulogu, posebno na Kosovu i Metohiji.

Poznato je da Berisa i njegova partija ima jako uporiste na severu i u pogranicnim oblastima Albanije, u kojima dominira muslimansko albansko stanovnistvo, sa jakim plemensko-rodovskim vezama i u mnogo vecoj meri povezano je sa albanskom populacijom na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Makedoniji. Berisa je izrazito nacionalisticki orijentisan, zbog cega uziva mnogo vecu popularnost medju Albancima van Albanije - u Makedoniji, a narocito na Kosovu i Metohiji, nego sto je to bio slucaj sa Nanoom.

Ako se tome doda i njegov karakter veoma impulsivnog politicara, sklonog populizmu, jasno je da ce stil albanske politike, narocito prema Kosovu i Metohiji, biti promenjen. U tom kontekstu, moze se ocekivati intenzivnija saradnja sa Albancima na KiM i u Makedoniji, kao i vece prisustvo albanskih zvanicnika i nezvanicnih emisara na ovim prostorima.


Jasno je da nijedna vlast u Albaniji, pa ni Berisina, nece privlaciti paznju na sebe sistematskim zahtevima za nezavisnost vise nego sto je to prisutno kod drugih medjunarodnih aktera. Oni ce se u prilog takvog resenja, kao i do sada, zalagati ostrom retorikom u javnim izjavama, onoliko koliko to bude zahtevao aktuelni politicki momenat resavanja krize na KiM i koliko im se, sa strane, to bude savetovalo, a u meri u kojoj je to nuzno za unutrasnju potrebu.

Svakako se moze ocekivati jos intenzivniji angazman lobistickih proalbanskih grupa u inostranstvu, sa kojima su Berisa i njegovi ljudi mnogo bolje povezani od Nanoa. To se narocito odnosi na SAD i zemlje EU i Svajcarsku. Jasno je da ce bez kooperativne Albanije biti jos tezi izazov za Makedoniju da integrise Albance.

Medjunarodna zajednica ima odredjene rezerve prema nepredvidljivom Berisi, sklonom nedemokratskim politickim metodama, cija ostra retorika moze podgrevati aspiracije Albanaca na KiM i u Makedoniji i time dodatno komplikovati procese koji se odvijaju. Pored toga, jos nisu izbledela secanja na doba njegove vladavine, koja je zavrsena 1997. izbijanjem opsteg haosa u zemlji.


Bice zanimljivo pratiti postavljanje nove albanske vlade u odnosu na islamski identitet zemlje i njene ukupne aktivnosti prema islamskim zemljama i Organizaciji islamske konferencije (OIK). U medjunarodnim krugovima postoji izvesno podozrenje prema Berisinoj proislamskoj orijentaciji, kao i mogucem priblizavanju Albanije islamskim zemljama.

Situaciju dodatno komplikuje prisustvo i delovanje brojnih islamskih fondacija u Albaniji. Svojevremeno je vlada Fatosa Nanoa, na osnovu podataka iz SAD da su povezane sa globalnom teroristickom mrezom, zabranila rad nekih od ovih fondacija, zaplenila njihovu imovinu i blokirala bankarske racune. Odlucne akcije koje je tokom svog mandata Nano preduzimao u ovom pravcu nailazile su na veliku podrsku i simpatije SAD i u tom kontekstu moze se tumaciti poseta direktora CIA - Portera Gosa, koja je imala za cilj izrazavanje zahvalnosti premijeru Nanou za veoma uspesnu saradnju i angazovanje Albanije u borbi protiv terorizma, uz uporedni zahtev da se jos ostrije reaguje na pojavu i aktivnosti islamskih terorista kojih, prema americkim podacima, jos uvek ima u Albaniji u dosta velikom broju.

Aktivnosti na terenu (na Kosovu) islamski fundamentalisti su sprovodili preko NVO mreze , i to dve vrste:

- NVO iz Republike Albanije,

- Arapskih i NVO iz drugih islamskih zemalja.

Duhovni vodja je skopski muftija, i glavni centar za indoktrinaciju je u Prizrenu, gde se nalazi vise radikalnih muslimanskih vodja, koji su u direktnoj vezi sa skopskim muftijom.

Aktivnosti koje su izvodili odnosile su se na raspodelu materijalnih i finansijskih sredstava , prvenstveno celijama ANA, a zatim ulaganja u buduce kadrove, tako sto su sponzorisali odredjene porodice i osnovne i srednje skole na Kosovu. U programu su imali sponzorisanje izgradnje dzamija, posebno tamo gde ih nikada pre nije bilo. Inicijatori su da se veronauka (Islam) uvede ne kao izborni, vec obavezni predmet u skolama na Kosovu.

U Prizrenu su koristili prostorije NVO koje su bile javne, ali i prostorije ratnih veterana OVK, koje su zapravo aktivni centri tajne policije ANA. Finansijski su potpomagali sve (manje poznate) politicke partije na Kosovu koje imaju islamski background, a takodje imaju jake veze sa bosanskom SDA i AID, ciji se centri nalaze u Peci. Glavesine se sastaju periodicno, ali ne na Kosovu, zbog velike koncentracije operativaca stranih obavestajnih sluzbi koje istrazuju prisustvo islamskih ekstremista povezanih sa svetskim terorizmom. Koriste Makedoniju i Albaniju, u poslednje vreme vise Makedoniju.

U svim vecim gradovima na Kosovu imali su restorane ili kafane u kojima bi se sakupljalli, ili koji su sluzili da se roba ili informacije distribuiraju. Osoblje u njima je po pravilu uvek bilo stranog porekla (Iracani, Iranci, Pakistanci). Samo u Pristini ih je bilo desetak, a koristili su i privatne kuce u zabacenim gradskim naseljima.

Najvise su se kretali po Drenici i pravcima prema Peci, Djakovici, Decanima, Orahovcu i Prizrenu. Najmanja frekvencija je bila u istocnom delu Kosova.

Bilo je grupa koje su zivele (namenski) u mesanim sredinama sa Srbima. Po pravilu, svi su bili Pakistanci, Iranci, Iracani i Ceceni, ozenjeni sa Bosnjakinjama iz Bosne. Zene su bile tradicionalno obucene, a oni su govorili srpskim jezikom. Uglavnom su studirali na nekim od ex-jugoslovenskih univerziteta, po cemu im se moze uci u identitet, a prosecna starost im je bila od 35-45 godina. Jedna takva grupa je radila za neku NVO koja je registrovana u Republici Albaniji, a nesto malo pre martovskog nasilja prosle godine, preko noci su nestali iz jedne srpske zgrade u kojoj su ziveli dve godine.

Retko su se kretali na javnim mestima, a nikada sami (bez pratnje nekih lokalnih Albanaca), najcesce se krecuci vozilima (po dva vozila). Prosecna grupa (u kretanju) je brojala od 4-6 clanova.

Osim rejona Kosovske Kamenice, nisu se kretali po istocnom Kosovu, a pretpostavka je bila da su i dalje odrzavali kontakte sa pripadnicima Handzar divizije (u kojoj su bili mudzahedini iz arapskih i kavkaskih zemalja), koja je inace bila aktivna u Bosni, ali i na Kosovu, u sklopu OVK. Tokom 2002. godine je pracena informacija koja je dosla iz stranih vojnih obavestajnih sluzbi da se u reonu Kosovske Kamenice i podno Mokre Gore nalaze kampovi za obuku mudzahedina. Za lokaciju kod Mokre Gore su postojale veoma jake indicije (preliminarni dokazi), da takav kamp zaista postoji. Istraga je, od strane KFOR-a, kasnije napustena bez logicnog objasnjenja.

Inace, najveca koncentracija mudzahedina je zabelezena u Kacaniku, Prizrenu, Velikoj Krusi, Decanima, Malisevu i Peci.

Neke od organizacija koje su bile zapazene su: Saudi Joint Relief Committee for Kosova (ciji je rad bio zabranjen od strane americkog KFOR-a i americkih sluzbi bezbednosti nakon napada na SAD 11. septembra 2001. godine), Islamic Green Belt, Global Relief Foundation, Islamic Thought Revival, Media Committee, Furqan, Al-Haramein i druge.

Na Kosovu je zapazeno vise lica za koja se (prema stranim obavestajnim izvorima) pretpostavljalo da pripadaju Iranskoj obavestajnoj sluzbi (VEVAK), a povezuju se sa organizacijom celija tzv. bele Al-Kaide na Balkanu. Logicno je da su se za ove potrebe angazovali Albanci sa Kosova i iz Makedonije, ali i Bosnjaci iz Sandzaka. Ceni se da su organizovane celije bele Al-Kaide na Balkanu oformljene u Bosni, Makedoniji i na Kosovu. Potencijalno najugrozenije zemlje su: Srbija, Grcka, Turska, Bugarska i dalje zemlje Zapadne Evrope, ali i SAD (obzirom na identitet terorista koji je otkriven u istragama povodom vec izvedenih teroristickih akata, do sada).

Prema operativnim podacima obavestjne sluzbe KFOR-a, postoji 19 islamskih organizacija koje deluju na Kosovu, a koje su direktno vezane sa Afganistanom i sa Cecenijom (sa celijama Al-Kaide). Zanimljivo je da se centri od ovih organizacija ne nalaze na samom Kosovu, vec u Makedoniji.

Posebno su bila znacajna saznanja vezana za organizaciju OIC – Organization of the Islamic Conference, koja broji oko 60 zemalja clanica i ima izuzetnu moc veta pri OUN! Ova organizacija je karakteristicna zbog demonstracije svoje moci u medjunarodnim odnosima i zbog toga sto na odredjen nacin stiti teroriste ali se zbog verske osnove okupljanja zemalja u njoj, protiv nje ne mogu preduzimati mere te se ona, na taj nacin, nalazi pod medjunarodnom zastitom.

Sto se tice Albanaca koji imaju dodirnih tacaka sa Al-Kaidom i njenim celijama, u takvu vezu se dovode sledeca lica: Ramush Haradinaj, Hashim Taqi, Ilaz Selimi, Ahmed Krasniqi (inace predstavnik klana koji je u sukobu sa klanom Haradinaj), Setmir Krasniqi (vodja mreze organizovanog kriminala), Muxhar Basha, Snu Lumaj, Ismet Bexhet, Remi Mustafa, Nazmi Bekteshi, Xhimshit Osmani, Ramadan Dermaku, Luzim Aliju i Baylush Rustemi. Glavna veza im je imam Omar Behmen. Povezani su sa celijama u Svedskoj, a kao glavni finansijer i logisticar za Zapadnu Evropu se pojavljuje Qazim Osmonaj (ili Osmanaj). Cela grupa je direktno povezana sa davno poznatom grupom koja je delovala u Kosovskoj Mitrovici (Abu Bekir Sidik), i svakako sa Abdullah Dahayman-om (sto je poznato i KFOR-u i UNMIK Policiji). Ono sto je bilo naspram svega zacudjujuce, je sto su neki italijanski EU zvanicnici i NVO kojima su oni rukovodili, svojevremeno podrzavali rad nekih islamskih organizacija u regionu, kao sto je na primer to bila NVO "No Peace Without Justice", koja je satanizovala Srbe u ratovima u ex-Jugoslaviji. Ovom NVO je rukovodila Emma Bonino.

Od nedavno je u regionu aktivna i islamska fundamentalisticka mreza mladih " LIVO network", koja se prema nekim informacijama spremala i da izvede teroristicke akte na olimpijskim igrama odrzanim u Atini.

U intervjuu za list "Lajmet", jedan od osnivaca teroristicke organizacije ANA, Gafur Adili, izrazio je nadu da ce u novembru 2012. godine, u kojoj ce Albanija obelezavati sto godina postojanja, svi prostori na kojima ima albanskog stanovnistva biti ujedinjeni u jednu jedinstvenu albansku drzavu. To ce se, kako on tvrdi, ostvariti politickim i demokratskim sredstvima.

"Albanija je jedina drzava u svetu koja se sa sve cetiri strane granici sa albanskim teritorijama i Albancima. Ne samo da ce Kosovo uskoro biti nezavisna drzava vec ce se uskoro i Srbija odreci Preseva, Medvedje i Bujanovca i podrucja Toplice i Sandzaka", zakljucio je svoj intervju Adili, politicki lider organizacije ANA.

