Vojni specijalci Srbije i Rusije izveli visokorizičnu protivterorističku vežbu

vezbazastaveNikinci – Ruski i srpski vojni specijalci su na poligonu u Nikincima izveli vežbu „Srem 2014”, čiji je najatraktivniji deo bio vazdušni desant. Padobranci su skakali u više talasa, a posebna atrakcija bilo je spuštanje ruskih oklopnih transportera BMD-2 i BTR-D teretnim sistemom padobrana. Ova laka borbena vozila izbačena su iz velikih transportnih aviona „iljušin” (Il-76), iz kojih su iskočili i ruski padobranci, dok su njihove srpske kolege iskočile iz „antonova” (An-26) Vojske Srbije.

Tokom prvog naleta „iljušina” oblačnost je bila tako niska da su padobranci, dok se čula grmljavina mlaznih motora, a avion nije video, „ispali” iz oblaka. Srpski vojnici su izveli i helikopterski desant, spuštajući se niz užad iz helikoptera Mi-8 pravo u središte akcije, rešavanje zamišljene talačke situacije.

VOJNA VEZBAVežba, tokom koje je korišćena bojeva streljačka i artiljerijska municija, kao i laki raketni sistemi, izvedena je po scenariju protivterorističkih dejstava. Zamišljena situacija bila je odbrana snaga UN u multinacionalnoj operaciji ugroženih dobro naoružanim terorističkim formacijama. Po naletu transportnih aviona, koje su štitili „migovi 29” VS, srpsko-ruske snage su „napale” utvrđene objekte terorista koji su ubrzo uništeni.

U jednom trenutku i bina sa zvanicama, gde su bili smešteni vojni atašei i novinari, bila je prekrivena dimom, prašinom i mirisom baruta. Tokom vežbe helikopteri VS tipa „gazela” i Mi-8 dejstvovali su po ciljevima na zemlji raketama „maljutka” i navođenim raketnim zrnima kalibra 57 milimetara. Ruski specijalci koristili su i motorni zmaj za izviđanje iz vazduha, a obe vojske su u istu svrhu upotrebljavale i manje bespilotne letelice.

VOJNA VEZBAPosebno efektan je bio napad ruskih oklopnih transportera koji su mete uništavali topovima kalibra 30 mm čije su svetleće granate parale ravnicu, kao i vođenim raketama tipa „konkurs”. Srpski vojnici su koristili laki raketni sistem „fagot”, stariju verziju pomenutih ruskih raketa.

Vežbu, prvu ove vrste tokom poslednjih decenija, pratio je i ruski general-pukovnik Vladimir Šamanov, komandant vazdušnodesantnih snaga oružanih snaga Ruske Federacije. On je posle vežbe rekao da su i Rusija i Srbija bile suočene sa međunarodnim terorizmom, pa je ova vežba bila i prilika za razmenu iskustava. On se u ime ruske vojske zahvalio, kako je rekao, srpskoj braći i pozvao je pripadnike VS u Rusiju, u posetu vazdušnodesantnim snagama ove zemlje. Šamanov je najavio da će danas predstavnicima VS, po naređenju ruskog ministra odbrane, biti predat prigodan poklon – deset savremenih padobrana.

Ministar Bratislav Gašić je rekao da je ponosan što pripadnici VS uspešno vežbaju sa vojnicima velikih svetskih sila. Načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković je istakao da ova vežba spada u kategoriju onih visokog rizika, kakve mogu da izvedu samo vrhunski obučeni vojnici.

M. Galović

Povezani članci: