Обележавање Дана војних ветерана

G0034749Уз највише државне и војне почасти, председник Републике Србије Томислав Николић, у пратњи министра одбране Братислава Гашића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, поводом Дана војних ветерана – 4. децембра.

„Када сте одлучивали – Србија или живот, одлучили сте Србија и живот за оне који ће тек да се роде. Србија ће да постоји док рађа такве синове. Рађа их и данас. Хвала вам у име данашње Србије“, уписао је председник Републике у спомен-књигу.

Низом догађаја данас је први пут широм земље обележен Дан војних ветерана.

У исто време, делегације Министарства одбране и Војске Србије положиле су венце крај Спомен-костурнице страдалих у српско-турским и српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу, на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату и на Споменик жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године на Савском тргу у Београду.

Дан војних ветерана – 4. децембар обележава се први пут ове године. Тог дана 1912. године потписано је примирје у Првом балканском рату, а око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали су „стари ратници“, а данас ветерани.