Sve ove promene na politickom planu prate i odredjene oruzane aktivnosti albanskih ekstremista. Tako je naoruzana grupa od 16 Albanaca, u petak 18. jula oko podne, na planini Bogicevica na spoju granica Crne Gore sa Kosovom i Albanijom, napala trojicu pripadnika pogranicne jedinice MUP-a Crne Gore. Albanci, koji su na konjima natovarenim sanducima, dosli iz pravca Kosova otvorili su paljbu na pripadnike pogranicne policije. Pod konstantnom vatrom su ih drzali vise od tri sata. Nije poznato koja je bila krajnja namera naoruzanih Albanaca, da li ilegalni prelazak granice, sverc ili pak nesto drugo. Dva sata posto su se trojica granicara uspesno odbranili i u trocasovnoj pucnjavi sprecili prodor naoruzane grupe od 16 Albanaca, na lice mesta stigli su pripadnici KFOR-a, a u akciju je pored specijalne jedinice medjunarodnih snaga koji su dosli sa desetak oklopnih vozila "defender", bila ukljucena i helikopterska jedinica. Zvanicno saopstenje povodom incidenta nije objavljivano.

Prema svedocanstvu svestenika Dragana Kojica iz Kosovske Vitine, u noci izmedju 29. i 30. jula u dvoriste kuce Milivoja Nisica u selu Cernica kog Gnjilana, nepoznata lica su podmetnula minobacacku minu za koju je izolir-trakom bila privezana rucna bomba, koja je trebalo da posluzi kao detonator. Na srecu, ova eksplozivna naprava nije eksplodirala. UNMIK Policija, niti KPS, nisu imali nikakav komentar.


Da se duh ekstremnog islamizma prenosi iz Albanije i ponovo razbuktava na Kosovu i Metohiji svedoci i to sto se pocetkom jula pojavila informacija da je u nekoliko mesta u Kosovskoj Vitini istaknut spisak nepozeljnih osoba sa 84 imena, medju kojima su cetvorica Srba i 80 Albanaca. To je prvi put da se na Kosovu pojavljuje multietnicki spisak nepozeljnih osoba. Proteklih dana isticani su spiskovi nepozeljnih Srba i u Kosovskoj Kamenici. Spisak u Vitini u kojoj zivi jos oko stotinak Srba izazvao je uznemirenje medju Srbima, ali i medju Albancima, jer se pretpostavlja da ga je istakla grupa koja ne zeli dobro ni jednima ni drugima.

Ponovno brisanje srpskih naziva, koji po odredbama misije UN treba da stoje na svakoj tabli pored albanskih naziva gradova i sela, i pojava zastrasujucih spiskova Srba "za odstrel", izazvali su dodatnu brigu preostalih Srba u Metohiji i deluju obeshrabrujuce na moguce povratnike.

Nazalost odluka UNMIK-a i Privremenih institucija Kosova da se postave ponovo dvojezicni natpisi nije bila pracena odgovarajucom medijskom i edukativnom kampanjom na opstinskom nivou, pa je vrlo lako za ocekivati da ce se isto desiti i sa novim natpisima koji budu postavljeni.

Dvojezicni natpisi i postovanje prava na upotrebu srpskog jezika predstavljaju znacajan deo standarda koje Privremene kosovske institucije treba da ispune.

U pravcu podgrejavanja tenzija ide i najnovija izjava Adema Demacija, politickog analiticara i predsednkka Unije knjizevnika Kosova, data beogradskom listu "Blic", 14. jula 2005. godine, u kojoj on, izmedju ostalog, kaze:

- Albanska vecina osetila je da niko ne mari za njihove zahteve. Na Kosovu vladaju nezaposlenost, kriminal i sve vrste nevolja, a svi pricaju o decentralizaciji i interesima sest-sedam odsto Srba. Masa je zaslepljena, misle da su im krivi Srbi a ne Beograd i UNMIK - istice Demaci i dodaje da bi nasilje moglo biti usmereno i prema „korumpiranim albanskim liderima" koji „nemaju petlju" da se suprotstave srpskim zahtevima.

Pozivajuci vlasti Srbije da stave prst na celo i zapitaju se kuda vodi njihov projekat, sagovornik "Blica" naglasava da je jedini nacin da se spreci novo krvoprolice da Kosovo dobije nezavisnost. Upitan da li to znaci da umesto formule „standardi pre statusa" treba preci na formulu „status pa standardi", Demaci odgovara potvrdno i objasnjava:

- Mi sada nemamo uslove da obezbedimo standarde jer policija nije u nasim rukama.

Da je Demacijeva najava nasilja realna, smatra i penzionisani general Vojske SCG, Ninoslav Krstic, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju i bivsi komandant zdruzenih snaga bezbednosti na jugu Srbije.


Samo dan pre najave kosovskog politicara Adema Demacija da ce uslediti novi pogrom Srba na Kosovu i Metohiji, u Beogradu je osvanuo krajnje cudan grafit koji je izazvao paniku gradjana Vracara. U ulazu zgrade u ulici Jovana Rajica, na beogradskom Crvenom krstu, neko je masnom farbom napisao: "Kosove je snazna, Kosove je mocna" Iznad poslednjih slova "e" u reci Kosove, u skladu sa albanskim pravopisom, stajale su dve tacke.


Penzionisani pravnik i predsednik NVO "Srpski korpus" iz Podgorice, Blagoje Tapuskovic, potvrdio je da je autor pisma koje je upuceno poslanicima crnogorskog parlamenta u kome se najavljuje oruzana pobuna "srpskih brigada u Crnoj Gori". Tapuskovic je za Radio Slobodna Evropa kazao da pismo nije upuceno liderima albanskih stranaka u crnogorskom parlamentu, vec predstavlja odgovor na izjavu Adema Demacija u kojoj on preti da ce se ponoviti 17. mart 2004. Tapuskovic je kazao da je "srpski narod spreman" i naoruzan, ali da je to "malo skakljivo pitanje". "Ne mogu vam detaljnije o tome govoriti, ali vam kazem da je srpski narod spreman", rekao je Tapuskovic. Istovremeno, oglasila se i organizacija SOAP sa Kosova i Metohije, kojom rukovodi izvesni Mikan Velinovic. Organizacija smatra da je KPS najveci neprijatelj Srba i da svi Albanci treba da se vrate u Albaniju. Oglasavanje organizacije je izazvalo veliko uznemirenje medju zvanicnicima UNMIK-a. Velinovic istice da najvece probleme Srbima prave pripadnici Kosovske policijske sluzbe. Kao celnike navodi lokalne KPS komandante, koji su nekada komandovali jedinicama OVK. To su Resat Malici za podrucje Gnjilana, Saban Salja za Pec, Destan Taci za Urosevac, Gani Hajdari za Prizren, kao i najodgovorniji ljudi Saban Gruda i Seramet Ahmeti.


