Десантирање људства и технике у оквиру вежбе „Словенско братство 2016“

На аеродрому „Ковин“ данас су, у оквиру мултинационалне вежбе „Словенско братство 2016“, припадници Оружаних снага Руске Федерације, Оружаних снага Републике Белорусије и Војске Србије извели део приказа обучености.

Приказано је извршење специјалног десанта, обезбеђење десантне просторије, извршење хеликоптерског десанта, десантирања главнине снага, формирање оперативног распореда и извршење марша помоћних и главних снага.
 
Приказу су присуствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, оружаних снага Руске Федерације и Републике Белорусије и локалне самоуправе.

Командант Специјалне бригаде Војске Србије бригадни генерал Зоран Величковић истакао је, после вежбе, да су данас у сложеним временским условима припадници трију војски успешно реализовали задатке у противтерористичкој операцији.

– Данас смо овде могли да видимо извођење специјалних десаната падобранима типа „крило“, хеликоптерски десант, десант главних снага са техником за извођење противтерористичких дејстава, као и спајање технике и људства и формирање оперативног распореда за реализацију даљих задатака – нагласио је генерал Величковић додајући да ће се у наредним данима наставити извођење планираних задатака у оквиру вежбе „Словенско братство 2016“, сутра на полигону „Орешац“, где ће се извести планирана гађања, а у среду је планиран тежишни део вежбе на полигону „Пасуљанске ливаде“.

Као официр за планирање вежбе, генерал Величковић је данашњи рад оценио оценом „одлично“, а према његовим речима, у оквиру међународне војне сарадње наставиће се са реализацијом оваквих вежби у циљу безбедности наше државе и мира у свету.
 
– У тешким метео-условима, из војног транспортног авиона извршен је десант три возила борбене технике БМД-2 и више од 80 наших припадника, а обезбеђење рада на копну извршила је беспилотна летелица „тахјон“ – нагласио је начелник Одсека за извиђање ваздушно-десантних снага Оружаних снага Руске Федерације генерал-маjор Олег Олегович Пољгуjев оценивши одличном оценом задатке јединица специјалне намене које су учествовале у овом задатку.

Први заменик начелника штаба Команде за специjалне операциjе Оружаних снага Белорусиjе пуковник Oлег Иванович Пеjчевски захвалио jе руководству Војске Србије што су им омогућили да учествуjу у вежби „Словенско братство 2016“.
 
– Руководство вежбе је оценило деjства руских, белоруских и српских снага као одличне, храбре и jаке, што је веома битно за нашу сарадњу – истакао је пуковник Пејчевски додајући да је ово искуство веома драгоцено за припаднике белоруске војске у циљу одржавања овакве вежбе следеће године у Белорусији.

Током данашњег приказа коришћени су авиони иљушин Ил-76, хеликоптери Mи-8, Mи-17, газела и гама,борбена возила пешадиjе (БВП-80), оклопни извиђачки аутомобили (БРДM-2), оклони транспортери (БMД-2), полициjска борбена возила, самоходне хаубице 122 мм, дронови, беспилотне летелице и друга средства.
 
Мултинационална вежба „Словенско братство 2016“ реализује се од 3. до 9. новембра 2016. године на интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, аутоматизованом стрелишту „Орешац“ и аеродромима „Ковин“ и „Батајница“. На тактичкој вежби учествује 212 припадника Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације, 56 припадника Оружаних снага Републике Белорусије и 450 припадника Војске Србије.

Реч је о наставку сарадње између Ваздушно-десантне војске Оружаних снага Руске Федерације и Специјалне бригаде Војске Србије започете извођењем вежбе „Срем 2014“, која је реализована у Србији.