Obavestajni izvori pojedinh drzava NATO-a u Beogradu predvidjaju da bi se mogao u Crnoj Gori desiti sukob na etnicko-verskom principu uz upotrebu sile od strane crnogorske policije i izazvali oruzani incidenti, u kojima bi akteri bili pripadnici MUP-a Crne Gore kao i vernici SPC koji nece dozvoliti rusenje "gvozdene crkve" protiv koje je albanska zajednica na Rumiji. Ocekuju se sukobi koji bi doveli do etnicke "guzve" sto bi kao rezultat imalo da MUP i tuzilastvo pokrenu hajku i hapsenje-privodjenje na informativni razgovor Mitropolita SPC Amfilofija Radovica i jednog broja svestenika SPC. Ovaj sukob bi bio povod da se za krizu u CG optuze premijer Srbije dr Vojislav Kostunica koji je u bliskim odnosima sa mitropolitom Amfilohijem Radovicem, kao i pojedine strukture Vojske Srbije i Crne Gore koje su blagonaklone prema SPC i delovanju mitropolije, racunajuci i strukture VBA (Vojno-bezbedonosne agencije).Vlast u CG optuzice SPC i Vladu Srbije da izaziva nerede i etnicko-verske sukobe kako bi otezala poziciju Crne Gore pred referendum planiran za 2006 godinu tako sto u sukob gura Crkvu i vlast u Crnoj Gori da bi intervenisala i ukazala na to da su, u stvari, Albanci iz Crne Gore ti koji su zapoceli sukob. Na taj nacin, crnogorsko rukovodstvo zeli da na svoju stranu privuce, kao eventualnog saveznika, albanske separatiste, kojima je vec tajno ponudjena pomoc u ostvarenju njihovih planova.

U Pristini, tokom 22. jula, Politicki Forum Kosova slozio se da se formiraju cetiri radne grupe za pripreme pregovora o buducem statusu pokrajine, kao i radna grupa za nestale osobe i ratne odstete. Sastanku Foruma prisustvovali su sef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, predsednik Kosova Ibrahim Rugova, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Kolj Berisa, lider Demokratske partije Kosova Hasim Taci, lider partije ORA Veton Suroji i potpredsednik Alijanse za buducnost Kosova Naim Maljoku.


Predstavnik Medjunarodne krizne grupe u Pristini Aleks Anderson ocenio je da ne postoji dobro resenje za Kosovo kojim bi bile zadovoljne sve strane. Prema njegovim recima, pregovori o konacnom statusu Kosova bice veoma komplikovani. Kako je ocenio, nece biti lako postici dogovor prihvatljiv i za Albance i za srpsku vladu. Anderson veruje da bi, mozda u narednih 12 meseci, mogao da se iskristalise plan o nekoj vrsti uslovne nezavisnosti.


Povodom potpisivanja sporazuma o koriscenju teritorije Srbije i Crne Gore od strane NATO i tumacenja da to moze da znaci da bi i Vojska SCG mogla da ucestvuje sa jedinicama NATO u dejstvima u slucaju potrebe na Kosovu i Metohiji, novi komandant KFOR-a italjanski general Djuzepe Valoto, koji ce na tu duznost stupiti u septembru, ponovio je u Pristini stav Severno-atlanske alijanse da povratak srpskih snaga na Kosovo nije moguc. Valoto je istakao da je odnos KFOR-a prema gradjanima Kosova i njegova uloga u zastiti reda najbolja poruka svetu kako se medjunarodne snage mogu angazovati na zastiti lokalnog stanovnistva. Buduci komandant KFOR-a je 23. jula razgovarao sa predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom.

Agenti italijanske vojne obavestajne sluzbe (SISMI) signalizirali su postojanje skole za kamikaze u Lombardiji, severnoj italijanskoj pokrajini, ciji je glavni grad Milano, sa instruktorima mudzahedinima i sehidima, veteranima iz ratova u bivsoj Jugoslaviji i u Ceceniji. Obavestajci SISMI-a su upalili alarm pocetkom jula, jednom informativnom notom u kojoj se kaze: „Skola za kamikaze se nalazi u pokrajini Lombardija, i u njoj obucavaju kandidate eksperti za eksploziv". U isto vreme, islamski teroristi brigada Al Masrija ponovo su zapretili Italiji. Rim cemo pretvoriti u groblje, stoji u poruci koja se pojavila na internetu, a potpisale su je brigade Abu Hafs Al Masrija, koje su preuzele odgovornost za napade u Londonu. Poruke slicne sadrzine, nalaze se i na nekim albanskim sajtovima.


Prema navedenim izvorima, teroristicki instruktori su u Lombardiju dosli sa Balkana, odnosno iz Bosne i Hercegovine, sa Kosova i sa Kavkaza... To nije prvi put da se dovode u direktnu vezu „Al Kaida", muslimanski fanatici sa Balkana i Ceceni. Stavise, informacije kruze non-stop i sve glasnije govore o mogucnosti da jedna od teroristickih „uspavanih celija Al Kaide" krene u sledeci napad upravo iz Bosne ili sa Kosova.


U ovoj godini je vec, u raznim zemljama sveta, tokom antiteroristickih akcija, nekoliko puta zaplenjena znacajna kolicina eksploziva, koja je dolazila sa prostora bivse Jugoslavije. Najveci ulov je zabelezen pocetkom godine kada je zaplenjeno 300 kilograma eksploziva u Bariju, a sa lisicama na rukama je zavrsilo troje Bosnjaka sa svedskim pasosima.


Tokom devedesetih godina, mnogobrojni Albanci su izbegli iz Albanije i sa Kosova i Metohije u Italiju, uglavnom u pokrajinu Pulja, odakle su, odlukom italijanskih vlasti i samostalno, prelazili i naseljavali se u Lombardiji. Brojni muslimani iz Italije, gde su se nalazili na privremenom radu, odlazili su u BiH, gde su se pridruzivali Izetbegovicevim mudzahedinima. Kako mnogi od njih nisu imali ratno iskustvo, obucavani su u kampovima dzihadista u Bosni, gde su stvarali cvrsta prijateljstva sa svojim uciteljima. Po zavrsetku rata, neki od njih su se vratili u Italiju, neki su ostali u BH federaciji, a neki su nastavili da ratuju u Ceceniji i u manjoj meri na Kosovu, do kraja devedesetih. Zahvaljujuci uspostavljenoj mrezi i bliskim odnosima terorista, kreiranim tokom rata u BiH, veruje se da su instruktori za „kandidate" kamikaze stigli u Italiju iz BiH.


Na osnovu datih informacija, SISMI zakljucuje da se „neprijatelj" ne nalazi izvan, nego da je vec unutar Italije, bez obzira na to sto je dosao u Italiju spolja. Zato se detaljno obavlja pretrazivanje, ne samo uobicajenih sredina u kojima se skupljaju fundamentalisti, kao sto su džamije, vec se istraga vrsi i po muslimanskim mesarama, internet kafeima, telefonskim centrima i drugim mestima okupljanja potencijalnih kamikaza. U vise navrata, u racijama su hapseni ilegalno useljeni Albanci sa Kosova i Metohije, za koje je kasnije utvrdjena veza sa islamskim ekstremistickim organizacijama.


Inace, u vremenu od 26. jula pa sve do kraja jula, UNMIK je obustavio sluzbeni prevoz (nocne linije) koje su bile uspostavljene za sve zaposlene u civilnoj administraciji i policiji, posebno zbog kretanja Srba i drugih koji rade u drugoj ili trecoj (nocnoj) smeni. Poslednji prevoz polazi iz Pristine u 23:00 i do ujutru do 06:30h nema organizovanog prevoza. Mera je uvedena iz predostroznosti zbog sigurnosti ljudstva i vozila, posle ucestalih pljacki i otimanja pojedinih vozila na pustim deonicama puteva nocu, posebno izmedju Pristine i naselja u krugu od oko 30 kilometara od grada. Te akcije, prema izjavama svedoka, izvode naoruzani maskirani ljudi, obuceni u crne uniforme, sa oznakama rasformirane OVK. Odluka je direktna posledica napada albanskih ekstremista na selo Zupce, 25. jula nocu, kada je na srpske kuce ispaljeno 25 metaka i bacena rucna bomba.

Premijer Kosova i Metohije Bajram Kosumi razgovarao je 30. jula sa predstavnicima Centrale za demokratsku kontrolu vojnih snaga (DCAF) iz Zeneve o stvaranju obavestajne sluzbe na Kosmetu, pise u pristinski dnevnik na albanskom "Lajmet".

Prema izvorima lista bliskim krugovima u vladi zaduzenim za razgovore o stvaranju obavestajne sluzbe, radi se o grupi stranih strucnjaka koji su nekada bili sefovi nacionalnih ili vojnih obavestajnih sluzbi u svojim zemljama, a sada imaju zadatak da stvore jednu albansku obavestajnu sluzbu na Kosovu i Metohiji.

"Strucnjaci iz DCAF sastali su se u cetvrtak sa premijerom da bi razgovarali o pitanjima unutrasnje bezbednosti Kosmeta. Njih je angazovao sef UNMIK-a, a na zahtev premijera, da daju savete o sistemu unutrasnje bezbednosti", izjavio je za "Lajmet" portparol Vlade Kosova Daut Dauti.

Ne govoreci o cemu se konkretno radi i da li su tacne spekulacije da se radi o predlogu za formiranje obavestajne agencije, Dauti je rekao da je za sada sve u formi predloga.

"Njihova trenutna poseta je istrazivacka i ima za cilj utvrdjivanje oblika kroz koje DCAF moze da pomogne u procesu procene sektora unutrasnje bezbednosti na Kosovu", citira "Lajmet" portparola UNMIK-a Niradza Singa.

Visoki funkcioner Tacijeve Demokratske partije Kosova Jakup Krasnici potvrdio je postojanje i delovanje Informativne sluzbe Kosova (ISK), zatrazio njeno institucionalizovanje.

To, medjutim, ne znaci da su se kosovski Albanci odrekli usluga albanske obavestajne sluzbe SIK, koja ima dobro razgranatu mrezu saradnika na teritoriji Kosmeta. Uz to, u raznim strukturama tajnih sluzbi kosovskih albanskih politickih partija deluje preko 100 oficira SIK-a u svojstvu instruktora i organizatora obavestajno-bezbednosnih aktivnosti na terenu. Izmedju ostalog, tvrdi se da su oni bili glavni organizatori proslogodisnjeg martovskog pogroma.

Predstavnici kosmetskih Srba ostro su se usprotivili formiranju tajne policije (ISK) u Pokrajini. Predsednik Srpskog nacionalnog veca severnog Kosova i Metohije Milan Ivanovic optuzio je sefa UNMIK-a Serena Jesena-Petersena da sa kosovskim Albancima stvara nezavisnu drzavu i da je formiranje tajne policije i vojne garde, sto su drzavni atributi, dokaz za to.

"Dok Albanci stvaraju nezavisnu drzavu, UNMIK im u tome pomaze prenosom svih drzavnih nadleznosti na kosovske, odnosno albanske institucije i tako prejudicira konacni status Kosmeta, sto je krsenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti", rekao je Ivanovic mitrovickom radiju "Kontakt plus".

Istovremeno, sefovi misija zemalja clanica Kontakt grupe izrazili su, na sastanku sa premijerom Kosova i Metohije Bajramom Kosumijem u Pristini, uznemirenje zbog usporenog ritma u procesu decentralizacije, povratku raseljenih i stvaranju uslova za povratak.

Kosovske institucije treba da preduzmu konkretne mere da zavrse svoj deo posla, rekao je posle sastanka sef americke kancelarije u Pristini Filip Goldberg.

"Rukovodstvo Kosova, vlada i opozicija treba da stvore konsenzus o manjinama, kako bi proces decentralizacije isao dobro, bilo odrzivog povratka i manjinama garantovala prava", rekao je Goldberg. On je saopstio da Kontakt grupa priznaje napredak u ostvarivanju standarda, ali je uznemirena usporenim ritmom progresa, posebno u oblasti decentralizacije i pitanjima koja su vezana za manjine.

Novoimenovani komandant MNB-C brigade KFOR-a, ceski pukovnik Vodehnal, izjavio je da na Kosovu i Metohiji vlada virtuelni mir te da postoji rizik od ekspanzije organizovanog kriminala i sverca. On je upozorio da bi "virtuelni mir" uspostavljen zbog uverenosti kosovskih Albanaca da ce im biti priznata nezavisnost mogao da bude poremecen u slucaju da Albanci zakljuce da od nezavisnosti nema nista. Ako do toga dodje, moguce je ocekivati naglo pogorsanje situacije. Pukovnik Vodehnal smatra da ce pojacano angazovanje vojnih jedinica KFOR-a na kontroli teritorije dovesti do smanjenja tajne trgovine oruzjem, narkoticima i ljudima, pri cemu je podvukao znacaj kontrole sadrzaja tereta civilnih privatnih motornih vozila u kojima se, najcesce, prevozi oruzje i droga. Istovremeno, na vise mesta, na objektima i vozilima UNMIK-a u Pristini, Prizrenu i u drugim vecim mestima na Kosovu i Metohiji, pronadjeni su plakati u kojima se iznose pretnje Komande albanske teroristicke organizacije ANA upucene pripadnicima UNMIK-a i OEBS-a da ce biti smatrani neprijateljima Kosova i kosovskih Albanaca i "naredjuje" im se da napuste teritoriju Kosova i Metohije, kako ne bi doslo do krvoprolica.

Tekst poruke glasi:

"Glavna Komanda ANA jos jednom opominje UNMIK, medjunarodnu policiju i OEBS da napuste Kosovo jer ce, u suprotnom, biti izlozeni napadima. Zivela ujedinjena Albanije, zivela ANA, 27. jula 2005, Komandant Glavne komande ANA, Gazmend Berisa."

Lideri kosovskih albanskih partija tvrde da potpisani "komandant ANA Gazmend Berisa" nije poznat u albanskim politickim krugovima a bivsi komandant OVK Agim Ceku izjavljuje da nije iznenadjen pojavom pretecih pisama jer Albanci nisu zadovoljni postupcima UNMIK-a. On smatra da je pojava pisama samo progadandni akt ali da moze da bude uvod u konkretna dela koja ce biti bolna po pripadnike medjunarodnih snaga. Ovo utoliko pre sto su Amerikanci, navodno, pojacali potrage za clanovima Al Kaide na Kosovu i Metohiji posto su Britanci otkrili da su uhvatili vezu sa nekim teroristima povezanim sa Al Kaidom koji zive na Kosovu i Metohiji.

Naime, prema analizama, objavljenim pocetkom avgusta od strane novinara americke televizijske stanice Fox News, njujorska policija je pre dve godine uhapsila nekoliko pripadnika teroristicke organizacije Al Muhadzerun, za koje se sumnja da su podmetnuli eksploziv u dve stanice njujorske podzemne zeleznice. Ispostavilo se da su se oni pripremali za odlazak na Kosovo gde je njihova organizacija vec imala svoje celije pod kontrolom britanske obavestajne sluzbe, koja ih je koristila da bi prodrla u islamske humanitarne organizacije na teritoriji Albanije i Kosova. Te organizacije su regrutovale ljudstvo za potrebe Al Kaide za ratista u Iraku, Avganistanu i u Ceceniji. Neki od uhvacenih terorista su nameravali da se prijave u americku armiju i tako se ubace u "srce neprijateljskih snaga", ali su na vreme otkriveni i spreceni u namerama. To, pak, ne znaci da neki od terorista nisu uspeli da se infiltriraju u americke vojne jedinice u Iraku, cime je pokusano da se delimicno objasni visok procenat americkih gubitaka u toj zemlji.

Najavljeno potpisivanje Sporazuma s NATO i Amerikom o vojnoj saradnji izazvalo je uzbunu medju albanskim liderima na Kosovu a cinjenica da NATO i Amerika ulaze u partnerske odnose sa Srbijom i privremeno stacioniraju svoje trupe na njenom tlu, bio je znak za panicno delovanje albanskih politickih lidera na Kosovu i Metohiji. Izvori bliski UNMIK-u govore da su Albanci reagovali munjevito i, 6. avgusta, u Glodjanu kod Decana, rodnom selu Ramusa Haradinaja, odrzali savetovanje svojih vojnih predstavnika.


Posle celodnevnog vecanja usvojeni su zakljucci u pet tacaka:


*Saradnja NATO, i posebno Amerike sa Srbijom na vojnom planu i dolazak njihovih trupa u Srbiju direktno su upereni protiv interesa kosovskog naroda i njegovog prava na nezavisnost.
*Svim raspolozivim sredstvima - do upotrebe oruzja, suprotstaviti se nastojanjima Srbije da sklapanjem partnerstva s NATO savezom i Amerikom, kao najmocnijom vojnom silom na svetu, preokrene situaciju u svoju korist.
*Preko albanskog lobija u Americi preduzeti sve i onemoguciti sklapanje ovih vojnih sporazuma. Za taj posao dodatno obezbediti pet miliona dolara i lobirati kod svih senatora i kongresmena koji se zalazu za albansku stvar.
*Nastaviti i pojacati vojne i policijske akcije prema KFOR i UNMIK, kako bi ih uverili da je albanski narod spreman na sve zrtve, pa i otvoreni oruzani sukob s njima do nezavisnosti Kosova.
*Svim sredstvima boriti se protiv srpskih ekstremista na Kosovu i Srbiji jos jednom pokazati da nema sta da trazi na Kosovu.

Pominju se jos i "dobro poznate metode" kojima Albanci mogu da uticu na stav medjunarodne zajednice. Albanska vecina na Kosovu je spremna da pribegne nasilju ako ta pokrajina ne dobije nezavisnost, ocenio je analiticar Instituta Srbije i Crne Gore u Briselu Aleksandar Mitic. "Ako ne dobijemo nezavisnost, postacemo isfrustrirani i toliko cemo pobesneti da ce nastati pakao za Srbe, druge nealbance i strance na Kosovu", parafrazirao je Mitic stav albanske vecine u autorskom tekstu za evropski nedeljnik "Nova Evropa" (The New Europe).

Zakljucci su upuceni svim relevantnim albanskim politickim strukturama, a dogovoreno je da ih ne treba skrivati ni od KFOR-a i UNMIK-a.

Posle toga, sef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen je poceo da govori kako rasprava o statusu ne bi trebalo da utice na usvajanje standarda posto ce "i posle usvajanja statusa, rasprava o standardima ostati kao priotitetna jer se radi o evropskim vrednostima".

U medjuvremenu, pojavili su se udzbenici istorije za srednje skole na Kosovu i Metohiji na albanskom jeziku, u kojima se Stevan Nemanja naziva Stefan Nimani a saopstava se da je manastir Decani bespravno podignut na imanju albanske porodice Gasi. Srbi su, navodno, u stalnim napadima, silazeci s planina, osvojili to zemljiste i podigli manastir, kao sto su i vecinu "srpskih manastira podigli na rusevinama albanskih hriscanskih crkava i manastira". Takav prikaz istorije posebno podrzavaju udruzenja veterana OVK, a posebno udruzenje iz Decana i Peci.

Komandant multinacionalne brigade KFOR-a u Prizrenu, Norbert Stir, izjavio je 12. avgusta da su u okolini manastira Visoki Decani i Pecka patrijarsija ponovo uvedeni kontrolni punktovi i naveo da se oni postavljaju svuda gde bezbednost "izmice iz ruku".

Tokom 23. avgusta, na vojnom aerodromu "Amiko" kod Djakovice, koji je pod kontrolom italijanskih snaga KFOR-a, odrzana je vojna vezba pod nazivom "Ponosni Orao" sa ciljem da se demonstrira spremnost i sposobnost pripadnika KFOR-a u zastiti i odbrani kulturno-istorijskih spomenika na Kosovu. Vezbom je ruvodio nemacki general Norbert Stir a ucestvovalo je 750 vojnika iz raznih nacionalnih kontingenata KFOR-a (Italijani, Amerikanci, Nemci, Francuzi, Austrijanci itd). Uz upotrebu najsavremenijih sredstava za suzbijanje ulicnih nereda i drugu vojnu opremu, pripadnici KFOR-a su demonstrirali na koji nacin ce u slucaju eventualnih izbijanja novih nereda spreciti napadace da nanesu stetu kulturno-istorijskim spomenicima koji predstavljaju objekte od prvorazrednog civilizacionog znacaja na Kosovu.

Kao da prkosi KFOR-u ili, mozda, u saglasnosti sa nekim antisrpskim elementima iz KFOR-a i UNMIK-a, Avdil Muskloljaj (Avdyl Mushkolaj), sef udruzenja veterana OVK za podrucje Decana i Peci, nastavio je sa bezocnim i agresivnim napadima na stranicama albanskog lista "Epoka e re" protiv manastira Visoki Decani i Srpske Pravoslavne Crkve u celini. Citavom serijom lazi i izmisljotina Muskoljaj, koji je odgovoran za tri dosadasnja oruzana napada na manastir Decani, svesno i planski podstice mrznju protiv Srpske Pravoslavne Crkve i srpskog naroda uopste, cime se dodatno ugrozava bezbednost u citavom kraju i direktno deluje protiv nastojanja medjunarodne zajednice i kosovskih institucija da unaprede odnose izmedju zajednica na Kosovu i Metohiji.

Albanski list na engleskom jeziku "Lajmet", koji izlazi u Pristini, pise o "borcima za ‘veliku Albaniju’, politickoj grupi za pritiske ili pljackasima koji uznemiravaju stanovnike nocnim napadima". Teroristicke grupe, sastavljene od naoruzanih i maskiranih ljudi, najcesce se pojavljuju u selima i na putevima Drenice, "kolevki OVK", posebno u blizini Srbice, koja je sada prekrstena u Skenderaj. Na meti su svi koji se nadju na putu od zalaska do izlaska sunca a nisu sigurni ni seljani u svojim domovima. U jednom takvom napadu u okolini Strpca, u noci izmedju 26. i 27. avgusta, ubijena su dvojica a tesko ranjena jos dvojica srpskih mladica. Do sada, sem u ovom poslednjem slucaju, nisu preduzete mere na suzbijanju pomenutih teroristickih aktivnosti.

Istovremeno, oglasila se i organizacija SOAP sa Kosova i Metohije, kojom rukovodi Mikan Velinovic. On je izjavio, a neke novine u Srbiji prenele, da je organizacija SOAP blokirala dva albanska sela (Firaja i Brod) iz predostroznosti da do novih incidenata ne dodje. Nije, medjutim, do kraja jasna namera organizacije, niti njenog vodje Velinovica, mada obrazlozenje postupka ne izlazi iz okvira situacije na terenu. U mnogim krajevima Kosova i Metohije, u kojima zivi srpsko stanovnistvo, doslo je do masovnih demonstracija i zahteva da UNMIK i KFOR preduzmu energicne mere protiv narusilaca stabilnosti, a posebno protiv ubica Srba koji sa prostora Kosova i Metohije "nestaju jedan po jedan", kako je receno na skupu u Kosovskoj Mitrovici.


Skoro u isto vreme, objavljena je vest da je Ibrahim Rugova, predsednik Kosova, oboleo i da je prenesen u bolnicu americke vojne baze u Landstulu, u Nemackoj radi lecenja. Prema informacijama iz nemackih sredstava javnog informisanja, on je tesko oboleo od raka. Njegova porodica je uz njega. Vecina analiticara, medjutim, procenjuje da su ga Amerikanci "sklonili na sigurno mesto" jer su procenili da bi uskoro mogao otpoceti nemilosrdni obracuni izmedju vodja politickih partija kosovskih Albanaca za lidersku poziciju u Pokrajini i da bi Rugovin zivot mogao da bude ugrozen u slucaju eskalacije zategnutosti situacije, sto bi predstavljalo udarac za americku politiku na Kosovu i Metohiji, posebno ako i kad zapocnu razgovori o statusu i standardima. Medjutim, izgleda da je prevagnula ocena da je njegovo prisustvo na Kosovu delotvornije, pa je on ipak vracen u Pristinu uz odgovarajuci propagandni nastup kojim treba da se ohrabre njegove pristalice. Procenjuje se da su u vezi sa sukobima izmedju pojedinih albanskih politickih partija na Kosovu i eksplozije rucnih bombi u vise kosovskih gradova. Tako je u centru Pristine 4. septembra eksplodirala eksplozivna naprava ispod jednog automobila, kojom prilikom je jedna osoba potpuno izgorela a druga zadobila teske povrede u pozaru koji je nastao kao posledica eksplozije. Bilo je i vise pojedinacnih eksplozija u Lipljanu i Peci. Tokom 9. septembra, portparol kosovske vlade Daut Dauti dao je neopozivu ostavku na svoju funkciju zbog "nepremostivih mimoilazenja u vladi" po pitanjima informisanja javnosti o zbivanjima na Kosovu. Istovremeno, objavljena je informacija da je porusen spomenik "oslobodiocima Kosova", pripadnicima OVK kod sela Firaja, te da KPS intenzivno traga za pociniocima. Odmah zatim, objavljeno je da u blizini spomenika postavljena zaseda patroli KPS, te da su dva policajca srpske nacionalnosti, ranjena. Podatak da je ubijen jedan srpski mladic na putu izmedju srpskih sela Livadje i Dobrotin nije pomenut.

Sva paznja albanskih politickih vodja usmerena je na saopstenje specijalnog izaslanika GS OUN, Kai Aidea, koje treba da bude obelodanjeno posle njegovog povratka u Njujork. Nervozu su povecale sture i bezbojne izjave Kai Aidea i Vuka Draskovica posle susreta u Beogradu, pre polaska Aidea i srpsko-crnogorske delegacije za Njujork na zasedanje Generalne skupstine OUN. Sa nestrpljenjem se ocekuje pocetak razgovora o statusu Kosova jer, procenjuje se u kosovskim albanskim analitickim krugovima, stav medjunarodne zajednice zavisi u velikoj meri od ocene specijalnog izaslanika i stava americkog Kongresa koji treba da donese odluku o daljoj americkoj politici prema Balkanu i resavanju kosmetskog pitanja. U vezi s tim, predsednik Kosova, Ibrahim Rugova, objavio je 14. septembra da je formiran tim za pregovore o konacnom statusu Kosova, dok je istovremeno, Adem Demaci, politicki analiticar iz Pristine, saopstio sredstvima jvanog informisanja da ce "svaki ishod razgovora koji nije samostalnost Kosova" dovesti do dogadjaja slicnih onima od 17. marta sa katastrofalnim posledicama po Srbe. Da se nesto zaista i priprema, vidi se iz preporuka sluzbe bezbednosti UNMIK-a osoblju da se kroz Drenicu ne krecu posle 18,00 casova bez vojne pratnje KFOR-a. Istovremeno, portparol predsednika Kosova Muhamed Hamiti ocenio je da izjava predsednika Srbije Borisa Tadiæa o interesima Srbije na Kosovu "izražava pretenzije za vladavinom i teritorijom". On je rekao da "Beograd nema nikakvih legitimnih interesa na Kosovu" i da "ima pravo da se interesuje samo za srpsku manjinu, kao i svaka druga matièna država za pripadnike svoje manjine". Hamiti je ocenio da je "prošlo vreme kada je Beograd silom mogao da ostvari pretenzije za teritorijama i vladavinom".

Prema izvestaju novinske agencije "Beta", 28. septembra 2005. godine, oko 18,00 casova, komandant regionalnog staba Kosovske policijske sluzbe (KPS) u Gnjilanu, pukovnik Dejan Jankovic (1975) iz Strpca ranjen je u ruku u blizini Starog Kacanika, na Partizanskom putu, kada je iz zasede pucano na njegov automobil. U tom kraju zive iskljucivo Albanci. Posebna jedinica KPS-a iz Gnjilana, ubrzo posle incidenta, zapocela je istragu. Ranjeni Jankovic je Srbin sa najvisim cinom u KPS i ne iskljucuje se mogucnost da su ekstremni Albanci iz tog kraja organizovali zasedu s ciljem da ga ubiju i tako i na taj nacin daju na znanje Srbima da treba da napuste Kosovo i Metohiju.
Generali uce mladice kako da bacaju napalm na druge ljude.Ali ima zabranjuju da na bombe napisu rec "Fuck".Ipak je to prosta rec

http://www.youtube.com/watch?v=4ADTPYAEi80
Корисников грб
Poncho
Porucnik
 
Поруке: 386
Придружен: 05 Мар 2005, 18:24
Место: zapadno od raja

Порукаод cinoeye » 15 Нов 2005, 05:04

Ne znam da li je ovo sad bitno za pricu, ali taj dokumentarac govori o naourzavanju Albanaca 1998 i 1999 godine!

Vise mozete nacio ovde!
http://www.pbs.org/pov/pov2005/thebrooklynconnection/
Корисников грб
cinoeye
Zastavnik I klase
 
Поруке: 141
Придружен: 15 Нов 2005, 04:47

odgovor na izazov

Порукаод extreman » 15 Нов 2005, 21:57

POZDRAV BRACI JA SAM EX UGOVORAC. POSLE TRI GODINE PROVEDENE U BRIGADI I VELIKIH NESPORAZUMA SA ODREDJENIM STARESINAMA,NAODGOVOR U SLUCAJU IZBIJANJA NOVIH SUKOBA SA ALANSKIM TERORISTIMA KRECEM ODMAH.... ALI SAMO ZBOG MOJIH DRUGARA KOJE OVOM PRILIKOM POZDRAVLJAM... "PAUK" :evil:
SRBIJA SRBIMA
extreman
Vojnik
 
Поруке: 2
Придружен: 11 Окт 2005, 23:13

Следећа

Повратак на КОСОВО И МЕТОХИЈА ДАНАС

Ко је на вези

Корисника прегледа овај форум: Нема регистрованих корисника и 1 гост

cron